m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

ТравълМакс

Армения

Армения

Армения – древна история, впечатляваща природа, модерно вино от древни техники, прочутият в цял свят Арменски коняк …

Армения ще ви плени с красивите си пейзажи, самобитната култура, древната история и с вкусната си храна. Тук се намират едни от най-старите църкви и манастири в света, повечето от тях са разположени на места с удивително красива природа или са били труднодостъпни за времето на създаванети си като впечатляващия манастир Татев.

АрменияИсторията и датира от древни времена, още преди Бронзовата епоха и началото на цивилизацията. Например петроглифите от Угтасар са от 12 000 пр.н.ера. Праисторическите петроглифи са издълбани върху манганови камъни с гладка повърхност, за които се счита, че са останки от изчезнал вулкан. В Армения е открита най-старата обувка в света- тя датира от 3500 пр.н.ера и е намерена в Арени. Наред с Иран, Китай, Египет и Гърция, Армения е една от най-древните страни в света, оцеляли в течение на хилуди години. За първи път споменава името и Цар Дарий в своя Бехистунски надпис от 520 г.пр.н.ера. Армения се споменава и от Херодот и Ксенофон от 5 век пр.н.ера.

Армения е първата страна в света, приела официално Християнството като държавна религия. Днес 97% от населението на страната е християнско. Григория Илюминатор покръства страната през 301 година и става първият християнин на Армения. Първата църква в света е построена именно тук – Ечмядзин е от началото на 4 век. Мястото е било седалище на църквата в Армения и едно от най-посещаваните поклоннически места в света.

Армения има и собствена азбука, създадена е още през 405 година от монаха Месроп Мащоц. Азбуката на Мащоц се състои от 36 букви.

Вероятно повечето от нас асоциират Армения с прочутия коняк и мялко от нас знаят, че според археолозите именно тук е открита най-старата винарна на планетата ни. Намерена е в пещера близо до Арени и е на 6100 години. Страната днес произвежда отлични вина не само от грозде, но и от плодове. Не пропускайте да опитате вино от кайсия и от нар!

Много впечатляващ днес е и най-дългият в света кабинков лифт. Според Гинес това е най-дългата кабинкова линия без междинни спирки с две линии и отвежда до върха на хълма, където е издигнат прочутия Манастир Татев – едно от най-впечатляващите места в страната. Нарича се Крилете на Татев и свързва Халидзор с манастира. Гледките към ждрелото на река Воротан са наистина впечатляващи.

Столицата на Армения

Столицата на Армения е един от най-старите градове в света. Основан е през 782 г.пр.н.ера от Крал Аргищи и е дори по-стар от древен Рим.

В страната има 6 забележителности, включени в списъка на Юнеско за Световно културно наследство. Това се Манастира Хагпат, Манастира Санахин, Катедралата Ечмядзин, Звартноц, Манастира Гегард и долината Азат / Гарни и храмът на Митра се намират в долината Азат/.