m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

ТравълМакс

Никарагуа

Никарагуа

Разположена в сърцето на Централна Америка, Никарагуа наистина заслужава описателния прякор „Страната на езерата и вулканите“. Посетителите й могат да се насладят на естествената красота на десетки вулкани, реки и езера, както и на два океана.

Според най-разпространената теория, произхода на името идва от езика нахуатъл и се крие във фразата „ни-кан-атл-хуа“, който се превежда като „господарите на тукашната вода“.

Никарагуа е най-голямата държава в Централноамериканския провлак, граничеща с Хондурас на северозапад, Карибите на изток, Коста Рика на юг и Тихия океан на югозапад. Манагуа е столицата на страната и най-големият град, а също и третият по големина град в Централна Америка, след Тегусигалпа и Гватемала. Мултиетническото население от шест милиона души включва хора с местни, европейски, африкански и азиатски корени.

Страната се дели на три региона, които се различават значително по време, география и население. Тези три области са Тихоокеанският регион, Централният регион и Карибският регион, който се състои от два подрегиона: Автономна област Северно Карибско крайбрежие (RACCN) и Автономна област Южно Карибско крайбрежие (RACCS). Разположена в самия център на двете Америки, Никарагуа е идеалното място за посещение за всеки, който търси нещо необикновено и приключенско.

Природата на Никарагуа

С 24 вулкана и безброй езера, реки и лагуни, Никарагуа е известна като „Страната на езерата и вулканите“.

Само в Никарагуа можете да се движите по реки и езера от Карибите до Тихия океан, защото тук водите на Рио Сан Хуан се срещат с езерото Никарагуа. С широк асортимент от пейзажи и местообитания, които позволяват процъфтяването на много различни видове растителност и животински видове, Никарагуа се гордее с огромното си екологично разнообразие, предлагащо повече от 70 уникални екосистеми. В Никарагуа ще откриете 7% от световното биоразнообразие и ще научите защо тя се нарича „втория бял дроб на Америка“.

Биологичното разнообразие, топлият тропически климат и активните вулкани правят Никарагуа все по-популярна туристическа дестинация.

Макар Никарагуа да е по-известна сред пътешествениците със своите вулкани, тя разполага и с някои от най-красивите плажове в Централна Америка като Playa Majagual и Playa Marsella. Граница с два океана, Никарагуа е дестинация за слънце и пясък. Тихоокеанската страна предлага повече хълмисти плажове и заливи, където можете да плувате, сърфирате и да се наслаждавате на топлата вода и незабравимата гледка на прекрасните залези. Карибският бряг е перфектен със своето тюркоазено море, плажовете с бял пясък и сенчестите палми, които го превръщат в идеалното място за почивка.

С многобройните региони в Никарагуа идва разнообразието на животинските видове. По -долу е даден кратък преглед на някои от най -видните видове, живеещи в Никарагуа:

Птици

Поради разнообразните екологични региони, в Никарагуа може да се наблюдават множество видове птици. В страната има повече от 700 вида; някои са постоянни, докато други са сезонни.

Бозайници

Никарагуа е дом на голямо разнообразие от животински видове Тя е по-известна с малките бозайници като най-често срещани са маймуна Хаулер ленивци мравоядци и други Там можете да наблюдавате и най-големите бозайници на земята – китовете Тихоокеанското крайбрежие на Никарагуа дава възможност да се запознаете с тези внушителни и елегантни животни мигриращи от север на юг. По време на сухия сезон обиколка с лодка често може да включва наблюдение на тяхната миграция.

Подводен живот

Благодарение на многобройните си водни пътища Никарагуа предлага изобилен морски живот. Някои от най-очарователните атракции включват езерото Никарагуа – най-голямото естествено езеро в Централна Америка, и пъстрите рифове. Кристално чистите води на Карибско море предлагат богати, цветни рифове с някои от най-зрелищните подводни същества, плуващи в тях. Внимавайте за акули и баракуди.

Друга грандиозна гледка са морските костенурки. Въпреки че много популации от костенурки са намалели, много от тях все още намират убежище във водите на Никарагуа. Приблизително между август и януари можете да станете свидетели на ритуалите за гнездене на един от многото плажове в Никарагуа, когато костенурките снасят яйцата си в пясъка.

Вижте още екзотични дестинации в блога ни.