m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Армения и Грузия – Европа започва от тук!

Цена 1540 евро 1500 евро 11 дни / 10 нощувки
На долу

Армения и Грузия – Европа започва от тук!

1540 евро 1500 евро на човек

Дата:                    От:                        До:                       Излита:                 Пристига:

14 май                  София                  Варшава              18:20                    19:20

14 май                  Варшава              Тбилиси              22:25                     04:05 кацане на 15 май

24 май                  Ереван                 Варшава              04:45                    06:35

24 май                  Варшава              София                  10:55                     13:55

 

Пакетна цена на човек в двойна стая при минимум 14 човека група: 1540 евро

Специална отстъпка при ранно записване до 19 март – 80 лв.

 

 

Цената включва:

– самолетен билет и лет.такси София-Тбилиси / Ереван-София в икономическа класа с включен багаж;

– 5 нощувки в Армения и 5 нощувки в Грузия;

– база на изхранване: закуска;

– Транспорт по програмата с лицензиран бус (климатик);

– местен професионален екскурзовод на английски език;

– Вход за посещаваните обекти;

– Бутилка вода на ден;

– водач от ТравълМакс

– медицинска застраховка за пътуването.

 

Цената не включва:

– Алкохол

– Бакшиши за местните екскурзоводи

– Обеди и вечери

– Разходи от личен характер

– Други посещения, извън програмата

– тест на третия ден от пристигането в Грузия

– PCR тестове преди отпътуване от България и след пристигане обратно в София.

Тестът преди отпътуване трябва да бъде направен в България до 72 часа преди полета.

 

ВАЖНО: Ако сте ваксинирани с всички дози и имате сертификат, не се нуждаете от негативни тестове.

 

Условия за записване:

-500 евро при записване

-копие на задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на връщане от пътуването

 

За Армения и Грузия българските граждани не се нуждаят от виза, но трябва да притежават паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в страната!

 

Няма изискване за задължителни ваксини и имунизации за посещение на двете държави. 

И двете държави изискват PCR тест с отрицателен резултат за влизане в страната, освен ако не сте имунизирани срещу Ковид-19.

За Армения и Грузия българските граждани не се нуждаят от виза, но трябва да притежават паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в страната!

 

Няма изискване за задължителни ваксини и имунизации за посещение на двете държави. 

И двете държави изискват PCR тест с отрицателен резултат за влизане в страната, освен ако не сте имунизирани срещу Ковид-19.

 

 

По желание предлагаме:

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Мондиал Асистанс на Алианц. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

 • Дестинация
 • Облекло
  удобни обувки и дрехи
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуски
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  вътрешен полет
  закуска и вечеря
  изхранване
  Обеди
1
14 май София – Варшава
Среща на летище София, терминал 2, два часа преди полета. Кацаме във Варшава и излитаме за Ереван в 22:25 ч.
2
15 май Варшава – Тбилиси закуска
Пристигане в 04:05 ч. и трансфер до хотел Astoria Tbilisi **** https://astoriatbilisi.ge/ . Настаняване. Кратко време за почивка и след закуска се отправяме на обиколка на Грузинската столица – старата част. Тбилиси (буквално “топла пролет”) е столицата и най-големият град в Грузия, разположен на брега на река Мтквари. Той съчетава нюанси от азиатската мистика и европейския чар. Основан е през 5 век от Вактанг Горгасали, грузинския крал на Иберия. Като град със стратегическо местоположение между Европа и Азия и част от историческия “Път на коприната”, Тбилиси често е бил обект на съперничество между различни сили и империи. Историята на града може да се види чрез неговата архитектура. Обиколката ни днес започва с разходка в старият град и посещение на църквата Метечи и статуята на крал Вактанг Горгасали. Следва Абанотубани - древна област на Тбилиси, известна със серните си бани, крепостта Нарикала - древна крепост, с изглед към Тбилиси, площадът на Свободата, джамия и синагога. Днес не пропускаме и модерна улица Шарден в Тбилиси, с нейната спокойна атмосфера с модните ресторанти и кафенета. Интересен е и „Мостът на мира“- дълъг пешеходен мост, проектиран от италиански архитект (2010).
3
16 май Сигнаги – Нукриани – Велистике закуска
Днес ще бъдете дегустатори и оценители на хубавото грузинско вино и кулинария. Насочваме се към Кахети, където ще ви бъдат предложени местно вино, специалитети и ще участвате в изпичането на грузинския хляб шоти. Следваща спирка е укрепения малък град на любовта Сигнаги. Ще се разходим по калдъръмените улички на този малък, но прекрасен град и ще се насладим на удивителната гледка към долината Алазни, увенчана от великата Кавказка планина. Следва посещение на местна женска организация, където ще можете да опитате традиционни ястия, както и да видите как се прави „тека“ или филц. Най-добрите майстори ще ви демострират как се прави грузински филц и артефакти с него. Тук също може да научите как се приготвя традиционната чурчхела – задължителен атрибут на Новогодишната трапеза. Ще се отбием и до винарната на местни фермери, където ще разберем как те приготвят чудесното вино. Винарната Овеври е част от ЮНЕСКО, в списъка на нематериалното наследство на страната. Връщане към Тбилиси. Нощувка.
4
17 май Мцхета – Уплисцихе-Тбилиси -Кутаиси закуска
След закуска, посещаваме Мцхета - старата столица на Грузия, важен културен и религиозен център, част от списъка на ЮНЕСКО, където св. Нино приема християнството и дава началото на разпространението на религията в страната. Посещение на църквата Джвари и катедралата Светицховели- обширна сграда от XI в., който има удължен кръст от растения. Сградата е украсена с великолепни каменни скулптури, отвън и отвътре. Смята се, че там е положен хитонът на Господ Исус Христос. Продължаваме към селището Церовани, където най-разпространен занаят е емайлирането на съдове. По желание – обяд, заедно с местните (не е включен в цената). Насочваме се към пещерния град Уплисцихе (I хилядолетие), населен до XIV в. Оттогава пещерите са обособени в апартаменти, магазини и обществени сгради. Трансфер до град Кутаиси – вторият по големина град в Грузия. Настаняване и нощувка в хотел King David **** https://www.hkd.ge/ .
5
18 май Кутаиси - Гелати– Моцамета- Гори закуска
Днес ще посетим манастира Гелати – един от първите построени манастири на територията на Грузия – 1106 г. от крал Давид IV като манастирски и образователен център. Сега този обект е признат от ЮНЕСКО като обект на световното наследство. Той се намира близо до град Кутаиси, с район Имерети, западна Грузия. Манастирския център е един от най-големите религиозни, образователни, научни и философски центрове през 12-13 век в Грузия. Това е Златната епоха на страната, период на политическа стабилност и нарастваща икономическа мощ. Първото помещение, което ще видите при влизане в комплекса, е Св. Георги, изрисувано с цветни фрески. Основната сграда е катедралата на Светата Дева, изрисувана между 12 и 18 век. Линията, където са изографисани шест благороднически фигури на стената, вляво от олтара, включват Давид Строителя (държи църквата) и Баграт III от Грузия (с кръст през лявото рамо) и др. Интересна е мозайката с Богородица и Младенеца, с архангелите Михаил и Гавраил. Ще разгледаме и църквата Моцамета, чието име означава „място на мъчениците“, а това са Давид и Константин, които са организирали бунт срещу арабите, окупирали района около 8 век. След като въстанието е пометено, на бунтовниците се предлага опрощение, ако приемат исляма. Те отказват и биват измъчвани, след което убити. Телата им са изхвърлени в реката, която се обагрила в червено и била наречена Червената река. Телата на Давид и Константин са отнесени на хълма, където по-късно е издигнат манастира. Православната църква на Грузия ги обявява за светци. През 1923 г. болшевиките пренасят части от мощите на двамата братя в музея на Кутаиси, но хората се разбунтували и те бързо ги върнали на манастира, където са и до днес. Според легендата, има таен път, свързващ Гелати с Моцамета, който е използван през войните. Отправяме се към друго място, емблематично за бившата СССР, музеят на Йосиф Сталин в Гори. Там се съхраняват исторически артефакти от времето на социализма. Музеят обхваща къщата, музей и железопътния вагон на Сталин – зеленият Пулман, който е брониран. Връщаме се обратно в Тбилиси. Възможност (по желание и на доплащане) за традиционна грузинска вечеря.
6
26 септември Граничен пункт Садакло - Дилижан закуска
Отпътуване за границата с Армения – Садакло и смяна на автомобила и екскурзовода. Продължаваме екскурзията вече в Армения. Днес ще се разходим пеша, като обиколката ще започне от езерото Парц – прекрасно планинско езеро. Този маршрут е част от официалния Транскавказки пешеходен маршрут. Пътеката ще ни води през зелени гори до манастира Гошаванк. Ще се разходим кратко в Дилижан – малката Швейцария на Армения. Вървейки по Шарамберян, ще минаваме покрай музеи, сувенирни магазини и т.н. Ще видим и две традиционни къщи, построени от дърво, с керемидени покриви и характерни балкони. Настаняване в хотел. Нощувка.
7
19 май Граничен пункт Садакло - Дилижан закуска
Отпътуване за границата с Армения – Садакло и смяна на автомобила и екскурзовода. Продължаваме екскурзията вече в Армения. Днес ще се разходим пеша, като обиколката ще започне от езерото Парц – прекрасно планинско езеро. Този маршрут е част от официалния Транскавказки пешеходен маршрут. Пътеката ще ни води през зелени гори до манастира Гошаванк. Ще се разходим кратко в Дилижан – малката Швейцария на Армения. Вървейки по Шарамберян, ще минаваме покрай музеи, сувенирни магазини и т.н. Ще видим и две традиционни къщи, построени от дърво, с керемидени покриви и характерни балкони. Настаняване в хотел Dilijan Resort & SPA **** http://www.hoteldilijan.am/ . Нощувка.
8
20 май Езеро Севан – Селим – Татев - Горис закуска
След закуска ще потеглим първо към езерото Севан, едно от най-обширните езера в света. То впечатлява с чистота и бляскаво сини води. Следва посещение на манастира Севанаванк, който е изграден на полуостров Севан. Там има два манастира, но един от тях е разрушен и само един е действащ. Построени са около 10 век . Продължаваме към Селим кервансарай или Орбелиан, намиращ се в планинския проход Варденяц, който е настанявал уморените пътници и техните животни, докато преминавали по международния търговски път, свързващ пътя с езерото Севан. Сградата е построена от принц Чезар Орбелиан и неговия брат през 1332 г. Насочваме се към впечатляващия манастирски комплекс Татев от 9-13 век, който е бил образователен център през тези векове. Достигането до манастира става с кабинков лифт, построен през 2010 г. и наречен „Крилата на Татев“. Реверсивната кабинка изминава 5,7 км за около 15 минути. Парите за билети за този лифт отиват за възстановяване на манастира. Татев е надвиснал над река Воротан в Югоизточната част на Армения. Състои се от 3 черкви – Св. Петър и Павел, св. Георги Просветител (разрушена след земетресение и възстановена по-късно от Стефанос Орбелиан) и Св. Богородица с Младенеца, параклис, учебни помещения, библиотека, камбанария и други. След дългият ден, ще се насочим към гр. Горис, където се настаняваме в хотел Mina *** http://hotel-mina.am/?lang=en . Нощувка.
9
21 май Нораванк - Хор Вирап – Арени – Ехегнадзор - Ереван закуска
Днес потегляме към Нораванк - манастир от 12 век, разположен сред извит пролом и живописни скали. Това е единственото място, на което ще намерим неповторима скулптура на Бог-Отец. След това ще продължим към арменското винено селище Арени. Ще имате възможност да дегустирате първокласното вино. Предстои да разгледаме манастира Хор Вирап (4-18 век). Този манастир е много важен заради историята си. Григорий Просветител, покръстител на арменския народ, е бил затворен тук близо 13 години, тъй като по това време мястото е служело за затвор. Тук можем да се насладим на невероятната гледка от свещената планина Арарат - безсмъртен символ на Армения. Отправяме се към столицата на Армения – Ереван. Настаняване в хотел Opera Suite Yerevan ****. Нощувка.
10
22 май Ереван /обиколка/ - Ечмиадзин – Звартноц закуска
Градът е известен от векове като “Розовия град”, заради цвета на камъните, с които е бил построен. Посещение на площад Република, Домът на операта и балета, парка “Каскад”. Следва посещение на музея на ръкописите Матенадаран - тук се пазят всички древни арменски ръкописи. След това ще посетим мемориал, построен в памет на загиналите арменци по време на геноцида. Мемориалът е известен с името Цицернакаберд. Посещение на студио за теракота и керамика, където сте поканени да участвате в урок по грънчарство и да изработите вашия шедьовър. За разтоварване сме избрали да минем през местния пазар за свежи плодове, сушени плодове и домашно приготвени бонбони. Продължаваме към емблематичните Ечмиадзин и Звартноц – в списъка на UNESCO за Световно историческо наследство. Еджмиацин е духовният център на арменския народ и първата християнска църква. През 301 година след приемането на християнството и обявяването му за държавна религия, Григорий Просветител се заема със строителството на църкви в цяла Армения. Според легендата Божият син му показал мястото, където да направи първата християнска църква. Самото име Ечмиадзин означава мястото, където е дошъл Единородния. Прекрасни са фреските и картините в храма, а на територията на комплекса се намират още Духовната семинария от 1874 година, първата арменска типография /1771 год/ . Катедралата Звартноц /от 7 век/ е строена по времето, когато арабите напредват със завоюването на части от Персийската империя /Сасанидска/, част от която е Армения по това време. Посветена е на Св.Григорий Просветителя, днес от нея са съхранени отделни фрагменти. Връщане в Ереван и нощувка.
11
23 май Гарни – Гегард закуска
Днес ще се отправим към Гарни. Този езически храм е построен през 1 век сл.Хр. Това е единственият запазен езически храм в Армения. Построен е в чест на бога на светлината Мир. През 1679 е бил разрушен при земетресение. Възстановен е през 1975 г. Продължаваме към манастира Гегард. Името му произлиза от легендарното копие, използвано да прониже тялото на Христос. Пазено е тук от векове. Въпреки че не е ясно кога точно е бил основан манастира, е известно, че сегашният комплекс е построен в средата на XIII в. След това ще посетим местен дом, където ще можете да видите и да участвате в приготвянето на арменския традиционен хляб-лаваш. Той е изключително тънък и обикновено се продава в големи количества. Обикновено се приготвя на открит огън- “тонир''. През 2015 г. се включва в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Връщане в Ереван около 16.00 ч. Свободно време. Почивка в хотела и подготовка за трансфер към летището в ранни зори.
12
24 май Ереван - София
Отпътуване за дома в 04:45 ч. от летището в Ереван за Варшава. Пристигате в София в 13:55 ч.

Местоположение

Армения и Грузия