m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

ТравълМакс

10 интересни факта за Кения

10 интересни факта за Кения

Сафари и почивка в Кения


1. Племето Календжин или бягащото племе – племе от езиковата група на южнонилотичните народи, пребиваващи предимно в бившата провинция Rift Valley в Кения. Според преброяването в Кения през 2019 г., те наброяват 6 358 113 души. Разделят се на 11 културно и лингвистично свързани племена, които говорят на календжин. До средата на XX в. Календжин не са имали общо име, а са наричани „племената, говорещи нанди“ от учените и колониалната администрация. Думата Календжин е открита по-късно, през II Световна война, когато племената са участвали като воини. Календжин означава “казвам ти“ и се определя като термин за всички племена, говорещи на нанди.

Най-характерното за тези племена е, че техният живот преминава в бягане. От средата на 60-години на XX век кенийските мъже са спечелили най-голям дял от големи отличия в международната лека атлетика на разстояния от 800 метра до маратона. Преобладаващото мнозинство от тези кенийски тичащи звезди са били Календжин. От 1980 г. нататък, около 40% от най-добрите отличия, достъпни за мъжете в международната лека атлетика на тези разстояния (олимпийски медали, медали от Световни първенства и отличия от Световното първенство по крос), са спечелени от Календжин.

През 2003 г Пол Тергат е с нов Световен рекорд в Маратона, през 2008 г. Памела Джелимо става първата кенийка, която печели златен медал на Олимпийските игри. Оттогава кенийските жени присъстват постоянно в международната лека атлетика. Има различни теории за тяхната издръжливост и сила. Но най-популярната е, че те имат относително слаби крака, което ги прави по-леки и по-бързи.

2. 68 различни езика – на територията на Кения се говорят 68 различни езика, но за официален се приема суахили. Всеприет израз за поздрав е „Джамбо“ и означава нещо като „Здрасти“!

3. Полигамия – в Кения официално е разрешена полигамията от 2014 г., но не всички мъже могат да се възползват от това. Обичайно възможността се дава на мюсюлманите и на някои традиционни общности.

4. Нобелова награда за мир – първата жена, която печели Нобелова награда за мир е Кенийка. Наградата и е връчена през 2004 г. За съжаление тя умира от рак през 2011 г.

5. Два климатични сезона – условно се приема, че в Кения има два климатични сезона – дъждовен и суша. Всичко избуява в зелено след дъждовния период.

6. Износ на кафе – най-големият бизнес на кенийците е износът на кафе. Произвеждат и изнасят около 100 млн тона на година, но почти нищо не остава за вътрешния пазар. Няма и особена нужда, защото малко са местните, които биха искали да пият кафе. Повечето кенийци предпочитат чаша чай.

7. Втора по височина планина в Африка – това е планината Кения, която е втора след Килиманджаро. Най-високата точка е 5199 м.

8. Най-големите 5 животни – в Кения можете да видите „Голямата петорка“ или носорог, лъв, леопард, слон и бивол.

9. 536 км. брегова ивица – Кения разполага с огромна брегова ивица с няколко удивителни плажа с фин, бял пясък и тюркоазена вода, като плажовете Малинди, Даяни и Уатаму.

10. Селището Умоджа, където живеят само жени – това селище започва първо като убежище за оцелели от насилие жени. Селото е основано през 1990 г. от 15 жени, преживяли изнасилвания от британските войници. По-късно се разраства, като всяка жена, преживяла насилие би могла да заживее там.


Сафари и почивка в Кения