m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Китай

Китайска мъдрост

Географски, страната пленява посетителите си с невероятно контрастната природа в четирите си основни части:

Древни храмове и дворци, блестящи съвременни небостъргачи, фън шуй и омайваща природа…В Китай всичко е не просто голямо, а по-скоро величествено. Едва ли има човек, койте не е чувал за Великата Китайска Стена, разпъната на цели 5500 мили от изток на запад, заслужено обявена за едно от Чудесата на света. Представете си могъщите реки Яндзъ и Хуанхъ вдъхващи живот на всяка педя земя покрай, която протичат; величествените Хималаи с вечно заснежени върхове, дом на най-високият връх в света Еверест, намиращ се на границата между Непал и Китай; вечният символ на императорското величие – Забранения град в Пекин, считан за един от най-големите дворцови комплекси в света; Музея на Теракотената Армия край Сиан, 7000 безмълвни и в същото време казващи толкова много керамични войници с естествен ръст; скалните пещери Лонгмен (ЮНЕСКО), приютили скални будистки скулптури с големина от един сантиметър до височина над 3 метра; китайските градини изразяващи вечната божествена хармония на природата; модерните мегаполиси с огромни лъскави небостъргачи, оживени търговски центрове, безкраен автомобилен поток и облик наподобяващ снимачната площадка на някой фантастичен филм.
Дарили човечеството с важни изобретения, като хартията, печатането, коприната, хвърчилото, чадъра, сметалото, порцелана, барута и дори сладоледа, днес китайците могат да се похвалят с една от най-динамичните и бързо развиващи се икономики в света.

Неизменна част от всяко пътешествие е докосването до местната кухня и кулинарни традиции. От изтънчения кантонски стил до традиционно пикантните блюда в Съчуан – общото за огромното многообразие от рецепти в необятен Китай са смесването на контрастиращи кисело – сладки вкусове, комбинирането на ориз или паста като основа със зеленчуци, риба или месо, подбора на подходящи подправки, техниката на бързо пържене и задължително поднасянето на ароматен чай.

Казват, че когато сте в Китай задължително трябва да направите две неща – да посетите Великата китайска стена и да опитате истинския кулинарен шедьовър – Патица по Пекински. Процесът на приготвяне на това уникално ястие е дълъг и прецизен. Съвсем накратко – патицата се маринова в специална смес от вода, мед, оризово вино и оризов оцет, следва сложен процес на печене по уникална технология. Резултата е уханна медно – хрупкава коричка и сочно добре изпечено месо. Опитни майстори готвачи превръщат в истинско представление поднасянето, като режат пред очите ви готовата патица на повече от 120 парчета. Към патицата се поднасят специални палачинки, в които се завива парченце патешко месо. После всичко това се топи в специален соев сос, овкусен със ситно нарязани стръкчета пресен зелен лук.

Пищни, пъстроцветни и изпълнени с много ритуали са празниците, които изпълват живота на китайците – Празникът на фенерите, Денят на чистата светлина, Празникът на драконовите лодки, Празникът “Средата на есента”. Един от най-почитаните е Празникът на Пролетта. Всяка година, когато зимата е към своя край и наближи пролетта, китайският народ с голям ентусиазъм отбелязва първия традиционен празник за годината.

В миналото, когато китайците използвали лунния календар той се е наричал “Нова година” и е съвпадал с първия ден от първия лунен месец, вещаещ началото на новата година. Нощта срещу Празника на пролетта, е времето, когато семействата се събират заедно на обилен обяд, следван от вечер на приятни разговори и игри. На следващата сутрин хората посещават домовете на своите роднини и приятели, за да им честитят Новата година и да си разменят благопожелания за здраве, благополучие и щастлив живот.

Галерия