m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Непал и Бутан

Непал и Бутан

Непал и Бутан

Потопете се в изумителната култура и природа на Непал.

Невероятната природа включва изумителни планини, впечатляващи пейзажи и пленителни езера. С неповторимата си флора и фауна, Непал е дом на редки животински видове, като например индийски носорог, бенгалски тигър, червена панда и националното цвете на страната- Rhododendron. Страната е дом на изключително видово разнообразие от растения и животни и често е наричана Амазония на Азия. 8 от 10-те най-високи планини на света се намират в Непал.

За разлика от разпространения на запад григориански календар, непалците използват свой собствен, наречен  Bikram Sambat, който е напред с около 67 години. Сегашната година в Непал е 2074.

Непал е родното място на Светлината на Азия – Буда, а също така и на едно от най-известните митични създания на света- чудовището Йети.

Тук ще можете да видите и множество културни паметници. В Катманду има 7 забележителности, част от списъка на ЮНЕСКО, разположени в радиус от само 15 километра. Не е изненада, че градът е известен като живият културен музей на света. Това е държава със спираща дъха красота и разнообразие от култури, което няма да откриете никъде другаде по света.

 

 

Тигри, леопарди, бърнести мечки и много други интересни животни могат да се видят в Бутан. Разположена високо в Хималаите, страната е дом на малки и големи животни. Местните са твърдо против убиването на всякакви живи същества, затова разхождащите се свободно по улицата крави и магарета са честа гледка тук.

Манастирът Тигрово гнездо в Бутан виси на скала на височина 3 120 метра – това е 700 метра над долината Паро. Изграден е през 1692 г. Легендата гласи, че Падмасамбхава (основател на най-старата от четирите основни школи на тибетския будизъм – Нингма), долетял на това място на гърба на тигър. Храмът почти изгаря през 1951 година, когато жена от близкото село, подготвяйки земята си за следващото засяване, подпалва останалите в почвата стъбла и листа. Огънят става неуправляем и се разгаря. По пътя си изпепелява много храмове и само голите, лишени от растителност скали спасяват обителта.

Със своите необикновени животни, цветни фестивали и дълбока духовност, Бутан крие изненади зад всеки ъгъл.

Галерия