m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Различният Ливан

Цена 1370 евро 8 нощувки
На долу

Различният Ливан

1370 евро на човек

Дата                      от                           до                          излита                  каца

02 април             София                   Истанбул            09:40                     11:10

02 април             Истанбул            Бейрут                 12:50                     14:40

10 април             Бейрут                 Истанбул            16:00                     18:00

10 април             Истанбул            София                   19:20                     20:35

 

Цена е пакетна на човек в двойна стая – 1 370 евро

Доплащане за единична стая – 135 евро

 

Цената е на човек и включва:

*Самолетен билет София – Бейрут – София с включен 30 кг чекиран багаж

*Настаняване за 8 нощувки със закуски и обеди

*Трансфери с 27 местен бус

*Местен екскурзовод на английски език

*2 бутилки вода на ден

*входни такси за музеи и обекти в програмата

Цената не включва

*PCR тестове – 1 преди тръгване в България и 1 предплатен (30 USD) на летището в Бейрут

*разходи от личен характер

*бакшиши за екскурзовода – около 50 USD за цялото пътуване

 

За пътуването до Ливан са ви необходими задграничен паспорт, валиден поне 6 месеца след преистигане в държавата, както и две свободни страници за печат-виза. Не трябва да имате входен печат от Израел в паспорта!! Ще е необходимо да се извади виза, за която ни трябва освен копие на паспорта, 2 цветни снимки, с размери 4,3х3,5 см, на бял фон.

 

По желание предлагаме:

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Мондиал Асистанс на Алианц. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

8 нощувки
-+ Age
 • Облекло
  Удобни дрехи и обувки
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуски
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  вътрешен полет
  закуска и вечеря
  изхранване
  Обеди
1
1 ден София – Истанбул – Бейрут
Излитаме в 09:40 ч. за Истанбул, прекачваме се и пристигаме в Бейрут в 14:40 ч. Посрещане и трансфер до хотел Gems **** https://gemshotel.com.lb/ . Настаняване, свободно време и нощувка.
2
2 ден Обиколен тур на Бейрут закуска, обяд
След закуска се отправяме на опознавателна обиколка на града, като тръгваме около 9 сутринта. Ще започнем от централния квартал на Бейрут, където ще видим площада на мъчениците и Синята джамия или джамията Мохамед Ал-Амин, която се превърна в един от символите на града. Въпреки че е съвременна сграда, открита едва през 2008 г., джамията е построена според типичните османски архитектурни стилове и напомня на Синята джамия в Истанбул. Бейрут е много контрастен, в него има по малко от християнството и повече от исляма. Ще чуете камбанен звън на църква, както и задължителни джамии и минарета. Ще посетим Маронитската катедрала Свети Георги, сграда в неокласически стил, вдъхновена от базиликата Санта Мария Маджоре в Рим. Продължаваме към площад Nejme, наричан още Place de'Étoile, древните римски бани, Градината на прошката и емблематичната часовникова кула Хамидии. Ще посетим Националния музей на Бейрут, дом на невероятна колекция от археологически артефакти от региона, датиращи от праисторията до Османската империя. Сред изложбите ще можете да се полюбувате на известните позлатени бронзови оброчни статуетки, открити в храма Обелиск в Библос и датиращи от 19-ти или 18-ти век пр.н.е.! За обяд ще хапнем нещо традиционно ливанско. Няма да сме на ресторант, а ще вземем храната си на улицата, като гледаме как се приготвя пред нас. Можем да опитаме ливанските сандвичи, фалафели,шаурма, която наподобява дюнер, традиционния хляб с мащерка (Манакиш), за десерт се предлага кафе с баклава! Задължително отиваме до скалната формация Гълъбови скали в района Рауче за снимки от брега. В района има свидетелства за съществуващ по-древен живот тук. Следобеда е свободен (единствения такъв!) за почивка и първи покупки на сувенири. Нощувка.
3
3 ден Магдоуче-Сайда/Сидон-Тир закуска и обяд
Днес се насочваме към град Магдоуче, на 50 км южно от Бейрут, на 3 км от брега на Средиземно море, с множество хълмове около 200-230 м.н.в. Тук най-популярния обект, който и ние ще видим е Дева Мария в Очакване или Дева Мария на Мантара. Заемайки видно място на входа на селото, се смята, че това е мястото, където Мария е чакала сина си Исус Христос, когато той е проповядвал в Сидон, Кана, Тир и Сарафанд. Пещерата, в която се е скрила Мария, е изоставена, само за да бъде преоткрита през 1721 г., когато овчар се опитва да спаси коза, която е паднала в дупка. Хората от Магдоуче построяват катедрала и модерна кула над пещерата през 1963 г. Днес тя е международно признато място за поклонение. След това се насочваме към гр. Сайда или, както са го наричали преди Сидон, който се намира на брега на Средиземно море. Той е древен финикийски град, населен още 4000 г. пр. Хр. През XIII в. кръстоносците построяват сидонския морски дворец като крепост на малък остров, свързан със сушата с един виещ се 80 м дълъг път. Островът е свързан с предишния храм на Мелкарт, отъждествяван от древните гърци с Херакъл. Днес замъкът се състои от две кули, свързани със стена. Вито стълбище води до покрива, където има малка куполна джамия от османската епоха. От покрива се открива гледка към стария град и рибарското пристанище. Насочваме се към Тир - един от най-древните населени градове в света, който никога не е бил изоставян или обезлюдяван. Ще видим тирския хиподрум, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно историческо наследство. Историкът Ърнест Ренан отбелязва, че „Човек може да нарече Тир град на руини, построен от руини“. Връщане обратно в Бейрут. Нощувка
4
4 Ден Планината Шуф закуска, обяд
Още един прекрасен ден из дебрите на Ливан! След закуска ще се насочим към района на планината Шуф, като ще посетим селището Деир Ел-Камар (Deir El Qamar). Името означава Манастирът на Луната. Най-старите писмени сведения за града са от времето на кръстоносците по тези земи, около XIII в. Дейр ел-Камар в района на Шуф е един от най-красивите площади в Близкия изток. Заобиколен от исторически дворци и украсен с типичен фонтан от 19-ти век. Малките павирани алеи, облицовани със стари ливански къщи, подчертават живописния чар на това село. Бивша столица на княжество Ливан, село Дейр ел-Камар е обект, класифициран като национален исторически паметник от 1945 г. и номиниран, с долината и двореца на Бейтедин, както и кедрите на Барук, за вписване в списъка за  световното наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим двореца Муса и двореца Бейтедин, който е съвсем близо до Дейр ел-Камар, разделени от стръмна долина. През 1804 г. емир Бечир II, който живее в град Дейр ел-Камер, премества седалището си и си построява нов дворец и жилищен комплекс на място недалеч, наречено Бейтедин. Предимството на новото място е неговата отдалеченост, с изглед към  долината на р. Дамур, което прави невъзможно някой да се приближи, без да бъде забелязан. Връщане към хотела в Бейрут. Нощувка.
5
5 ден Анджар, Баалбек закуска, обяд
След закуска ще се отправим към древния финикийски град Баалбек, разположен северно от Бейрут, в долината на р. Бекаа. Обитаван още през 9000 г. пр. Хр., Баалбек израства като важно място за поклонение на бога на небето Баал и неговата съпруга Астарта. Името Баалбек означава лорд Баал от долината на Бекаа. Центърът на града е бил грандиозен храм, посветен на Астарта и Баал, а руините на този ранен храм остават днес под по-късния римски храм на Юпитер Баал. Баалбек е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното наследство. Историци и археолози до днес не могат да разберат как са пренесени камъните, с които са строени основите на Баалбек. Ъгловите камъни тежат по около 100 тона, а монолитите на подпорната стена са по 300 т. всеки! Учудващо е също, че колоните на храма са изненадващо големи. По-късните преселници тук, римляните, са използвали същите монолити, като по никакъв начин не са могли да ги помръднат. Просто са им служели за основа. Възродили са се теории за извънземни дейности в Баалбек, както и че мястото е било площадка за космически кораби, но разбира се нито една теория не е научно издържана. Александър Велики завладява Баалбек през 332 г. пр. н. е. и го преименува на Хелиополис, „Град на слънцето“. Римляните значително са подобрили обекта с масивни строителни проекти, пешеходни пътеки, акведукти и пътища. Градът е християнизиран по времето на Константин Велики (IV в.). Някои от езическите храмове (на Бакхус, Венера и Меркурий) са пощадени от разрушаване, като често са ги използвали като църкви. Храмовете продължават да изпълняват ролята си на християнски места за поклонение до идването на мюсюлманските араби през 637 г. н.е. След VII - VIII в., когато идват мюсюлманите, мястото е изоставено да се руши. Чак през 1898 г., когато германският император Вилхелм II посещава района и изпраща екип от археолози, за да започнат работа там. Техните усилия, заедно с по-късните международни екипи, са запазили Баалбек за бъдещите поколения. След едно толкова интересно място, като Баалбек, ще се насочим към друго - Анджар, основан в периода на Омаядите в началото на VIII в.и означава “вода от скалата”, като става въпрос за водните потоци, които се стичат от ливанската планинска верига. В началото градът е бил населяван от гърци и римляни. Той е бил важен търговски център - открити са останки от над 600 пазарни аркади, разделени от колони в типичен римски стил. Също са открити бани, два двореца и джамия. И сега, за отпускане, ще минем през винарска изба Ксара, за да опитаме качествено ливанско вино. Връщане в хотела в Бейрут и така необходимата ни нощувка.
6
6 ден Джейта, Хариса и Библос закуска, обяд
И днес няма да пропуснем да видим нещо забележително - Джета Грото е място, с което Ливан е включен в 14-те забележителности в света и е предложено за едно от новите 7 чудеса на света. Ливан е страна с карстови зони, богата на планини, които предлагат невероятна природа и живописна гледка. На 18 км северно от Бейрут се намира пещерния комплекс Джейта Грото, скрит в планината, заобиколен от множество дървета и зеленина. Пещерата е разделена на две - Горен и Долен Грото, като до там се стига с лифт, който ви дава възможност да разгледате красивия район от птичи поглед. Ще се качим на лодка, за да изследваме вътрешната красота на Долното Грото. Продължаваме към Светилището на Девата от Ливан или Девата от Хариса. Това е храм на Дева Мария и място за християнско поклонение в Хариса. Върху храмът е поставена бронзова статуя на майката на Христос, тежаща 15 тона. Висока е 8,5 м и с диаметър 5 м. Статуята простира ръце към гр. Бейрут. Скулптур е французин и е издигната през 1907 г. Папа Йоан Павел II посещава храма при официалната си визита в Ливан на 10 май 1997 г. Следващ обект е крайбрежния град Джуние, който е известен със своите морски курорти и нощния си живот, както и със старинния каменен пазар (сук), параглайдинг над залива, пристанището и приключенския телеферик, който всъщност ще ни доведе от Храма на Девата от Хариса до залива! Ще остане време да разгледаме още едно древно място в Ливан. Със своите 7000 години история, Библос - известен като Гибал в Библията - получи статут на ЮНЕСКО за световното наследство през 1984 г. Това е най-важното пристанище в Ливан във времето около 3000 г. пр. Хр, като първите известни търговци тук са ханаанците. Те изнасяли дървото кедър в Египет в замяна на злато и платове. Вероятно тук финикийците, вдъхновени от египтяни, създали първата 22-буквена фонетична азбука. Тази азбука е приета от гърците ок. 800 г. пр. Хр., а по-късно става и основа на съвременната латинска азбука. Нашата цел е пристанището на града и местния пазар. Привечер се връщаме в хотела в Бейрут за нощувка.
7
7 ден Кадиша и Гожая закуска, обяд
След закуска се насочваме към кедровата гора, за да се отпуснем и съберем сили за поредния ден, изпълнен с преживявания. Следва музеят в Гибран, който е бивш манастир, а сега биографичен музей в Бшари, на 120 км от Бейрут. Той е посветен на ливанския писател, философ и художник Халил Гибран. Музеят е стара пещера, където много отшелници търсят убежище през 7 век. Манастирът е построен от кармелитите до 1862 г. През 1926 г. Гибран изявява желание да закупи мястото, заедно с прилежащата гора и да го направи своя последна обител. Умира на 10 април 1931 г. и е погребан там. Продължаваме към гр. Кожая, за да посетим манастира “Св. Антоний Велики”. Той е изграден на 950 м.н.в. Иглолистни и дъбови дървета покриват хълмовете, които образуват великата долина в Кадиша. Историците предполагат, че този маронитски манастир е построен и обитаван в началото на IV в. Няколко пъти е ограбван и опожаряван, но има достатъчно артефакти, останали до днес, свидетелстващи за неговото съществуване. Тук спираме само за снимки и се връщаме към хотела в Бейрут. Нощувка.
8
8 ден Триполи, Батрун закуска, обяд
Днес ще посетим най-големия град в северен Ливан и втория по големина в цялата страна - Триполи. Намира се на 85 км северно от столицата Бейрут. Градът е населяван още през 1400 г. пр. Хр., като за финикийците е важен търговски център. През 551 г. земетресение и цунами разрушават до основи тогава византийския град, заедно с други крайбрежни градове в Средиземноморието. След края на Османското владичество през 1918 г. Триполи изпада в икономически и политически колапс. Възходът на Бейрут като доминиращото пристанище на Ливан е лишил Триполи от предишната си превъзхождаща роля като търговски център. Гражданската война на Ливан, от 1975-1990 г., засяга силно града. През 1976 г. сирийската армия окупира Триполии остава там почти три десетилетия до 2005 г. Ние тук ще посетим крепостта на града, след което се насочваме към пазара. Следваща спирка е Батрун, за да видим финикийската естествената отбранителна стена. Първоначално морската стена е естествена структура, съставена от вкаменени пясъчни дюни. Тя се подсилва от финикийците със скали и процесът продължава, докато не е приела сегашната си форма през I век. Стената е с дължина 225 метра и дебелина от 1 до 1,5 метра. Части от нея се разпадат, но останалите все още стоят силни и горди в залива на Батрун. След тази удивителна гледка, се насочваме към местния пазар, след което ще посетим християнска църква и, уморени се връщаме към Бейрут. Нощувка.
9
9 ден Бейрут - София закуска
Днес имаме свободно време до обяд, след което ще бъдем трансферирани до летището Рафик Ал Харири в Бейрут, от където в 16:00 ч. излитаме за Истанбул. Полетът за София е в 19:20 ч. И отново на родна земя в 20:35 ч.

Местоположение

Ливан