m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Коста Рика и Гватемала

Цена 3350 евро 11 нощувки
На долу

Коста Рика и Гватемала

3350 евро на човек

31 март четвъртък           АНТИГУА – ЧИЧИКАСТЕНАНГО- АТИТЛАН                           ЗАКУСКА

Полети

 

Дата                      От                           До                          Излита                 Каца     

23 март                 София                  Амстердам         06:55                      09:00

23 март                 Амстердам         Панама                11:20                      16:25

23 март                 Панама                Сан Хосе             21:52                      22:14

28 март                 Сан Хосе             Гватемала           06:40                      08:10

02 април              Гватемала           Панама                07:14                      10:38

02 април              Панама                Амстердам         18:50                      12:15 на 3 април

04 април              Амстердам         София                  10:15                      13:55

 

Пакетна цена на човек в двойна стая                     10 човека        8 човека          6 човека

                                                                                  3 350 евро        3480 евро       3520 евро

 

Цената е при настаняване в двойна стая и включва:

 

*Самолетен билет за международни полети до Сан Хосе и връщане от Гватемала сити през Панама и Амстердам;

* Полет от Сан Хосе до Гватемала сити, както и полети Гватемала сити-Флорес-Гватемала сити;

*5 нощувки със закуски и 1 вечеря в Коста Рика;

*5 нощувки със закуски и 1 вечеря в Гватемала;

*трансфери по програмата (частни и споделени);

*екскурзии, описани в програмата;

*1 нощувка в Амстердам със закуска;

*Медицинска застраховка, покриваща КОВИД-19;

*водач-преводач от ТравълМакс;

 

Цената не включва

*PCR тест за влизане в Гватемала – около 50 USD

*бакшиши за екскурзоводи и шофьори – около 40 USD

*посещения, които изрично са споменати, че са на доплащане

*хранене, извън упоменатите в програмата

*напитки

*лични разходи

Задължително изискване: септификат за ваксиниране със завършен цикъл минимум 14 дни преди пътуването.

 

За Коста Рика, Панама и Гватемала не се изисква виза при престой, по-малък от 90 дни. Необходим ви е задграничен паспорт, с валидност минимум 6 месеца от датата на пристигане.

За влизане в Гватемала ви трябва отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди кацане в страната. Не се допускат лица, които в рамките на 14 дни преди пътуването са били в Южна Африка, Ботсвана, Намибия, Зимбабве, Лесото, Египет, Мозамбик.

 

За влизане в Коста Рика се изисква попълнен здравен формуляр предварително. Не се изисква тест PCR.

 

За влизане в Панама- PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пристигането, сертификат за ваксиниране, здравен формуляр.

 

Всички здравни формуляри и QR кодове правим ние.

 

По желание предлагаме:

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Мондиал Асистанс на Алианц. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

11 нощувки
-+ Age
 • Дестинация
 • Облекло
  Удобни дрехи и обувки
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  вътрешен полет
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуски
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  закуска и вечеря
  изхранване
  Обеди
1
23 март Отпътуване за КОСТА РИКА
Потегляме от София в 06:55 ч. сутринта и, на същия ден кацаме в Сан Хосе – столицата на Коста Рика късно вечерта в 22:14 ч. Посрещане от фирмата-партньор на ТравълМакс и трансфер до хотел Presidente 4* https://www.hotel-presidente.com/ . Нощувка.
2
24 март АРЕНАЛ ЗАКУСКА
Закуска в хотела. Днес потегляме към националния парк вулкана Поас. Поас е един от най-посещаваните вулкани в страната, заради близостта до столицата и заради тучните зелени гори, красиво оградили двата кратера. Паркът е голям 5600 хектара, най-голямата височина е 2708 м. Поас притежава 3 различни вида хабитати- гъсти гори, облачни гори и рядка растителност. Трансфер до Ла Пас, разходка и разглеждане на водопада. Само на 1 час от столицата водопадът и градините се намират на север от вулкана Поас. Заемат над 70 акра, разположени сред джунглата. Предстои разходка сред прекрасната природа /около 3 км./ по павирана пътека, която отвежда до петте водопада. Ще научим за флората и фауната на района и за пеперудената обсерватория, градините, терариума, орхидеената градина. Трансфер с екскурзовод до Аренал. Настаняване в хотел Arenal Manoa Junior Suite http://www.arenalmanoa.com . Нощувка.  
3
25 март АРЕНАЛ ЗАКУСКА И ВЕЧЕРЯ
Около 8.30 ч. сутринта се отправяме на истинско приключение /около 2-3 часа/– един от най-вълнуващите, но и безопасни турове в Коста Рика. По време на днешната разходка, екскурзовода набелязва основните и най-важни растителни и животински видове в джунглата- маймуни, различни гризачи, разнообразни видове орхидеи и птици. Формирал се преди около 7000 години от съседния и загаснал вече вулкан Чато, Аренал е най-активния вулкан в Коста Рика от 1968 г. Благодарение на геотермичната активност в района на Аренал, около него е пълно с горещи извори. В края на разходката ще отидем с микробус до термалните извори Paradise Hot Springs, където можете да се отпуснете и да се насладите на различните басейни. Водата е умерено хипертермална, минерализирана вода с натриев хлорид, магнезий и сяра. Също така съдържа значително количество калций и бикарбонати. Няколко хидромасажни вани и плувни басейни са оборудвани с хидромасажни системи за увеличаване на благотворното въздействие на горещите извори. Продължителност: ок. 4 часа Трябва да носим: бански костюм, удобни обувки, леки дрехи, дъждобран, хавлия и репелент. Включени са плодове и бутилка вода, както и вечерята. Връщане в хотела и нощувка.
4
26 март АРЕНАЛ – МОНТЕВЕРДЕ ЗАКУСКА
Днес ще преплаваме езеро Аренал от Ла Фортуна, за да стигнем до Монтеверде. След като стигнем до езерото, ще се качим на удобна и безопасна лодка от понтонен тип и след 30-40 минути пътуване ще пристигнем до река Чикито, което представлява малка общност от другата стрена на езерото. Езерото Аренал е най-голямото и важно в Коста Рика. То е с изкуствен произход, построено през 1974 г. с цел получаване на водноелектрическа енергия за страната. Това е и място, където можете да намерите разнообразие от местни и прелетни птици, понякога е възможно да се наблюдават бозайници като маймуни и ленивци в околностите на мястото, както и отлична гледка към вулкана Аренал, когато не е облачно. След като стигнем р. Чикито, ще напуснем лодката и ще продължим с друг трансфер по суша от приблизително 1,5 часа до хотелите в района на Монтеверде. (По време на дъждовния сезон този трансфер може да отнеме повече време). Препоръчително е да носите дълги панталони, палто, удобни обувки, фотоапарат, бинокъл, слънцезащитен крем и дъждобран. Настаняване в хотел Trapp Family Hotel Monteverde 3* http://www.trapphotelmonteverde.com/app/cms/www/index.php?locale=es-CR След обяд, можем да се разходим из резервата Монтеверде. Екскурзията ще е съпроводен от местен водач с познания за флората и фауната на района. Трябва да стигнем до La Ventana за изключителна панорамна гледка към планинската верига на Коста Рика. На това място можете да изпитате силата на пасатите, натоварени с влага, които духат от атлантическото крайбрежие, и да станете свидетели как те се спускат с голяма скорост към централния Тихи океан и крайбрежните равнини на Северна Коста Рика. Има повече от 500 вида птици, включително величествения Quetzal/Кецал, 120 вида влечуги и земноводни, повече от 3000 растения и най-голямото разнообразие от орхидеи в света. Продължителност: ок. 3-4 часа Трябва да носим: топли дрехи, удобни обувки, бинокъл, дъждобран, шапка и фотоапарат. Нощувка.
5
27 март МОНТЕВЕРДЕ – САН ХОСЕ ЗАКУСКА
Закуска и потегляне обратно за столицата. Следобед ни предстои разходка и разглеждане на Сан Хосе. Пълни с трудолюбиви търговци улици, магазини за обувки /всеки втори магазин е такъв/, впечатляващия Национален  музей на Коста Рика, Катедралата. Арт деко и неокласическите сгради се извисяват дискретно като израз на наследството от миналия век, когато отглеждането на кафе е било основен поминък. Тази обиколка е фокусирана върху четири ключови аспекта на обществото в Коста Рика: мир, здраве, околна среда и образование. Сан Хосе е малък град, който може да бъде обиколен пеша, град, който трябва да бъде преоткрит! Силно препоръчително е да носите удобни дрехи и обувки, слънцезащитен крем, дъждобран и чадър. Настаняване в хотел и нощувка.
6
28 март САН ХОСЕ – ГВАТЕМАЛА СИТИ- АНТИГУА
Рано сутринта трансфер до летището за полет до Гватемала. Полет от Сан Хосе н 06,40 ч. и пристигане в  08,10 в Гватемала сити. Посрещане и трансфер до Антигуа (около1 час). Някогашната столица на Кралство Гватемала е интересна смесица от сгради от 17-ти и 18-ти век и старинни постройки, обзаведени с най-модерните удобства на съвремието. Градът е основан като Сантяго през 1543 год. след като кално свлачище помита напълно предишната столица. Историята на Сантяго е съпроводена от тежки земетресения и последвали възстановявания на града, докато земетресението от Санта Марта от 1773 год. налага преместването на столицата в Гватемала сити. Обявен през 1979 год. за част от Световното наследство на ЮНЕСКО, Антигуа излъчва уникална атмосфера и очарование дори за опитните пътешественици. Посещение на църквата La Merced /отворена всеки ден 09.00-17.45/, манастира Las Capuchinas /отворена всеки ден 09.00-17.00/, църквата San Francisco El Grande /отворена вторник-неделя 09.00-17:00/,   Катедралата и руините, манастира Санта Клара и музея. Обиколката ни завършва с посещение на музея на Предколумбовото изкуство. По желание можем да отидем до пазара за ръчно изработени сувенири. Нощувка в хотел El Meson de Maria 3* http://hotelmesondemaria.com/esp/meson.php .  
7
29 март Антигуа - Тикал закуска, вечеря
Рано сутринта трансфер до летището /около 1 час/ за полет до Тикал-  най-големият запазен до днес град на маите. Полет Гватемала- Флорес           06,30-07,30 ч. Посрещане на летището в 07,45 и отпътуване за Тикал. През 1848 год. на Губернатора на Петен му отнема 3 дни да мине през джунглата и да стигне до новооткритите майски руини на Тикал. Днес 70-те километра от Флорес до Тикал се минават за около 1 час. Някога церемониален център на древните маи, руините в Тикал са преоткрити през 1955 г. и представляват най-голямата колекция от руини на маите, разкопавани някога. Сега, национален парк, обхващащ 358 квадратни мили първокласни тропически гори, Тикал е дом на богато разнообразие от флора и фауна, включително паяци и маймуни викачи, оцелоти, ягуари и почти 250 вида птици. ЮНЕСКО обяви Тикал за обект на световното наследство през 1979 г. поради изключителната му природна и културна стойност. Тукани, маймуни, коати, пуйки, трогони, папагали, по пътеките обикновено се забелязват ара и други птици и бозайници. Районът, посещаван от туристите се простира върху 16 кв.км. и е царство на маймуни и над 300 вида птици. Над 3000 постройки, пирамиди и храмови комплекси могат да се разгледат днес, учените предполагат, че през класическия период тук са живели над 50 000 души.  Градът е бил населен между 8 в.пр.н.е. и 900 год, макар че най-ранните постройки са от 4 в.пр.н.ера. Разглеждат се: Храм № IV, комплекса Изгубения свят, Обсерваторията, Площада с игрището, Храм № V, централния и северния Акрополи. Настаняване в Jungle Lodge /Eco Lodge Standard room/. Вечеря в лоджата. Нощувка.
8
30 март Флорес - Гватемала – Атитлан закуска
Ранна закуска и трансфер до летището във Флорес. Полет в 09.00 ч. от Флорес до Гватемала. Кацане в 10.00 ч. Посрещане и потегляне за езерото Атитлан. Пътуваме около 3-4 часа до езерото и се настаняваме в най-красивият хотел в района Atitlan 4* на брега на езерото (https://www.hotelatitlan.com/) . Имаме възможност за йога по желание и с доплащане или просто свободно време за презареждане в прекрасните градини на брега на Атитлан. Нощувка.
9
31 март АНТИГУА – ЧИЧИКАСТЕНАНГО- АТИТЛАН ЗАКУСКА
След закуска ще тръгнем към Чичикастенанго. Езерото Атитлан е формирано преди около 80 000 години от силно вулканично изригване, като днес езерото заема 130 кв.км. чиста планинска вода и е обградено от хълмове и три вулкана: : Atitlán (3,537 m), Toliman (3,158 m), and San Pedro (3,020 m). Мястото е изключително красиво, поради което става и дом за много и различни култури, датиращи от 1000 г. пр.н.е. До 1250 год. бреговете на езерото са населени от маите Tz’utujil, които управляват териториите в района до 1520 год. Единствено изключение е ивицата от Панахачел до Сан Антонио Палопо, която се управлява от маите Kaqchikel. През 1524 год. маите Tz’utujil се предават на испанските завоеватели и техните мексикански съюзници и започват да плащат данъци на испанската корона. Около езерото са разположени 17 града и селца, всеки от тях със свой собствен облик и колорит. Чичи се намира на 2070 м. високо в планините. Град на племето /маи/ Кичи, които са коренното население в Гватемала и чийто език е от групата на майския език. В преиспанския период държавата на народа Киче се свързва с древната цивилизация на маите. Значението на  "k'iche'" е много дървета. В превод на езика нахуатл името звучи Cuauhtēmallān, което дава и названието на съвременна Гватемала. Всеки четвъртък и неделя в града се организира местен пазар, на който всички местни, както и жителите на съседните селца носят и излагат свои продукти, показват религиозните си церемонии. Повечето жени Чичи продължават да носят традиционните си носии. Пазара за платове и дрехи се простира по всички улици в центъра и е истински калейдоскоп от ярки цветове. Традиционната техника за тъкане на платове сега се използва за производството на различни аксесоари за дома и сувенири. Разходка из пъстрия пазар, посещение на църквата Св.Томас. Аромата от тамяна в старата 400-годишна църква се усеща още от пазара. Построената върху платформа от  Предколумбовия период църква, чиито стълби първоначално са водили към храм от времето на маите, днес предизвиква благоговеене. Шаманите и до сега използват мястото за религиозни ритуали. Обикновено палят тамян и свещи, но в специални случаи пекат и пилета за боговете. Всяко от 18-те стъпала, които водят към входа се свързва с месец от майската календарна година. Други интересни моменти от живота на градчето са уличните музиканти, религиозни процесии, антикварни магазинчета, резбованите маски, пъстрото гробище, Музея на майските археологически находки. Да не пропуснем и древния каменен идол Pascal Abaj, затрупан с поклоннически дарове от цветя, свещи, ром от захарна тръстика. Всички посещения на музеи, работилници и гробищата са по желание и на доплащане! Трансфер до хотела. Нощувка.
10
1 април ПАНА – ГВАТЕМАЛА ЗАКУСКА
Закуска и потегляме към топ дестинацията за любителите на гмуркане и шнорхелинг в страната. Полетът е сутрешен. Кацане на Лос Рокес и трансфер до посадата. Обяд сух пакет на плажа. Вечеря и нощувка в стандартна посада Ranchito Power / Canto de la Ballena (Home - El canto de la ballena). Посадите са семпли, на плажа.
11
2 април ГВАТЕМАЛА СИТИ – ПАНАМА
В ранни зори ще бъдем трансферирани до летището за международен полет до Панама в 07:14 ч. Следващ полет за Амстердам в 18:50 ч.
12
3 април АМСТЕРДАМ
Кацаме в 12:15 ч. и се настаняваме в хотел на летище Holliday Inn 3* https://www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/us/en/hoofddorp/amsas/hoteldetail . Настаняване и свободно време. Нощувка.
13
4 април СОФИЯ ЗАКУСКА
Закусваме и се отправяме към летище за полет към дома в 10:15. Пристигаме в 13:55 ч.

Местоположение

Коста Рика и Гватемала