m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Малайзия

Докоснете се до Малайзия и ще я обикнете завинаги!

Бликаща от енергия, оживена, колоритна смесица от раси и религии, където малайци, индийци, китайци и представители на още много етнически групи живеят заедно в мир и хармония. Тук ще ви посрещнат спокойни, топли и приятелски настроени хора.

Географският облик на Малайзия е точно толкова разнообразен колкото културното и наследство. Разположена в югоизточната част на Азия, на площ от 329 749 кв.км, тя се състои от две части, разделени от Южнокитайско море. Първата е Западна Малая, разположена на полуостров Малака и граничеща с Тайланд и Сингапур, втората е Източна Малая, намираща се в северната част на остров Борнео-Калимантан, в съседство с Бруней и Индонезия. Именно тук в щата Сабах, на внушителните 4095 метра се извисява най-високият връх на Малайзия – връх Кинабалу.

Архипелага се гордее с едно от най-живописните крайбрежия разпростряно на внушителните 4600 км, както и дузина прекрасни острова всеки един, от които истинско райско кътче за любителите на спокойната морска почивка. За почитателите на гмуркането водите на океана са приютили изключително разнообразен морски живот- големи зелени костенурки, коралови рифове, редки тропически риби, разкриват пред очите ви необятната красота на този уникален морски свят.

Може образно да се каже, че една от основните атракции на Малайзия са крайните контрасти, които ви очакват тук.

Съвременни небостъргачи се извисяват над покривите на дървени наколни колиби, прохладните кътчета в планините с нищо не напомнят за топлите пясъчни плажове и богатата мангрова растителност по крайбрежието, пет звездни хотели са съседи на шумни оживени, ухаещи на подправки пазари.

Около две-трети от територията на Малайзия е покрита с добре запазени дъждовни и обширни мангрови гори. Удивителната екосистема на архипелага е дом на изключителни природни чудеса, животински и растителни видове – малайска мечка, индийски слонове, суматрански носорог, индокитайски тигър, над 620 вида птици, влечуги, а на разположените на остров Борнео територии ви очаква среща дори с орангутан.

Мултикултулният облик на тази уникална държава я превръща в гастрономически рай за любителите на вкусната, разнообразна и добре поднесена храна. Малайзия е и домакин на стотици колоритни празненства и фестивали. В дъждовните гори в щата Sarawak се провежда уникално музикално събитие Rainforest World Music Festival, всяка година тук се събират творци от цял свят в защита на каузата за опазване не само на световните дъждовни гори, а и в подкрепа на принципите за опазване на околната среда като цяло.

Пистата „Сепанг“ разположена на около 50 км от Куала Лумпур е домакин на най-авторитетната автомобилна надпревара в света Формула 1. За първи път трасето става домакин на кръг от шампионата през 1999 година и до наши дни всяка година тук се събират любители на високите скорости от цял свят. И това е само една много малка част от богатия куртурен афиш на тази колоритна държава.

Стегнахте ли багажа 🙂

Галерия