m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Уганда/Руанда

Уганда и Руанда

Уганда е различна и цветна, с разнообразна и богата екосистема, уникална природа и култура. С 10 национални парка, 12 резервата за диви животни, голямо биоразнообразие от диви видове – около 1020 вида птици, 345 бозайника, 142 видове влечуги, 86 амфибии, 501 вида риби и 1242 вида пеперуди. Западна Уганда образува северната част на района на Албертинския рифт, който има по-застрашени и ендемични гръбначни животни, отколкото където и да е другаде на континента (www.albertinerift.org). Страната е дом на 13 вида примати, включително повече от половината от броя планински горили в целия свят, застрашени от изчезване, както и нашите най-близки родственици – шимпанзетата.

Националният музей в Кампала предлага етноложки и природонаучни експозиции, както и интересна колекция от народни музикални инструменти. Там се намират Центърът за археологически изследвания и гробницата на кралете на Буганда – старото кралство на народа ганда в Уганда.

Ако наистина искате да се потопите в душата на Уганда, то пътешествието ви задължително трябва да включва езерото Виктория, рожденото място на река Нил. Не само че е най-дългото езеро в Африка и най-дългото тропическо езеро в света, но езерото Виктория също се гордее с една от най-големите екосистеми в света. Тук има толкова много природна красота, на която да се насладите – от живописна гледка към планината до островите, плажовете, рибарските лодки и различни видове птици и животни.

Руанда пък е позната със своите хиляди хълмове. Тук се намира вулканичната планина Вирунга, реки и езера. Надморската височина е причина за обикновено меките температури в Руанда – средно 21 градуса по Целзий в Кигали, с вариации в планинските части между района на вулканите на северозапад, където обилните валежи са придружени от по-ниски средни температури, и по-топлите и сухи вътрешни планини.В Националния парк Вулкани живее основната атракция на Руанда – горилата, която е защитена, но е обект все още на бракониерство!

Галерия