m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

ТравълМакс

Борнео - дивият остров

Борнео – дивият остров

Борнео се простира на на 743 330 кв.км. и е третият по големина остров в света. Дели се между три държави- Малайзия, Индонезия и Бруней. Малайзийските Сабах и Саравак заемат заемат северната част на острова, като Бруней се намира точно между тези двата щата.

Борнео е дом на едни от най-древните дъждовни гори на планетата, на бурни реки, диви плажове, дълбоки пещерни системи и могъщи планини. Планината Кинабалу и парка и са в списъка на Световното наследство. Островът привлича любителите на дивите животни с многобройните си ендемични видове- орангутани, слонове пигмеи, дългоноси маймуни пробоскис.

 

Слонове пигмеи и слънчевата мечка са най-малките от вида си на земята. Катерицата пигмей, например, тежи едва 20 гр. И достига до 7,5 см. Нормалната катерица тежи 400 до 600 гр. И е около 18 см.

Борнео - дивият остров

Приматите с дълги носове

Открити единствено на Борнео, дългоносите маймуни са известни с размера на носа на мъжките екземпляри, достигащ до 18 см.

 

Кинабалу е най-високата планина в юго източна Азия с височина от 4095 м. Намира се в щат Сабах и е център на народния фолклор на острова. Да улови изгрева от върха на планината е специален момент за всеки фотограф.

Борнео - дивият остров

Най-голямото цвете в света

Рафлезията може да достигне до тегло от 10 кг.! и до 1 м. В диаметър.

Известна с размера и с миризмата си, Рафлезията е едно от най-големите цветя на планетата. Тя е паразитно растение и излъчва неприятна миризма на гниеща плът. Тя е официалното цвете на щат Сабах.

Борнео - дивият остров

Най-дългата река в Сабах е втора по дължина в Малайзия, Кинабатанган, се простира на 560 км. Хората зависят от реката заради риболова.

 

Една от най-големите пещери в света в парка Гунунг Мулу в Саравак

 

Най-високото тропическо дърво в света

Намира се в Сабах, в долината Данум. Shorea faguetiana /жълто меранти дърво/ достига до 100 метра височина, наричат го още Менара- в превод от малайски означава „кула“.

 

Най-старата дъждовна гора в света

На около 140 млн. Години! За сравнение Амазонската джунгла е на около 55 млн. Пътешествениците и изследователите не пропускат долината Данум, Табин, Дерамакот.

Огромно културно разнообразие

В Сабах само има над 33 етнически групи и над 200 подгрупи.

Най-голямата етническа група е на племето Кадазан Дусун, именно то съставлява около 30% от населението на Сабах. В другия малайзийски щат на Острова- Саравак, има още 30 етнически групи.

 

Топ дестинация за гмуркане

Баракуда пойнт, остров Сипадан в Сабах – известно на всички гмуркачи в света. Хилядите баракуди дават името на мястото, макар че ще видите още водни костенурки, риба чук.