m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Чили

Там където природата е пълен господар

От соления безводен север до юга, където безспорни господари са ледените полета и величествените глетчери, Чили е от малкото страни, където природата се проявява в пълния си блясък и мощ. От вулканичните върхове на Андите, през старите крепости на езерния район до загадъчното наследство на полинезийския остров Рапа Нуи /Великденски остров/ и мраморните пейзажи на Патагония, Чили е мястото, което побира в едно най-разнообразните въплъщения на природата.

Ако за първи път поглеждате картата на Чили, издължената и форма по протежение на Тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка и нейните над 4 300 км. дължина от север на юг, предизвиква първоначално учудване. Толкова приблизително е разстоянието от Единбург до Багдад. В същото време нейната ширина не надхвърля 240 км. което прави страната 18 пъти по-дълга от най-широката и част.

Чилийската част на Андите е приютила повече от 50 активни вулкана. Територията на страната е белязана от тесни падини, ограничени от двете страни от океана и планините. На север чак до прочутата Атакама са безводните части, а на юг се проявява точно обратното- студени и влажни области отвеждат до Нос Хорн, заобиколен от бурно разпенените води, прииждащи от цели два океана.

В централната си част Чили отглежда най-известните сортове грозде, дали материал за прочулите страната чилийски вина. На юг от столицата, пък, в областта на езерата живеят коренните жители на страната, Арауканиан. В района има 12 основни езера и множество по-малки. Много от тях са свързани с реки и потоци, известни в страната като най-доброто място за сладководен риболов. Езерният район е идеално място за прехвърляне към Аржентина, заради четирите прохода през Андите.

На 3700 км. от континенталната част на Чили се намира загадъчния Великденски остров- най-изолираният населен остров в света и едно от най-мистичните места на планетата. Изолирани столетия наред от света, коренните жители на Рапа Нуи /Полинезийското име на острова/ развиват своя самобитна култура, обвита и до днес от мистика.

Галерия