m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Пътешествие в Уганда и Руанда

Цена 5215 евро 13 нощувки
На долу

Пътешествие в Уганда и Руанда

5215 евро на човек

Полетни часове:

дата                     от                           до                                    час на излитане              кацане

11 септември      София                   Амстердам                         07:10                                     09:00

11 септември      Амстердам            Ентебе                                11:00                                     22:25

24 септември      Кигали                   Амстердам                          20:25                                     06:55 на 25 септември

25 септември      Амстердам            София                                 10:15                                     13:55

 

Пакетна цена на човек в двойна стая: 5 215 евро /при група от 6 човека/ при записване до 30 юни. 

След 30 юни цената е 5415 евро на човек в двойна стая.

 

Цената включва:

*самолетен билет София – Ентебе – Кигали – София с включен багаж

* 13 нощувки в хотели/лоджове по програмата или подобни

* изхранване на база закуска и вечеря в Уганда и Руанда без първата вечер в Ентебе

* трансфери по програмата с шофьор-екскурзовод на английски

* екскурзии, описани в програмата

* разрешително за шимпанзетата

* разрешително за горилите

* разрешително за златистия гвенон

* входни такси за националните паркове в Уганда и Руанда

* водач-преводач от ТравълМакс

* застраховка за медицински разходи, с покритие до 15 000 европейска

 

Цената не включва:

* бакшиши за шофьор и местен екскурзовод – около 40 щ.долара

* допълнителни пари за общностите, които ще посетим като благотворителност – около 15 щ. долара

* разходи от личен характер

* Застраховка „Отмяна на пътуване“, която препоръчваме да си направите

* виза, която е обща за двете страни Уганда и Руанда –  около 100 щ.долара

* всички напълно ваксинирани влизат в двете страни без тестове за Ковид

!!Необходими документи и ваксини: паспорт, с валидност минимум 6 месеца и поне 2 свободни страници за печат; задължително е да притежавате документ за ваксиниране срещу жълта треска!

 

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Мондиал Асистанс на Алианц. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

 • Дестинация
 • Облекло
  Удобни дрехи и обувки
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуска и вечеря
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  вътрешен полет
  закуски
  изхранване
  Обеди
1
11 септември София – Амстердам – Ентебе
Среща на Терминал 2 на летище София за полет Ентебе. Пристигаме в Ентебе късно вечерта.   Посрещане и трансфер до хотел The Boma www.boma.co.ug Нощувка.  
2
12 септември Ентебе
Целта ни при блатото Мабамба е да опитаме да хванем с фотообективите си редкия вид китоглава чапла, която обитава този район. На височина тя достига 1,2 м., а размахът на крилете до 2,6 м. Теглото и е между 4 и 7 кг. Тя има дълги крака с разперени пръсти, което позволява да се движи по калната повърхност свободно. Най-активен е рано сутрин, затова е важно да изпреварим изгрева! Храни се с различни видове риби, но също с жаби, змии и малки костенурки. Връщаме се за обяд, а привечер ще направим незабравим круиз в езерото Виктория – най-голямото африканско езеро и най-голямото тропическо езеро в света! В него има над 3000 острова, а във водата плуват над 500 вида риби. Езерото се поделя между 3 държави – Танзания, Кения и Уганда. Разположено е на 1134 м.н.в. Връщане в хотела. Нощувка.
3
13 септември Водопадът Мърчисън /5 ч./ закуска и вечеря
Ранна закуска. Днес се отправяме към Национален парк водопадите Мърчисън. Националния парк Мърчисън е разположен на 3480 км² територия, в северозападната част на Уганда. Водопадът е висок 43 м и широк 7 м., разположен на река Нил. Когато водата пада от тази височина, тя пада с грохот и образува мъгла от пръски, които при определен ъгъл на слънцето, образуват страхотна дъга. Известният писател Ърнест Хемингуей разбива самолета си във водопада през 1954 г. По път спираме в друг национален парк – Зива, светилището на носорозите, единственото място, където може да видите диви носорози в Уганда. След достатъчно снимки, отпътуваме към лоджата за нощувка. Настаняваме се в Pakuba Safari Lodge http://pakubasafarilodge.com/. Вечеря и нощувка.
4
14 септември Сафари по Нил закуска и вечеря
След закуска се отправяме отново към най-големия национален парк Мърчисън, на територията на който се наблюдава огромно разнообразие от животински видове. Тръгва се в ранни зори, за да имаме възможност да видим по-голяма част от тях, преди да се скрият от горещините на деня. Сафарито ни започва в северната част на р. Нил, като можем да наблюдаваме жирафи, слонове, различни видове антилопи, бизони, леопарди и лъвове, както и различни видове птици. Много характерна е китоглавата чапла. В следобедните часове сафарито продължава с лодка по реката, за да имаме друга гледна точка и още възможности за наблюдение на диви животни и птици. Ще имате възможност да видите водопада Мърчисън отдолу и след това да се изкачите отгоре. Пътуването трае около 6 часа. Вечеря и нощувка в същата лоджа.
5
15 септември Национален парк Кибале закуска и вечеря
Закуска и се отправяме към домът на шимпанзетата и червени маймуни в национален парк Кибале. Гората там е дом на 13 вида примати, като най-популярната атракция е да се наблюдават шимпанзетата и птиците. Пътят до тропическата гора минава през селища и цветни местни пазари. Пътуването ще трае около 6 часа. По път ще посетим Амабере – чудно място, което крие пещерни образувания, закътани между красив водопад и множество дървета. Пещерите са запълнени от различни по размер сталктити и сталагмити, а около това място се носят легенди. Вярва се, че пещерите носят името на дъщерята на крал Букуку, на име Nyinamwiru, която отказва да се омъжи за мъж, избран от нейния баща. Настоява да избере сама своя съпруг. Поданиците не могат да разберат как така някой няма да се вслуша във волята на краля, който е полу-бог, и той решава да отреже гърдите на дъщеря си, за да не може тя да се омъжи за никого, както и да не може да кърми деца. Името ‘Amabere Ga Nyinamwiru’ означава „Гърдите на Нийнауиру“ или скалите представляват гърдите на принцесата, от които струи мляко. Можем да се разходим и до хълма Nyakasura, който предлага гледка към 3 различни кратерни езера и ще видим следа от голяма стъпка в района, за който се смята, че принадлежи на един от последните хора от династията Батембузи, които били гиганти! Настаняване привечер в Turaco Treetops https://www.turacotreetops.com/ . Вечеря и нощувка.
6
16 септември В преследване на шимпанзета закуска и вечеря
След ранна закуска потегляме за парка Кибале, където ще можем да търсим шимпанзетата. Това сафари ще ни отведе навътре в тропическите гори с потоци от вода и изобилие от диви животни. Като начало, ще получите инструкции от вашият рейнджър за предстоящото „преследване“ на шимпанзета. Има вероятност първо да видите червеноопашатата маймуна, черно-белите колобуси (вид маймуни), пеперуди и птици. Следва разходка до селището Бигоди – обществен проект, който ви води към заблатена местност, известна с голяма популация на птици и примати (ще се съобразим с оставащото ни време). Този проект е насочен към младите местни хора, като ги ангажира с екскурзоводски беседи. Тук може да видите лекар, тъкачка, приготвяне на кафе и домашна бира. Връщане към лоджата. Вечеря и нощувка.
7
17 септември Национален парк „Кралица Елизабет“ закуска и вечеря
Закуска. Отправяме се към националния парк „Кралица Елизабет“, разположен на 400 км територия. Открит е през 1952 г. като национален парк Казинга, но след 2 година го преименуват, за да се отбележи височайшото посещение на кралицата. Често го наричат и „Перлата на Африка“. Свързано е с разнообразната екваториална територия, където се намират две езера, свързани с канал. Тук може да видите още вулканични кратери, тревисти равнини и тропически гори, които оформят голямо разнообразие от животински видове. Пътьом ще минем покрай кратерни езера и планинската верига Рувензори. Следобед сафарито продължава с лодка по канала Казинга, свързващият канал между езерата Едуард и Джордж. Плаването ще ви даде възможност спокойно да снимате разнообразни видове птици по брега, крокодили, слонове и други /около 2 ч. пътуване/. Настаняване в Twin Lakes Safari Lodge http://www.twinlakesafarilodge.com/ . Вечеря и нощувка.
8
18 септември Сутрешно сафари и трансфер до Ишаша закуска и вечеря
Ранно сафари в саваната, района на Касени в националния парк. Животните в техните различни семейства, кланове или групи се движат и ни дават възможност да ги разгледаме отблизо. Сафарито се провежда с удобни джипове, предназначени специално за подобни наблюдения на животни. Внимавайте за лъвове, слонове, бизони, воден козел и други. След сутрешното сафари, се насочваме към южния сектор на парк „Кралица Елизабет“, където се намират катерещите се по дървета лъвове. Пътуването трае около 2 часа. Катерещите лъвове са рядкост и могат да се видят само в района на Ишаша в националния парк на Уганда. Тези лъвове са забелязани да дремят по клоните на дърветата, с висящи опашки, леко движещи се, за да прогонят досадните насекоми. Причините да търсят спасение по дърветата, според специалисти са, за да избягат от мократа трева след дъжд, както и от безборй термити, които излизат от пръстта и хапят всички животни. Другата причина е да избягат и от нажежената земя през деня, когато температурата надминава 30 градуса по Целзий. Разбира се и заради по-добрата възможност да наблюдават пейзажа за храна. Катерят се само по сикомора (вид фикус, с плодчета като смокини) и по акациеви дървета. Гривата на мъжките лъвове в националния парк Кралица Елизабет е черна. /около 2 ч. пътуване/ Настаняване в Ishasha Jungle Lodge http://www.ugandajunglelodges.com/ . Вечеря и нощувка.
9
19 септември Трансфер до НП Буинди; среща с общността Батуа (пигмеи) закуска и вечеря
Днес започваме с пътуване до дома на нежните гиганти от Буинди – планинските горили. Пътят ни води през терасирани хълмове на високопланинските земи на Кигези. В парка се срещат над 120 вида бозайници, 348 вида птици, 220 вида пеперуди, 27 вида жаби, хамелеони, гекони и много застрашени видове, както и над 1000 цъфтящи видове растения, включително 163 вида дървета и 104 вида папратови. По път за гората, обитавана от горилите, ще спрем при общността Батуа, които са наследници на пигмеите. Батуа са номади-ловци, които някога са обикаляли широко из горските райони, простиращи се в голяма част от сегашните Уганда, Руанда, Бурунди и Демократична република Конго. Принудени да навлизат във все по-малки и по-малки участъци от гората през вековете от други етнически групи, които са били земеделски производители и са изсичали дърветата, популациите на батуа успяват да запазят традиционния си начин на живот до сравнително скоро. През 1991 г. правителството на Уганда създаде официални защитени зони в хълмовете Вирунга и Буинди. Те са принудени да живеят в периферията на националните паркове, не могат да се върнат, за да ловуват животни, да събират див мед или да събират плодове. Те са сред най-бедните жители на една от най-бедните страни в света. Общността, която се оценява на 6000 души, е в толкова неравностойно положение, че когато преди две години един Мутуа завършва университет, събитието влезе в заглавията на националните вестници. Заслужена почивка в лоджата Lake Mulehe Safari Lodge https://www.lakemulehesafarilodge.com/ Вечеря и нощувка.
10
20 септември В търсене на горилите и трансфер до ез. Буниони закуска и вечеря
Планинските горили живеят в непристъпните гори на Буинди и националния парк Мгахинга в Уганда. Непристъпните гори на Буинди изобилстват от разнообразие на видове птици, пеперуди, примати, бозайници и дървета. Ще бъдете разделени на групи с водач-рейнджър, който ще ви води към уникалното преследване на черните гиганти навътре в джунглата. Ако сте късметлии, може да имате среща часове с горилите, но може и да успеете да ги зърнете само за няколко минути. Следва трансфер за около 3 часа до езерото Буниони, второто по дълбочина езеро в Африка. Името означава „Място на много малки птички”. Дълбочината на езерото според литературните източници е около 40 м, но според приключенци и местни рейнджъри, дълбочината е много по-голяма. Наслаждавайте се на удивителните гледки – преплитащи се хълмове, терасирани от местните жители, докато се грижат за земята. Тези гледки предизвикват У. Чърчил да нарече мястото „Швейцария на Африка“. Настаняване в Birds Nest Lodge http://www.birdnestatbunyonyi.com/ . Вечеря и нощувка.
11
21 септември Островите в езерото Буниони закуска и вечеря
Днес, след хубав сън, се отправяме към езерото Буниони. Ще плаваме с кану до някои от 29-те острови в езерото. Много запомняща се е историята на Острова на Наказанието, която ще ви разкаже екскурзовода с много подробности. Следобед можете да се гмуркате, плувате в езерото или просто да наблюдавате птиците или да се изкачвате по стръмните хълмове, в търсене на още удивителни гледки към езерото и островите. Днес ще ни вземат и тест за COVID-19, който ще ни е необходим за пътуването до Руанда. В по-късен следобед ще се разходим до общностите, живеещи около селището, за да ни разкажат за техния бит и живот. За срещите с местните общности, ще е необходимо да предвидим поне по 5-10 щ. долара, с които да зарадваме тяхното нелеко съществуване. Връщане в лоджата за вечеря и нощувка.
12
22 септември Руанда закуска и вечеря
Днес отпътуваме за границата с Руанда, около 1,5 ч. Уреждаме митническите формалности и продължаваме към НП Вулкани /около 1 ч./. Руанда – земя на хилядите хълмове. Тази страна, простираща се върху 26 хил. кв. км. и население – близо 8 милиона, граничи с Уганда, Бурунди, ДР Конго и Танзания. Повърхността и представлява силно разчленено плато, с н.в. 1500 – 2000 м. На северозапад е планината Вирунга, с най-висок връх Карисимби – 4507 м. Както и южната и съседка Бурунди, Руанда е малка, но гъстонаселена страна в субсахарска Африка. Преобладаващите етноси също са както и в Бурунди Хуту (85%) и Тутси (14%). Те се занимават основно със земеделие и животновъдство. Основните езици са суахили, английски и френски. По-голямата част от населението са християни, и под 1/10 са мюсюлмани. Националният парк Вулкани на Руанда  съхранява в себе си най-голям брой планински горили в Руанда, златистия гвенон, различни птици, влечуги, амфибии и насекоми. По път ще минем през селището с пазителите на нежните гиганти – горилите. Там ще ви запознаят с проблемите, които срещат рейнджърите с бракониерите. Настаняване в лоджата Le Bambou Gorilla Lodge - https://lebambougorillalodge.com
13
23 септември Руанда закуска и вечеря
Рано сутринта се насочваме към брифинг зоната преди поредното „преследване“ с фотообектив на маймуни. Златистите маймуни са интересни примати, които обитават района Вирунга в Уганда, Руанда и Конго. Златистите гвенони са по-активни от горилите, което прави нашето преследване по-подвижно. Следобед ще се отправим към езарата-близнаци – езерото Бурера и езерото Рухондо. Те се намират между Мусандзе и границата на Уганда. Захранват се от няколко реки и едно езеро в Уганда. Районът на езерата-близнаци е много живописен, със стръмни и залесени хълмове, обграждащи девствените тъмносини води. От тях се открива прекрасна гледка към вулканите Вирунга (ако времето позволява). Ще се разходим и ще наблюдаваме птици, вървейки нагоре по малката пътека, водеща до хижа, разположена на върха на хълма с изглед към двете езера ИЛИ, може да се повозите на кану в едно от езерата. Вечеря и нощувка.
14
24 септември Руанда отпътуване закуска и вечеря
След късна закуска, се отправяме към Кигали /около 2.5 ч/. По пътя има забележителни места, които ще оставят незабравим спомен за Руанда. Днес ще се насочим към културно-историческите забележителности на града. Ще посетим мемориала на геноцида в Кигали, занаятчийския пазар, националния музей Кандт и, ако остане време, президентския музей. Трансфер до летището в Кигали за полет до Амстердам.
15
25 септември Амстердам-София
Пристигане обратно на родна земя.

Местоположение

Уганда и Руанда