m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Азербайджан

Азербайджан

Азербайджан

Страната е известна още като “Огнената земя”, което може би се дължи на големите находища на петрол на територията на страната. Тук модерното и традицията винаги са се преплитали по един изключителен начин.

Климатът е доминиран от Каспийско море на изток, Голямата Кавказка планинска верига на север и обширни равнини в центъра на страната. Това е държавата с най-голям брой кални вулкани в света- 400, от които най-известен е Янардаг „Огнената планина.“ Планината наистина гори през цялата година поради изтичането на природен газ от земята.

Баку е столицата и най-големият град на Азербайджан, както и най-големият град на Каспийско море. Намира се на 28 метра под морското равнище, което го прави най-ниско разположената столица в света, а също и най-големият град в света, разположен под морското равнище. Наричан е още “ветровитият град.” На територията на региона има близо 40 езера. В тях има толкова много йод, че те понякога придобиват червен цвят.

Освен уникална природа, Азербайджан притежава богата история и множество архитектурни паметници. Баку се слава с 12-вековната си история. В града ще откриете много стари резиденции и дворци. Историческият град на Баку е част от списъка на ЮНЕСКО. Тук са запазени множество исторически улици, стени и кули. Пример за това са Моминската кула от 11-ти век- символът на града, много джамии и така нареченият дворец Ширваншах от 15-ти век. В близост до двореца се намира кладенец, дълбок 10 метра. На дъното има два тунела- единият води на изток, а другият- на запад. Според една местна легенда тунелите водят до замъка и джамията Nardaran- eдно от най-религиозните места в страната. Тук се намира и изкуственият воден път, наречен Малката Венеция, който тече между магазини, ресторанти и места за забавление. Състои се от няколко острова, свързани помежду си чрез мостове и пътеки. В Баку се съчетават модерната и старинната архитектура. Центърът на Гайдар Алиев е модерен комплекс от 57 500 кв. мeтра, известен със своята отличителна архитектура и плавен, извит стил, избягващ остри ъгли.

Друг архитектурен паметник на Азербайджан е двореца Шякин Хан от 18 век. Намира се в град Шеки. Прозорците на двореца са направени от хиляди малки парченца стъкло. За да бъдат съединени, не са били използвани никакво лепило или пирони. Според легендата, изумен от красотата на двореца, ханът е поръчал ръцете на строителя да бъдат отсечени, за да не може никога да се повтори това произведение на изкуството.

 

Ски, яздене, морски курорти, богата история и прекрасна природа, Азербайджан може да е вашето незабравимо пътешествие на само 2 часа полет от България!

Галерия