m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

ТравълМакс

Уганда

Уганда

Сафари приключение в Уганда

Сигурно се чудите как да отидете на сафари по време на Пандемия и какво да очаквате, но дивият живот там е уникален и ще ви обгърне толкова силно, че да забравите за притесненията си. Там ще ви посрещнат мили хора, които с радост ще ви разкажат за разнообразието на видовете, как се оцелява в тази природа и какъв е техния начин на живот.

Защо Уганда по време на Пандемия и колко е безопасно?

Светът преминава през голямо предизвикателство, но ще отмине и хората ще бъдат отново свободни да пътуват без непрекъснати тестове и проверки. Уганда се справя добре с разпространението на COVID-19 и заболелите са по 2-3 човека на ден. Преминала е през по-висок тренд на заболеваемост на ден, но пикът е отминал и сега е готова отново да приема туристи. Тя разбира вашите притеснения и се е подготвила добре, за да ви посрещне. Ще ви бъде осигурен достатъчно широк микробус, за да имате поне една седалка свободна до вас, ще имате маски и дезинфектант по време на пътуването, в случай че сте забравили своите. Вашият рейнджър също ще се крие зад маска, но ще продължи да се усмихва и да бъде готов да отговори на всичките ви въпроси.

Страната изисква отрицателен PCR тест за влизане, както и един преди излитане. Всичко е за вашата сигурност.По време на сафари ще бъдете помолени да спазвате дистанция от хората около вас. При начало на трекинга в преследване на горилите, вашите обувки ще бъдат санитаризирани със специален дезинфектант. Сафари джиповете ще бъдат дезинфекцирани периодично през деня.

Тази година Агенцията за защита на дивата природа в Уганда е решила да намали разрешителните за сафари за горили и шимпанзета. Няма да има парад от туристи.

През лятото се отправяме към Уганда и Руанда. Десет национални парка, 12 резервата, 5 общински зони за управление на дивата природа.
Най-популярните национални паркове са “Кралица Елизабет”, “Водопадите Мърчисън”, Кибале, планинската верига Рувензори и др. Повечето от тях ще включим в нашата програма, която планираме за месец юли 2021 г.
Фокус в днешната статия е парка “Водопадите Мърчисън”, който е най-обширния от националните паркове на Уганда. Там можете да срещнете диви животни като биволи, различни видове антилопи, ротшилдски жираф – рядък и застрашен вид, слонове. В района с буйна растителност се крият големи групи от шимпанзета, вервет примати, зелен павиан, червеноопашата маймуна и патас.

Уганда е популярна и за наблюдение на птици – 451 вида птици. Надяваме се да срещнем марабу, северна земна птица носорог, птица секретар, чернокоремна дрофа (вид дропла), щъркели и птицата вдовица. Най-често могат да бъдат забелязани близо до реките и в гористите места, те са често на групички (ята). Най-атрактивната птица определено е китоглавата чапла, която може да се види най-лесно между януари и март.

Освен разнообразието от диви животни и птици, в националния парк има прекрасни растителни видове, сред които ще се придвижвате.

Джунгла от гъсти гори, както и савана, блата с папируси, различни видове акация, палми.

Целта ни в този парк са водопадите Мърчисън, където р. Нил се провира през пролома, с ширина 8 м и се спуска с гръмотевичен рев в “Дяволския котел”. Падът на водата е 40 м! За да се види най-добре мястото трябва да се доближим с лодка по реката. По време на круиза има шанс да видим или чуем стотици хипопотами, подмятащи се по дължината на бреговете и правещи компания на нилските крокодили. Под южния бряг на водопада се крият хиляди прилепи, за да спят там, а мястото се нарича “Скали на прилепите”.

Местата в Уганда са уникални и пълни с живот! Гмурнете се в непознатото, насладете се на гледките от National Geographic, заснемайте всичко, което някога сте мечтали да видите!

Поздрав, Цвети