m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Ливан

Ливан

Ливан е забележителна страна, за която са се водили много битки. Населена е хилядолетия преди Христа. Била е люлка на християнството, след идването на арабите и ислямът пуска своите корени. Това преплитане е от значение, защото възникват неминуемо конфликти между религиозните групи. Но извън локалните проблеми, страна като Ливан е съхранила много исторически места, изключителна природа и вкусна храна.

Лежаща на брега на Средиземно море, с особеностите си на климата, географията и съседните културни влияния, всичко това повлиява и кухнята на Ливан. В нея се включват пресни зеленчуци, сочно месо, разнообразни подправки и сосове. Оттук произхожда популярната салата “Табуле”, предлага се още “Фетуш” – салата от маруля, краставици, мента, домати, репички и пържен лаваш или хлебен чипс. Ливан е място, където се приготвят различни варианти на хумус, като разядка или като добавка към месо. Широко популярен е “Манакиш” – тънък хляб с поръска от мащерка, сирене или кайма. Много интересно е хлебното “портмоне”, което закачат на пръчки да виси. Има още много различни предястия, основни ястия и десерти, които определено си заслужава да опитате!

Ще посетим богатия музей в Бейрут, ще отскочим до стари градове като Сидон, Тир, Баалбек, Библос. Няма да пропуснем да влезем в пещера, да се качим до планината Шуф, където няма да пропуснем дворците на Бейтедин и Муса. О, а какво преживяване ще бъде да се спуснем с телеферик от Храма на Девата в Хариса до крайбрежния град Джуние!

Не забравяйте, че именно тук финикийците са сътворили първите символи, които представляват и първата писменост (ок. XII в пр. Хр.), от която произлизат и гръцката и латинската по-късно. Предполага се, че това е станало в град Библос.

Галерия