m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Исландия

Исландия

Исландия е царството на природата- гейзери, достигащи височина от 70 м., ледници на цели 11% от земята тук, 130 активни и застинали вулкани, от които 18 са изригвали откакто човешки крак е стъпил тук. На около 40 км. само от столицата Рейкявик се срещат двете огромни тектонични плочи – Северноамериканската и Евразийската. Те бавно се отдалечават една от друга. Ледникови лагуни, океански води, пълни с китове и треска, прекрасни, драматично спускащи се в морето вулканични скали.

Родина на едни от най-красивите и умни коне, смятат се за една от най-чистите породи в света. Конете тук имат 42 вида комбинация от цветове, а някои от тях менят цвета си според сезона.

На този приказен и загадъчен остров повече от половината жители вярват в елфи. Това не са малките човечета, които памагат на Дядо Коледа да приготви подаръците, а са на ръст като нас, просто са невидими и живеят под скалите. Елфите са част от историята на тази страна още от времето, когато викингите пристигат на острова. Хората искрено вярват, че трябва да пазят домовете на скритите хора и преди година, когато проект за голяма магистрала предвиждаше тя да мине през голямо лавово поле, където се счита, че се намира църквата на елфите, огромната канара не беше разбита, а внимателно повдигната и преместена настрани.

Тук видяхме бебета в колички отвън пред магазините, кротко чакащи майките си докато пазаруват вътре. Тук видяхме табела, която казва, че всеки може да си вземе питие и ако иска да плати в кошничката. Разчитали, че хората сме честни.

За здравословно хранещите се – тук е забранена продажбата на храна, която съдържа над 2 грама транс мазнини в 100 гр. продукт. За разлика от нас, където споменаването на етикета на количеството транс мазнини в продуктите доре не е задължително. Питейната вода е толкова чиста, че дори не се налага да бъде хлорирана.

На едва 103 000 кв.км. /почти колкото България/ живеят само 323 000 души или средно 3 човека на квадратен километър.

Но не бързайте да мечтаете за малко ранчо там, защото около 11% от територията на острова е заета от ледници. Тук се намира и най-големият ледник в Европа – 8300 кв.км. Vatnajökull.

Въпреки това средната температура в най-студения месец рядко е 0.4°C. Не носете репеленти – това е единствената държава, където няма комари.

Галерия