m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

ТравълМакс

Панама

Панама

На кръстопътя на два океана и два континента, Панама е тясна малка страна, изпълнена с богата култура и история, тропически плажове, диви животни и общо взето всичко, за което бихте могли да мечтаете, ако търсите приключенско пътешествие. Широко неизследвана, Панама предлага много повече, отколкото бихте очаквали.

Уникална локация

Страната граничи на север с Карибско море (продължение на Атлантическия океан) и на юг с Тихия океан. Тя има удължена S-форма, като карибското й крайбрежие се простира на около 1290 километра, а бреговете на Тихия океан на около 1 700 километра.

Панама е държава от Централна Америка, разположена на Панамския провлак – тесния сухопътен мост, който свързва Северна и Южна Америка. Тя обхваща провлака и повече от 1600 острова край бреговете на Атлантическия и Тихия океан. Известна е със своята естествена красота, с разнообразния си растителен и животински живот, включително стотици видове птици и дървета.

Въпреки сравнително малката си площ, Панама има голямо разнообразие от пейзажи и местообитания – тропически гори, савани, хладни планински гори, приливни земи, покрити с наклонени мангрови дървета, коралови рифове и плажове.

Панама е тропически рай, обитаван от едни от най-разнообразните и екзотични видове животни и растения на планетата. Поради древната си роля на сухоземен мост, по който видове са мигрирали между континентите, провлакът е дом на богата смесица от растителен и животински свят. В резултат на този обмен дивата природа на Панама включва бозайници като ленивци, мравояди и броненосци – които произлизат от Южна Америка, както и ягуари, тапири и елени, произхождащи от Северна Америка.

Панама се радва на оживена комбинация от културни влияния, ясно изразени в кухнята й, а също и в много произведения на изкуството, музиката и литературата. Столицата й, град Панама, се намира на брега на Тихия океан, източно от канала. Това е един космополитен град, в който небостъргачи се извисяват над варосани бунгала. Той е политически, административен и културен център на страната.

Население на Панама

Около 67% от днешните панамци са метиси и смесица от европейски и мести черти. В Панама има и доста обширна популация на африканци и китайци. Едни от първите заселници са робите, доведени от испанците началото на 16 в. и хора от Карибския архипелаг, които работят на Канала в началото на 20 в. днес един на 10 панамци е чернкож. Истина ще бъде ако кажем, че Панама е най-разнообразната и мултинационална държава в Централна Америка.

Храната е повлияна много от Колумбия, което означава предимно месо и то телешко. Другата храна, която е основна за панамците е рибата. До месото задлжително има гарнитура от зеленчуци като картофи или ориз и нещо зелено за подправка.

Вижте още екзотични дестинации в блога ни.