m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Таджикистан и Киргизстан

Цена 2180 евро 13 дни / 11 нощувки
На долу

Таджикистан и Киргизстан

2180 евро на човек

ПОЛЕТИ:

03 октомви     София                        Истанбул           09:35   11:05

03  октомви    Истанбул                   Душанбе            20:55 03:30  каца се на 04 октомври

09 октомври   Ташкент                     Бишкек               15:05 17:15

15 октомври    Бишкек                     Истанбул             03:05 05:55

15 октомври    Истанбул                   София                07:35 08:45

 

Цена на пакета при 8 записали се:                    € 2 180

Доплащане за единична стая                            250

 

 

 

Програмата включва:

 

*самолетен билет София-Душанбе//Бишкек- София с Турски авиолинии;
* всички трансфери по програмата с миниван;

*самолетен билет Ташкент – Бишкек;
*10 нощувки на база закуска + едно ранно настаняване в деня на пристигане в Душанбе;

*входни такси за забележителностите, описани в програмата

*местен екскурзовод в двете държави, само по време на туровете, на английски език

*водач-преводач от ТравълМакс

*Медицинска застраховка, покриваща КОВИД-19

Програмата не включва:
*фото и видео такси в музеите;
* алкохолни напитки;
* визи за Таджикистан (30 USD), Киргизстан (e-visa, 51USD);

*вечери по програмата 150 USD на човек

*тест PCR преди отпътуване от София към Таджикистан, тест в Душанбе, необходим за полета от Ташкент до Бишкек – 30 USD.

Хотели по програмата:
Душанбе – Hotel Taj Palace ***
Пенджикент – Hotel Atlas ****
Ходжент – Hotel Atlas ****

Ташкент – Hotel Uzbekistan ***
БишкекHotel Olive ***
Чон Кемин – Гест хауз
Каракол – Hotel Matsunoki ***
Бокомбаево – юрта

 

Условия за записване:

-500 евро при записване

-копие на задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на връщане от пътуването

 

По желание предлагаме:

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Мондиал Асистанс на Алианц. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

 • Облекло
  удобни обувки и топли дрехи
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуски
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  вътрешен полет
  закуска и вечеря
  изхранване
  Обеди
1
03 октомври София-Истанбул
Полетът София - Истанбул е в 09:35 ч. Кацаме в 11:05 ч. Следващ полет в 20:55 ч.
2
04 октомври Истанбул – Душанбе
След около 4 ½ ч. кацаме рано сутринта в Душанбе. Посреща ни партньорската фирма и ни трансферира до хотела. Почивка за сън до обяд. Следобед се събираме в лобито на хотела, за да разгледаме столицата на Таджикистан Душанбе, чието име от персийски означава понеделник. На времето града е представлявал малко селище с пазар, където всеки понеделник са се събирали търговци, за да продават своите стоки. През социализма, Душанбе изараства като важен промишлен център на Таджикистан. Ще посетим паметника на Исмаил Самани, площад Рудаки и най-високия флагщок със знаме в света (Гинес) в центъра на града. Посещаваме общинския музей, пазара Мергон и парка на Победата, от където се разкрива прекрасна гледка към града.
3
05 октомври Душанбе закуска
Днес в 9 ч. се срещаме в хотела за начало на екскурзия до крепостта Хисар (27 км западно от Душанбе). Крепостта Хисар е бивша резиденция и във вътрешната си част е разполагала с басейн и градини. Изградена е от тухли, в типичен за повечето сгради от Бухара стил. За съжаление в днешно време са се запазили единствено величествените врати с две цилиндрични кули и мост между тях. След като обядваме по път (извън цената на програмата), продължаваме към Античния музей. Таджиките са един от най-древните народи с богата история, пълна с интересни събития. В продължение на две хилядолетия историята на таджиките е тясно преплетена с формирането и развитието на зороастрийската, будистката, елинистическата и ислямската култури. За това свидетелстват многобройни археологически находки, представени в Античния музей в Душанбе. Най-древните експонати на музея са артефакти от мястото на първобитния човек от Кулдар, датиращи от 950 хиляди години. Ще видим и най-голямата статуя на “Почиващият Буда”, намираща се в Етнографския музей, заедно с традиционни предмети от таджикските занаяти, включително керамика, бродирани тъкани, дърворезба и бижута. Връщане в хотела и нощувка.
4
06 октомври Пенджикент- 240 км закуска
След закуска тръгваме към град Пенджикент – согдийски град. Согдия или Согдиана е древна иранска цивилизация, която в различните епохи се е намирала в Узбекистан, Таджикистан, Казахстан и Киргизстан. Град Пенджикент е процъфтявал между 5 и 8 век след Христа и е бил един от най-важните културни и занаятчийски градове в Согдия. Дори е бил наричан „Централноазиатски Помпей”. Превъзходно укрепен, добре организиран град с владетелски дворец, два храма, пазар, богати къщи декорирани с множество фрески и с дървени и глинени статуи на древни богове. Ще посетим музеят Рудаки, наименован на известен местен поет, роден в Пенджикент и след това ще видим разкопките на Стария град и пазара. Връщаме се в хотела. Нощувка.  
5
07 октомври Пенджикент –Ходжент 260 км закуска
След закуска тръгваме към град Ходжент и по пътя ще сперм да разгледаме град Истаравшан – един от най-древните и красиви градове в Таджикистан, намиращ се на границата с Узбекистан. Освен джамиите, музеите и религиозните училища ще видим ще видим още крепостта на Мъг Тепе  - старинен център на културата и икономиката, мавзолеят Хазрати Шох, джамията Кок-Кумбаз и пазарът Гюли Сурк. Продължаваме към Ходжент. Настаняване в хотел. Нощувка.
6
08 октомври Ходжент - Ташкент - 160 км закуска
Днес имаме обиколен тур на Ходжент, който започва с големия източен пазар „Panjshanbe Bazar”, който е доста древен и датира от 14-15 век. Близо до пазара се намира Централната джамията и Мадраса-та (религиозно училище) и придава източна атмосфера на мястото. Ще разгледаме мавзолея на Шейх Муслихидин и крепостта Тимурмалик. По обяд потегляме към границата на Таджикистан и Узбекистан. Пристигаме в Ташкент и се настаняваме в хотел. Нощувка.
7
09 октомври Ташкент - Бишкек закуска
Закуска и трансфер за полет до Бишкек в 09:00 ч. Кацаме в  11:10 ч. Бишкек е най –големият град в Киргизстан и негова столица, разположен в подножието на великолепната планинска верига Киргиз Ала-Тау. Градът е пълен с множество зелени паркове и мраморни сгради, блокове  в съветски стил и хиляди малки частни къщи в модерен стил.  Смята се, че градът е най-зеленият в Централна Азия с повече дървета на глава от населението, отколкото всеки друг град. Нашият опознавателен тур започва с Историческият музей, Музеят за приложни изкуства, площадът Ала- Тоо – най-големият и главен в цялата страна, който служи за честване на държавни събития и на който се намират много паметници, картинни галерии на открито, прочутия Дъбов парк и мраморните Правителствени сгради и театри. Нощувка. .
8
10 октомври Бишкек – долината Чон Кемин 150 км закуска
На разстояние от 150 км от града, Чон Кемин е природен комплекс от разнообразна флора и фауна и  много живописни пейзажи от полупустини до ледници. Паркът е основан през 1977 г. и е с площ от 127 000 хектара. В него растат повече от 780 различни видове растения и живеят някои от присъстващите в „Червената книга на Киргизстан”  животни като снежен леопард, мечка, червен елен, рис, златен орел и др. По път към дефилето ще минем покрай  самотната кула Бурана разположена в средата на плодородните полета на долината Чуй. Някога е била изправена в центъра на процъфтяващия град по пътя на коприната – Баласагун, столица на великата империя на Караканидите.  Легендата гласи, че след дългоочакваното раждане на дъщерята на местния крал насред пищното тържество, с което  било отпразнувано то, много гадатели предвещали дълъг и щастлив живот на девойката, но само един се осмелил да каже, че след като навърши 16 г.  кралската дъщеря ще загуби живота си. Изпадналият в паника крал наредил да бъде построена тази кула за да предпази дъщеря си от злощастната съдба. Дъщерята живяла в построената кула и на 16-тия ѝ рожден ден, кралят щастлив, че предсказанието няма да се сбъдне, радостно отишъл при нея с пълна кошница с плодове за подарък. В бързината си не забелязал отровния паяк, който се криел между тях, и който фатално ухапал детето му. Кулата Бурана е построена през 11 в. и е първоизточник на минаретата в Киргизстан. Смята се за най-ранното архитектурно чудо в Централна Азия. Самата тя не е изрисувана, но вместо това е изящно декорирана с геометрични шарки направени от самите тухли, от които е построена. В миналото е била около 45 м висока, но няколкото земетресения, които е имало в региона са я разрушили до днешните 25 м. От върха на кулата, където ще се качим по тесни, увивни стълби се разкрива красива гледка към околността.  Около кулата е разположен своеобразен музей на открито – музеят Балбалс (на каменните войни).  Вечеря и нощувка в къща за гости, в стаи по двама  с обща тоалетна и баня.
9
11 октомври долината Чон Кемин – Каракол 290 км закуска
Днес започваме обиколката с второто най-голямо планинско езеро, разположено на височнина 1608 м надморско равнище,  с дължина 180 км. и широчина 60 км. и наричано още – Перлата на централана Азия. На киргизстански името Изик Кул означава – топло езеро, защото никога не замръзва, въпреки, че е заобиколено от високи, снежни върхове. Вече повече от 1500 г. езерото е смятано за свещено и благодарение на солената си вода то има и лечебни свойства. Продължаваме към град Чолпон Ата, където ще посетим Рук Ордо, уникален културно-духовен комплекс на толеранса към религиозното разнообразие. Разположен точно на брега, от него се демонстрира красотата и величието на езерото. Ще видим още антични каменни надписи датиращи от 800-ната година преди Христа направени от шамани, след което ще посетим Историческия  музей на града и ще видим неговата богата колекция от национални бродерии.  Крайната ни цел днес е град Каракол намиращ се в северната част на езерото. Тръгваме на живописно пътешествие през клисурите Григоровска и Сименовска. Двете са свързани помежду си. По пътя ще спираме нееднократно за почивка и любуване на природните дадености на Киригзстан. Атмосферата на Каракол ще ви върне години назад и ще усетите духа на Царска Русия. Нощувка в хотел.
10
12 октомври Каракол закуска
Закуска. В миналото Каракол се е казвал Пржевалск в чест на известен руски откривател на Азия - Николай Пржевалски – пътешественик, изследовател, географ, генерал-майор, чийто гроб е на брега на езерото Изик-Кул. Ще посетим музея Пржевалски. Каракол  е основан  през 1869 г. и конструиран в стар руски стил с многобройни сгради от царско време. Ще посетим джамията Дънган, чиято забележителност е, че е построена в китайски стил без нито един метален пирон. След джамията ще спрем да разгледаме и стара дървена ортодоксална църква и ще се разходим из местния пазар. Нощувка в хотел.
11
13 октомври Каракол – Боконбаево 135 км закуска
След закуска нашата обиколка продължава към клисурата Джети Огуз, станала известна с червените си скалисти формирования. На киргизки Джети Огуз означава Седемте бика. Ще видим също планината  Разбито сърце и по желание можем да се изкчим за около 20 мин. до върха на планината за да погледнем от птичи поглед панорамната гледка към дефилето. След това продължаваме към селището Боконбаево и Центъра за национални киргизки занаяти. Нощувка в юрта.
12
14 октомври Боконбаево – Бишкек 270 км закуска
Сутринта ни предстои демонстрация на традиционен начин за набавяне на храна. Ще се срещнем с местни ловци на  зайци и лисици, но не каквито и да е, а ловци, които ловуват по номадски начин - с помощта на орли. Орлите играят основна роля в бита и живота на местните хора. Те биват използвани в ежедневието, а не само на състезания и забави. Те са част от техния живот. Трансфер до Бишкек.
13
15 октомври Бишкек – Истанбул
Полет в 03:05 ч за Истанбул. Кацаме в 05:55 ч и следващ полет за София в 07:35. Отново у дома в 08:45 ч.

Местоположение

Таджикистан и Киргизстан