m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Нова година в Панама и Коста Рика

Цена 3772 евро
На долу

Нова година в Панама и Коста Рика

3772 евро на човек

Разписание на полетите  с Турски авиолинии:

Дата                     от                           до                         излита                каца

24 декември      София Истанбул                         09:55                     12:20
24 декември      Истанбул           Панама сити     14:00                     20:15
02 януари           Панама сити    Истанбул            21:45                      18:25+1 каца се на 03.01
03 януари           Истанбул           София               20:25                    20:40

Пакетна цена на човек настанен в дойна стая:               3772 евро

Доплащане за единична стая                                                  495 евро

 

Цената включва:

*самолетен билет София-Панама сити-София;

*трансфер летище-хотел-летище в Панама;

*4 нощувка в Панама сити;

*целодневен тур до Сан Блас в включена разходка с лодка и шнорхелинг;

*целодневен тур на Панама сити;

*целодневен тур на езерото Гатун и племето Енбера;

*самолетен билет Панама сити-Сан Хосе-Панама сити;

*2 нощувки в Сан Хосе;

*посещение на вулкана Поас и Градините с водопадите;

*2 нощувки в Монтеверде;

*посещение на парк Селватура и Трапиче тур;

*1 нощувка в Аренал Ла Фортуна;

* 9 закуски;

*5 обяда

*1 вечеря на 31 декември

*посещение на Национален парк Монтеверде;

*посещение на Arenal Mistico;

*трансфер с лодка по езерото Аренал;

*всички трансфери по суша по програмата;

*водач от ТравълМакс;

*медицинска застраховка „Помощ при пътуване“.

 

 

Цената не включва:

*допълнителни ексурзии;

*обеди и вечери, освен, ако не са изрично упоменати;

*бакшиши;

*Коледна вечеря;

* Selvatura canopy tour в Монтеверде

*застраховка Отмяна на пътуване – около 5% от цената на пътуването

*запазени конкретни седалки по полетите

 

Условия за записване:

*подписан договор за Организирано пътуване

*600 евро капаро

*копие на паспорт, валиден мин.6 месеца след датата на връщане в страната.

 

Ранни записвания до 09.09.2023 г с отстъпка 100 евро!

1
24 декември СОФИЯ – ИСТАНБУЛ -ПАНАМА СИТИ
Излитане с полет на Турски авиолинии в 09:55 ч. Кацане в Истанбул в 12:20 ч. Следващ полет в 14:00 ч. Пристигане в Панама в 20:15 ч. Посрещане и трансфер до хотел Plaza Paitilla Inn **** https://www.plazapaitillainn.com. Настаняване в стандартни стаи, нощувка. Хотелът е разположен в центъра на Панама сити и предлага прекрасна гледка към залива на града. Разполага с ресторант, бар, фитнес, басейн, Wi Fi. Час на настаняване след 15.00 ч., освобождаване на стаите до 13.00 ч.
2
25 декември ПАНАМА СИТИ – САН БЛАС (целодневен тур 08-10 ч) закуска,обяд
Много ранна закуска и започваме между 05-06 ч. сутринта. Очаква ни прекрасен шнорхелинг ден в чистите, примамващи карибски води. Тръгваме към пристанище Карти и Карибско море с няколко 4x4 джипа през Централната планинска верига на Панама. Трансфера е с продължителност от около 3 ч. След като пристигнем се срещаме с местния гид и се качваме в лодката, която ни чака за морско приключение. Ще посетим местно крайморско село и два острова , обградени с лагуни и кристални води. Ще видим морски звезди, ще плуваме, ще се гмуркаме и ще си прекараме чудесно на плажа. В тура имаме включени обяд, снакс и бутилирана вода. Връщане в хотела. Нощувка. ** задължително да носим – паспорт; удобни обувки и дрехи (за преобличане), шапка, дъждобран, слънцезащитно масло, репелент за насекоми, бански, плажна кърпа, дребни пари за сувенири (ако искате да си купите). *** опционална Коледна вечеря в хотела- на доплащане
3
26 декември ПАНАМА СИТИ – целодневен тур (6-7 ч) закуска, обяд
Закуска. Днес имате опознаване с Панама сити и панамският канал. Около 9:00 ще ви вземат за полудневен тур из стария град. Ще посетите Базиликата на Св. Мери, Президентството и Министерство на правосъдието, шлюзовете Мирафлорес с три наблюдателни площадки, от които можете да видите как корабите преминават през канала само на няколко метра пред очите ви. Огромният им размер и скоростта, с която се движат, ще ви изумят. Панамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича Панамския провлак в най-ниската му част на територията на Панама, свързва Тихия океан с Атлантическия океан и разделя Северна от Южна Америка. Обявен е за едно от Седемте чудеса на модерния свят. Имаме включен обяд. След приключване на тура се връщаме в хотела. Нощувка.
4
27 декември ЕЗЕРОТО ГАТУН и ДЖУНГЛАТА (6-7 ч) закуска
Закуска. Рано сутринта се срещаме с местния гид и стартираме обиколката ни в Национален парк Соберания. Напускайки града се потопяваме в дъждовните гори на Панама. Ще минем покрай крепостта Клайтон, Мирафлорес и доковете Педро Мигел преди да влезем в парка. Качваме се на лодка и тръгваме на приключение в езерото Гатун, което се намира по средата на Панамския канал, пресичан от впечатляващи карго кораби. По време на круиза може да видим зелени игуани и трипръсти ленивци, които обикновено лежерно висят на някое дърво, крокодили и орли-рибари, отправили се на лов за костур или тукани. Ще минем покрай островчета, на които може да видим примати като тамарини, капуцини и др. След това се отправяме на завладяващо културно изживяване в сърцето на Панамската буйна тропическа гора и среща с една от местните етнически индиански групи Ембера в Гамбоа. Местните хора ще ни покажат традиционни танци, изящните си занаятчийски предмети, ще ни разкажат за живота в селището, за традиционната медицина, за обучението на децата в селището. След като се разделим с племето денят ни ще завърши с посещение на първото убежище на ленивци в Панама, където ще научите за програмата за опазване на тези чудати животни от Панамериканската асоциация за опазване на този вид. И на края за десерт ще видим градина с повече от 15 вида пеперуди и ще разберем дали местните орхидеи са същите като тези , които ние познаваме. В тура ни има включен обяд, снакс и бутилирана вода. Нощувка. ** носете си удобни обувки и дрехи, слънцезащитна шапка, дъждобран, крем против слънце и репелент за насекоми.
5
28 декември ПАНАМА СИТИ – САН ХОСЕ, КОСТА РИКА закуска,обяд
Закуска и освобождаване на хотела. Трансфер до летището за полет от Панама сити до Сан Хосе. Кацане в Коста Рика, посрещане и трансфер до града. Денят продължава с разглеждане на столицата на страната, запознаване с историята, архитектурата и културата на града. Екскурзията ни включва Националния театър на Коста Рика, посещение на Катедралата, разходка пеш по Централния булевард, ще се разходим в централния пазар. Обяд –традиционна костариканска кухня в подбран местен ресторант. Националният театър се намира в центъра на града. Неокласическото здание е най красивата историческа сграда в Сан Хосе. Театърът е известен с красивите си мурали, украсата от сложни орнаменти и красива мебелировка. Един от муралите на тавана /Алегория на Кафе и Банан/в главната зала се счита за част от 10-те най-красиви в света. Дело е на италианският художник Дж.Вила и някога е украсявала задната страна на банкнотата от 5 колона, която днес не е в обръщение. Театърът /направен по подобие на Парижката Опера/ е построен през 1891-1897 година и е отркрит през Октомври 1897. По това време богатите костариканци мечтаят да превърнат малкия си град /17 000 души/ в блестяща част от световната оперна сцена.Жителита на града помагали със средства за построяването на Театъра. Ако не сте изморени, предлагаме да завършим с разглеждане на Националния музей на Коста Рика, който се помещава в старата военна крепост Белависта, по стените на сградата и днес се виждат белезите от куршуми. Музеят представя артефакти от историята на страната от предколумбовия период до испанския период. На входа му е изложена една от загадъчните гранитни сфери, като до днес са открити над 300 такива. Толямата част от сферите са открити по делтата на Diquis. Първата каменна сфера е открита в Южния Тихоокеански район, когато подготвяли територии за засяване на бананови плантации през 40-те години на миналия век. Диаметърът на сферите е между 0,4 и 2,5 метра, а загадката за предназначението им остава и до днес. Настаняване в хотел Radisson https://www.radissonhotelsamericas.com. Нощувка.
6
29 декември ВУЛКАНЪТ ПОАС, ВОДОПАДИТЕ ЛА ПАС и МОНТЕВЕРДЕ закуска,обяд
Закуска. Напускаме хотела и тръгваме към кратера на вулкана Поас. Поас е вулкан, който се издига на 2708 метра над морското равнище и отделя голямо количество газ и водни пари от различните фумароли, които се намират във вътрешния конус на кратера. Причиняващи киселинни дъждове, които са увредили флората в някои сектори на парка и околните земеделски насаждения в района. Ще посетим само основния кратер за около 20 минути. Важно: според новите разпоредби на парка е необходимо носенето на документ за самоличност за влизане (важи за граждани и чужденци). Вулканът има постоянна активност, така че посещението подлежи на ограничения и/или анулиране без предизвестие. Продължаваме към градините с водопади на Ла Пас. Частният резерват е разположен само на един час път от Сан Хосе. Той разполага с пет водопада, безопасни туристически пътеки и интересни животински видове. Ще посетим и Градината на колибрите (около 26 вида) и Градината на пеперудите, където ще видим най-колоритните екземпляри, докато изучаваме техния цикъл и метаморфоза. Серпентариумът ще ни покаже около 30 от най-смъртоносните змии в страната, сключително усойницата със златни мигли, а в ранариумът ще видим как се отглеждат жабите с най-прекрасните мамещи цветове. Продължаваме с La Casita de la Paz – репродукция на селска къща, която да представа за живота на местните костариканци. В парк има убежище на дови птици и котки. Предишният им дом е бил закрит поради недостатъчно финансиране и отговорността за тях е поета от La Paz Waterfall Gardens. Тъй като животните са били твърде дълго под грижите на хората, е трудно да оцелеят в дивата природа, защото нямат необходимите умения. Птиците са уловени незаконно и са конфискувани от правителството. Какво да носите: Удобни обувки за ходене (за предпочитане с дебела подметка за пешеходни пътеки и стотици стълби), шорти или удобни панталони и леко яке или дъждобран. Важна забележка: Надморската височина на парка варира от 1280 м до 1580 м, така че може да стане хладно, когато се заоблачи. Транфер до хотел Heliconia https://hotelheliconia.com в Национален парк Монтеверде.
7
30 декември ВИСЯЩИТЕ МОСТОВЕ и ТРАПИЧЕ ТУР закуска
Закуска. Тръгваме за Националния парк Селватура в Монтеверде. Денят е посветен на облачната гора и парка. Ще минем над гората по висящите мостове, които се издигат на 60 м над земята. Имаме обиколка на поредица от висящи мостове, като една от най-дългите, най-високи и най-здрави мостови системи в Коста Рика. Обяд по желание на доплащане и продължаваме с Трапиче тур. Обиколката на Трапиче ес провежда във ферма на местно костариканско семейство. Ще научим интересни факти и процеса на производтсво на различни култури като захарна тръстика, кафе, банани, портокали, макадамия и аракача. На края на обиколката ще направим пътешествие с волска каруца до мястото къде се отглежда и обработва какаото. Ще направим сами бонбони от захарна тръстика „совадо“ и „галито“ от кореноплодното аракача и ще опитаме чаша ароматно костариканско кафе. Връщане в хотел. Важно: в защитените райони в Коста Рика е забранено внасянето на пластмасови бутилки /вкл.за вода/. Следва да носим бутилки за многократна употреба. По желание: на доплащане, може да направите спускане по дзип линията на Селватура, която включва 18 платформи, 15 въжени отсечки, Тарзанов скок, дължина 2 мили. Препоръчително да се резервира предишния ден. Турът е подходящ за хора в добро здраве, без страх от височина. Може да се насладите на Селватура тук https://selvatura.com/tours/canopy-tour/ Нощувка.
8
31 декември НАЦИОНАЛЕН ПАРК МОНТЕВЕРДЕ- НАЦ.ПАКР АРЕНАЛ закуска
След закуска напускаме хотела и се отправяме към брега на езерото. Имаме час о половина трансфер до река Чикито, откъдето с лодка продължаваме към величествения вулкан Аренал, стигайки до езерото Аренал за около 40 минути. Тук се качваме на минибус и след около 30-40 минути пристигаме в хотела. Езерото Аренал е най-голямото и най-важното в страната. То не е естествен воден източник. Създадено е през 1974 г. заради изграждането на ВЕЦ. Коста Рика няма атомна централа. Около езерото могат да се видят различни видове птици, ленивци, маймуни. Днес да имаме: дълги панталони, яке, удобни обувки, бинокъл, дъждобран и крем против изгаряне. Настаняване в хотел Arenal Lodge www.arenallodge.com Днес сме подготвили термална идилия за вас – от 14.00 ч. ви отвеждаме в термалния парк EcoTermales La Fortuna. Термалните извори тук имат магмен произход, произхождаj от хипертермалните води, пълни с магнезий, които благодарение на перфектно и естествено балансираните количества калциеви бикарбонати и магнезий, имат аналгетично, противовъзпалително и мускулно действие и релаксиращи свойства. Температурата отпуска мускулите и отваря порите, като така позволява тялото да поеме малки количества от минералите, съдържащи се във водата благодарение на вулканичните скали в района. Комплексът е построен сред естествени извори, носещи вода виректно от вулкана Аренал. Водата се променя на всеки 45 минути с нова и чиста. Ще се отдадете на енергията на земята и водата с температура от 32 С до 41 С. Заедно с изворите тук има и водопад, както басейни със студена вода, хидромасаж. Има ресторант, тераса бар. Връщаме се в хотела в 16,30 ч. Време за отдих. Вечеря в лоджата. Честита Нова година!
9
1 януари Аренал Мистико – Сан Хосе закуска
Започваме новата година с разходка сред едно от най-красивите места в Коста Рика. Разположен сред мястото, където птиците мигрират между Северна и Южна Америка, пътеките и мостовете на това място ще ни приближат възможно най-близо, за да наблюдавате птиците, цветята и богатата растителност на тропическата гора. Мястото заема 250 хектара и е съставено от пътеки и мостове, построени с цел за максимална хармония между направеното от човека и природата. Тук може да се насладим на прекрасни гледки към вулкана Arenal и езерото, което захранва най-големия водноелектрически завод на Коста Рика. Докато се разхождаме сред пътеките, пред нас ще се разкрие пленяващия свят на тропическата гора. Препоръчва се носенето на удобни дрехи, дълги панталони, маратонки, пуловери, дъждобрани, фотоапарат, бинокъл, слънцезащитен крем и спрей против насекоми. Дано не сте изморени, защото сме предвидили да съберете днес първата си реколта от ... кафе  Декември е сезонът на пране, така че не пропускаме шанса да научим как се сади, отглежда, събира, суши, преработва безценния плод. Посещаваме плантацията Дока. Откриваме стъпка по стъпка процеса на покълване на семенато до първата реколта. Ще научим и за историята на имението, неговите собственици, производството и сортовете растения, географията на района и традиционните начини за отглеждане на кафе. Семейство Варгас са пионери в тази област от 1940 г. насам. Уникалното изживяване се допълва от посещението на най-старата мокра мелница в Коста Рика (ЮНЕСКО 2014), както и нейните машини. Отделните етапи при преработката са отделяне на качествените зърна, белене, ферментационни резервоари и изсушаване. След края на обиколката ни канят в Casa Doka, където в допълнение към дегустацията на кафето Tres Generaciones и известните шоколадови бонбони с кафе, ще можем да си купим алкохол, местни сувенири и кафеее. Трансфер до Сан Хосе и настаняване в хотел Radisson. Нощувка.
10
02 януари ПАНАМА СИТИ – ИСТАНБУЛ закуска, обяд
Закуска. Трансфер до летището и полет до Панама сити около 10,00 ч. След кацането веднага започва нашия гастрономичен, кулинарен тур в стария квартал на Панама. Това завладяващо преживяване ще ни даде възможност да опитаме някои местни традиционални храна; ще имаме севиче, шоколад, кафе, бира и обяд в Casco Antiguo, колониална част на Панама Сити. По време на тази обиколка ще посетим пазара за морски дарове, където ще имате възможност да опитате разнообразие от прясно приготвено севиче. Ще се отбием в едно от любимите кафенета в района за да вкусим местното кафе. Ще обядваме и ще опитаме панамска кухня. Какво ще кажете за дегустация на шоколад за десерт? Ще опитаме занаятчийско какао от Бокас дел Торо. И накрая на нашето интересно ароматно изживяване, ще опитаме разнообразие от бира от местна пивоварна, след което имаме трансфер до летище за полет до Истанбул в 21:45 ч.
11
03 януари ИСТАНБУЛ – СОФИЯ
Кацаме в Истанбул в 18:25 ч местно време и продължаваме за София в 20:25 ч. Отново у дома в 20:40 ч.

Местоположение