m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Байкал и Бурятия / 13-24.08.2024

Цена 3950 евро 9 нощувки
На долу

Байкал и Бурятия / 13-24.08.2024

3950 евро на човек

Полети с Турски авиолинии и Сиберия през август:

Дата               от                                до                                излитане  кацане

13 август            София                                  Истанбул           09:20      10:55                     

13 август            Истанбул                           Москва                 17:50      22:30                     

14 август            Москва                               Улан Уде               01:30      12:20                     

23 август            Иркутск                              Москва                 06:15      07:30                     

23 август            Москва                                Истанбул            11:45      16:50     

24 август            Истанбул                           София                  07:15      08:30                     

Цена на самолетния билет към дата 09.04.2024:                       €  1480

 

Цена на човек (без самолетен билет) при група от минимум 8 туристи –              €  2470          2370 евро

Цена за дете под 18 години с възрастен в стая                                                          € 1875    1775 евро

Отстъпка за ранно записване 100 евро на човек до 30 април

 

Цената е на човек в двойна стая и включва:

*3 нощувки в хотел в Улан Уде
*посещение на бурятско село
*посещение на Иволгинский дацан
*посещение на Табагатай
*корабче до остров Олхон
*6 нощувки в района на езерото Байкал – 2 нощи на Олхон, 1 нощ в Листвянка, 3 нощи в Иркутск със закуски
*трансфери по програмата
*екскурзии, описани в програмата
*обеди (вечери само, където е посочено)
* 1 нощувка в Истанбул
*медицинска застраховка

 

Цената не включва:

*вечери
*виза за Русия 281 лева
*бакшиши и разходи от личен характер
*водач от травъл Макс – водачът е потвърден при група от мин.8 човека

 

Важна информация:

За визата са необходими:

 1. Паспорт, с валидност не по-малко от 6 месеца и копие
 2. Една снимка /цветна, с размери 3,5 х 4,5 см/

 

Всеки турист е длъжен да носи маска и дезинфектанти, като е задължително използването им на борда на самолета и на места, където ще бъдете изрично предупредени. Използвайте дезинфектанти през целия ден, за да избегнете зараза.

Програмата не е подходяща за хора с ограничени възможности за движение.

9 нощувки
-+ Age
 • Облекло
  Удобни дрехи и обувки
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  вътрешен полет
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуски
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  закуска и вечеря
  изхранване
  Обеди
1
13 авгусг София - Истанбул
Полет за Истанбул в 09:25 ч. Пречекиране на багажа и следващ полет за Москва в 17:50 ч. Кацане в 22:30 ч.
2
14 август Улан Уде пристигане Ацатаг обяд
Полетът за Улан Уде е в 01:30 ч. Пристигане в Улан Уде в 12:20 ч. Посрещане и трансфер до хотел Мэргэн  Батор **** . Настаняването е след 14.00 ч. така че оставаме багажа в хотела на рецепция, освежаваме се и потегляме на първата си среща с Бурятия. Днес ще посетим бурятското село Ацагат, разположено на 50 км от столицата на Бурятия - Улан-Уде. Това е оригинално бурятско село, на което коренното население са потомци на племето Гучит. Сега в Бурятия има много малко села, където почти всички говорят на родния си език. В село Ацагът има около 100 домакинства. Има гимназия и интернат, в които от понеделник до събота живеят и учат деца от съседни училища. Докъдето стига погледът, великолепието на планини и хълмове, покрити със зеленина и места за паша на добитък, всичко това е долината Ацагат. Въздухът е изпълнен с аромат на билки, сред които има много лечебни, особено ароматната трева Ая Ганга, чиято опияняваща миризма се помни от туристите дълго време. Лечебните билки отдавна се използват за лечение на хората. Билките Ацагат са включени в Атласа на тибетската медицина. През 1825 г. е основан дацанът Ацагат. В дацана, в главния храм, е имало училище, печатница, библиотека – и главният вдъхновител на всичко е Агван Доржиев, който е бил учителят на 13-ия Далай Лама. Ацагат дацан е свещено място, отгледало 7 пандитски лами - високопоставени будистки свещеници, които по-късно са служили в различни дацани на Русия. Тръгваме в 09:30 ч към етно-комплекса Степной кочевник, който се намира на 55 км от улан Уде. Гостите се посрещат с традиционния обред „ Угтамжа“ и хадак (традиционен церемониален шал в тибетския будизъм ), символ гостоприемството на бурядският народ и бяла храна, символ на просперитет и чисти мисли, ще звучи мелодична музика и ще има приветствени думи. Ще се запознаем в традициите и живота в юрта и традиционна бурятска къща от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Следва посещение на единствената в света галерия „Светът в лица“ на известния етнофотограф Александър Химушин. Снимка в бурятската национална носия. Ще има майсторски клас по бурятската игра „Алчики“ (по подобие на българската Ашик). Ще видим и бурядския хоровод „Йохор“.
3
15 август Улан Уде пристигане - Иволгинский дацан обяд
Нашият тур започва в 10:00 ч. Многоцветните покриви на Иволгинския дацан се виждат отдалеч: този храмов комплекс, признат център на будизма в Русия, посреща посетителите с ярки цветове и религиозни и философски традиции, датиращи от векове. Дацан се намира на територията на Република Бурятия и е паметник на културата и историята със световно значение. В храма има правила на будисткия етикет: забранено е да обръщате гръб на статуите на Буда и да ги сочите с пръст, както и да пушите и да говорите на висок глас. Дацанът е построен през 1945 г., което все още изненадва мнозина - в епохата на Сталин рядко са били издигани религиозни сгради с такъв мащаб. През 1951 г. на храмовия комплекс е разпределена собствена земя и започва строителството. Днес включва 10 дацана и дугана, университет, медицински корпус, оранжерия, заграждения за сръндаци и битови помещения. Първата сграда не е проектирана в традиционен будистки стил и представлява обикновена дървена къща, извисяваща се в открито поле. По-късно дацаните започват да се изграждат с помощта на китайско-тибетски елементи (многоцветни и обърнати покриви), но комплексът придобива и местен архитектурен привкус - например бурятските дацани са изградени от дърво вместо от камък, имат коридори, които предпазват вътрешността от зимен студ. Ако искате може да се поклонитена ламата Игителов. Преди на тръгнем от дацана ще имате време да посетите етно галерията на изкуствата на народите на Азия и да си купите сувенири, лечебни билки и религиозни атрибути. 13:30 ч следва обяд – Бурятска кухня Следобедът е посветен на обзорна обиколна програма в Улан Уде. Днес ще научим повече за будизма в Русия и ще се разходим по главната улица със стари къщи, магазини, и първата каменна сграда на града – катедралата Св. Одигитриевски. Ще видим паметника на Ленин, който е включен в рекордите на Русия След разходка в центъра на града се отправяме към будисткия храм Ринпоче Багш. Храмът се издига високо над северната част на града и представлява впечатляващ архитектурен паметник. Това сакрално място предлага изключително живописни гледки към града, а на територията му се намират няколко кафенета с традиционна кухня и магазин за сувенири. Вечеря в хотела. Нощувка.
4
16 август Тарбагатай закуска, обяд
Денят е посветен на Табагатай (около 55 км)- истинското село на руските староверци. Пътят минава покрай живописни планински вериги, пясъчни дерета, водни поляни. По пътя ще спрем на планината "Омулевая" или "Спящият лъв" - едно от светите места на будистите и шаманистите на Бурятия. Тези, които го изкачат, ще бъдат възнаградени със спираща дъха панорама към долината на река Селенга. Екскурзия до Музея на културата и бита на староверците на Забайкалия. Посещение на древната православна църква. Посещение на къща - имение в старообрядческо село, запознаване със семейството на Забайкалия. Полифоничното им пеене е включено в списъка на шедьоврите на устното и нематериално културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО). В къщата-имение ще научите за живота на староверците, ще участвате в церемонията по обличане на булката с мелодични песни. Нощувка.
5
17 август Улан Уде – остров Олхон закуска, вечеря
Закуска в хотела и трансфер до пристанището. Потегляме с корабче за остров Олхон около 90 км. Олхон е най-големият остров в езерото Байкал, Русия. Със своята площ от 730 km² е третият по големина остров в света, намиращ се в езеро. Пристигане на острова и настаняване в хотел Baikal View https://baikalview.com/en  или подобен. Вечеря в хотела и нощувка.
6
18 август Олхон – нос Хобой закуска, обяд
Закуска. Най-северният нос на остров Олхон е нос Хобой, което на бурятски език означава „кътник“. Формата на носа наистина прилича на зъб. Но ако погледнете отстрани, тя напомня на женски профил; затова се нарича още Дева скала. От най-ранни времена Хобой се е смятал за свещено място и е служил за извършване на религиозни обреди. Нос Хобой се намира близо до най-широката част на езерото Байкал (79,5 км / 50 мили). Днес имате екскурзия до нос Хобой и обяд-пикник. На връщане разходка до Шаманският камък.
7
19 август Олхон – Златната орда – Иркутск закуска, обяд
Закуска и потегляне за южната част на острова с УАЗ. По път имаме фото спирки и пристигаме на пристанището, откъдето потегляме с корабче за Иркутск. По пътя ще посетим село Уст-Орда и музея Бурят. Ще направите готварски клас в етно-парк “Златна Орда“ и ще обядвате традиционен бурядски обяд. Трансфер и настаняване в хотел Irkutsk city center *** https://eastlandhotels.com/en  или подобен. Нощувка.
8
20 август Около езерото Байкал с влак закуска , обяд
Ранна закуска и трансфер до железопътната гара. Препоръчително е да оставите големия  си и тежък багаж в багажната стая на хотела   и да вземете малка раница или чанта с принадлежности достатъчни за една нощувка. Иркутск – Слюдянка е част от Транссибирската железопътна мрежа. Отнема около 2.40 ч. След което, започва екскурзията „Около езерото Байкал с влак“.  Околобайкалската железница минава по югозападната част на брега на езерото Байкал. Пътят е с дължина малко по-малко от 100 км. Този уникален паметник на инженерното изкуство, издигнат в периода от 1899 до 1915 г. от архитекти от Русия, Италия, Полша, Албания и Латвия, е имал важно геостратегическо значение, както като участък от Транссибирската железница, така също и като един от начините за укрепване на силата на Руската империя на Изток. Обяд- пикник на гара Половинная и продължавате за крайна гара Порт Байкал. Ще хванете ферибота до село Листвянка. Настаняване в хотел „Маяк“ или подобен. Нощувка.
9
21 август Листвянка закуска , обяд
Закуска. Полудневна обиколка на селото Листвянка, която включва църквата Св. Николай, Музеят посветен на езерото Байкал, ще се качите със седалков лифт в планината, откъдето се откриват невероятно гледки към езерото. Следва посещение не рибен пазар, сувенирни магазинчета и няма как да пропуснете Шаманският камък. Една от първите забележителности, покрай които се минава на влизане в село Листвянка. Местният мит гласи, че има специални сили. Легендата е, че езерото Байкал имало дъщеря Ангара (река), която избягала с любовника си Йенсей (река). В състояние на гняв Байкал хвърлил този камък по нея. В древни времена хора, обвинени в престъпления, са били извеждани на тази скала и връзвани за нея за една нощ. Ако преживеели нощта, без да бъдат повлечени от водата или замръзнали, те са били пускани на свобода. Обяд в местен ресторант. Транфер до Иркутск. По пътя ще посетите мизеят Талцъй. Архитектурно-етнографски музей с уникална колекция от паметници на историята, архитектурата и етнографията на XVII-XX век. Музейният комплекс под открито небе привлича посетителите с възможност за пряк допир в материалната и духовната култура на народите на Байкалски регион. Настаняване в хотел Irkutsk city center ***. Нощувка.
10
22 август Иркутск закуска
Денят е посветен на Иркутск. Започваме с разходка и разглеждане на историческия център и площада на трите църкви: църквата Богоявление, Полската и църквата на Спасителя. Следва паметника на откривателите на Сибир и далечния изток, улица Карл Маркс, паметник на Великата патриотична война и манастира Знаменски. След това се отправяте към квартал 130 и неговите дървени къщи,  паметника на Алексадър III. Трансфер до хотела около 16.00 ч. Време за почивка, нощувка.
11
23 август Иркутск- Новосибирск- Истанбул
Много ранно напускане на хотела и трансфер до летището в Иркутск. Полет за Москва в 06:15 ч. Кацане в 07:30 ч. Следващ полет за Истанбул в 11:45 ч. Кацане в 16:50. Самостоятелен трансфер до хотел в близост до летището и нощувка.
12
24 август Истанбул - София
Полет за София в 07:15 ч. Отново на родна земя в 08:30 ч.

Местоположение

Russia