m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Пътешествие в Иран

Цена 2185 евро 13-28 октомври 2019
На долу

Пътешествие в Иран

2185 евро на човек

Очарованието на древна Персия!

Пътуването от хиляда мили започва с една стъпка … Лао Дзъ

Условия за записване:

*капаро 40% от цената на пътуването

*копие на паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на пътуването

*подписан Договор за Организирано пътуване.

 

Минимален брой участници: 10

 

Плащания:

*капаро 40% от цената на пътуването при записване

*доплащане между 40 и 30 дни преди пътуването

 

Важни уточнения: 

*Българските граждани се нуждаят от виза за Иран

*Няма изискване за ваксини и имунизации.

*Пакетната цена включва застраховка Помощ при пътуване с покритие 15 000 евро. Застраховката включва 24часов асистанс на български език.

*Подбробна програма с точен час на среща преди отпътуване, важни телефони и контакти на място, ще бъде предоставена минимум 7 дни преди отпътуването от България.

* Гарант на туроператора по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗД  Евроинс АД- Застраховка Отговорност на туроператора, застрахователна полица № 03700100001874 от дата 07,03,2019 г.

* Туроператорът предоставя на клиента възможност за сключване на Застраховка Отказ от пътуване. Застраховката се сключва по желание и се заплаща допълнително, като условията следва да се предоставят при интерес от страна на клиента за конкретно пътуване.

 

Условия за анулиране на пътуването от страна на клиента:

Туроператорьт удържа следните неустойки в случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на Потребителя:

а) 31 и повече дни преди датата на пътуването – без неустойка

б) от 30 до 21 дни преди датата на пътуването – в размер на 50 % от стойността на пътуването.

в) от 20 до датата на пътуването – 100 % от общата стойност на пътуването

Ако тези срокове не противоречат на условията по тарифите на самолетния билет.

 • Дати на пътуване
  летище София
 • Час на излитане
  22:30 ч.
 • Час на пристигане
  12:00 ч.
 • Облекло
  Специални изисквания за облекло
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  настаняване
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  вътрешен полет
  закуска и вечеря
  закуски
  Застраховка
  изхранване
  Обеди
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
1
1 ден - София –Доха- Техеран
Полет от София за Доха в 13.00 ч. Кацане в 17.50 ч. Следващ полет от Доха в 18.55 ч. Кацане в Техеран в 22.30 ч. Посрещане на летището и трансфер до хотел Parsian Enghelab **** (http://enghelabhotel.pih.ir) или подобен. Нощувка.   Столицата на Ислямска република Иран е най-големият в страната и един от най-големите в Азия. Разположен в подножието на Елбурс и на около 90 км. от Каспийско море, Техеран, заедно с предградията наброява 13 млн.души население. Хотелът е един от най-добрите в централната част на града, намира се близо до базара, има въртящ се ресторант на 16 етаж. На разположение на гостите са 2 ресторанта, басейн, сауна и гимнастически салон. Стаите са просторни, модерно обзаведени. Дамите да не забравят, че трябва да са покрити постоянно, ако са на обществени места...
2
2 ден - Техеран
Закуска. Програмата днес започва с посещение на базара- разглеждане на многобройните магазини и щандове, намиращи се там. Следва посещение на съкровищницата. Притежание на Централната банка, Съкровищницата или Музеят на съкровищата е едно от най-посещаваните места в Техеран. В двореца Голестан, на много от картините и фотосите се виждат членове на кралските фамилии Кахар и Сафавиди, накичено с прелестни бижута. Точно тези съкровища се намират в музея. Отворен е само 4 дни от седмицта и само за 2 часа. Следва посещение на археологическия музей. Завършваме обиколката днес с посещение на двореца Голестан. Дворецът Голестан /името му в превод означава Двореца на розите/ е бившият кралски комплекс и е най-старият от историческите паметници в града. Той е част от групата кралски сгради, които някога били заградени от стените на Цитаделата. Разходка по “демократическата” улица, на която се намират синагога, църква и джамия, а последователите на трите религии живеят в един квартал в мир и приятелство. Вечеря в подбран местен ресторант /не са включени напитки/. Техаран е модерен и оживен метрополис с население от 12 милиона души. Градът е столица на Иран още от 18 век и въпреки трафика и многобройното население, си струва да се посети. Разположен сред високите планини на Алборз, в града се намират много кралски дворци, както и някои от най- интересните музеи на Средния изток. Нощувка в Техеран.   Следобед – свободно време за самостоятелна разходка или екскурзия по желание на доплащане - джип сафари в пустинята. Сафарито завършва в бедуински лагер с вкусна барбекю вечеря. В лагера ни очакват интересни занимания като урок и демонстрация на приготвяне на арабски хляб, боядисване на ръцете с къна, пушене на наргиле. Сафарито е с модерни джипове, спускането с тях по високите дюни е наистина незабравимо. Джип сафари – 55 щ.долара. Вечерта /за тези, които не са на сафари/, ако имаме сили се отправяме заедно до Бурж Калифа, за да видим прекрасните цветни фонтани. С градски транспорт или такси /билетите заплащаме на място/. Нощувка.
3
3 ден - Техеран - Кум - Кашан
Закуска и отпътуване за Кашан /около 250 км/. Първата спирка днес е в Кум- свещения град на шиитите. В Кум се намира гроба на Фатима ал Масумех- сестрата на имам Реза. В града се стичат поклонници от цялата страна. Ще видим джамията отвън, обикновено е пълно с поклонници. Продължаваме за Кашан, известен с вятърните си кули. Посощение на градините Фин /в листата на ЮНЕСКО/. Най-красивата градина в Персия, създадена по проект на Шах Абаси, известна още като мястото, където е убит националният герой Амир Кабир. Ако имаме време- посещение на подземния град Nooshabad. Nooshabad- през 2006 година, опитвайки се да прокопае кладенец за къщата си, един мъж намира град под земята. След провеждане на разкопки археолозите единодушно решават, че градът е на 1500 години и е построен в опит да бъдат избегнати враговете по време на чуждо нашествие. Градът е разположен на три етажа: първи с дълбочина 23 метра, втори с дълбочина 21 метра и трети- дълбок 18 метра. Ще видим водоем, складово помещение,тоалетна, кухня, капан за непознати и много стаи с интересно разположение. Невероятни коридори, по които жителите са можели лесно да се ориентират, както и отлично решение на проблема с вентилацията. Селяните са строили коридор от средата на кладенеца си, за да се свържат с този подслон и да отидат там, когато се почувстват заплашени. Това е най- старият тухлен подземен град и се обмисля скоро да бъде включен в списъка на Юнеско. Нощувка в Negarestan Hotel ***/*. Вечеря и нощувка.
4
4 ден - Кашан – Абянех – Исфахан
След закуска потегляме за Исфахан /около 210 км./. Пътят минава през красиви планински пейзажи, а първата спирка днес е в китното планинско селце Абянех, известно още като червеното селище на Иран. Къщите са изградени от червени кирпичени тухли, а местните хора и днес съблюдават старите обичаи и носят традиционните пъстроцветни дрехи. Исфахан с право се слави като най-красивият град на страната. „Златният век“ на града е по времето на Шах Абас, който идва на власт през 1587 год. Пристигане в Исфахан, настаняване в хотел. Исфахан с право се слави като най-красивият град на страната. „Златният век“ на града е по времето на Шах Абас, който идва на власт през 1587 год. Разходката днес включва площада Имам – огромният централен площад на града, джамията Sheikh lutf allah, двореца Али Капу – някогашна резиденция на Шах Абас. Вечеря и нощувка.
5
5 ден - Исфахан
Закуска. Денят е посветен на столицата от епохата на Сафавидите. Разглеждаме Петъчната джамия, двореца Чехелсутун или двореца на четиридесетте колони, красивите мостове на Исфахан. Свободно време за чаша кафе в някое от многобройните кафенета на площада /препоръчваме това в двореца/ или разходка в базара, който започва в края на площада. Подправки, ювелирни изделия, традиционна керамика, килими, ръчно работени тъкани, копринени шалове... Време за вас ☺ Посещение на килимарска работилница- по желание. Горещо го препоръчваме- ще научите за многобройноте дизайни и видове персийски килими, за техниката на изработка и защо са толкова специални. Вечеря в подбран местен ресторант. Нощувка в Исфахан.
6
6 ден - Исфахан – Найн- Мейбод -Язд
Закуска и отпътуване за крайната цел днес - Язд /310 км/. Пътьом отново имаме задачи- разглеждаме Найн и Мейбод. Найн е известен с джамията /трета в Иран от 10 век/, както и с килимарството. Следва посещение на цитаделата Нарин Кала в Мейбод- от предислямския период на Иран /на повече от 2000 години/. Интересни са и музея Зило в Шах Абаси Кервансарай, както и къщата за съхранение на лед. Продължаваме за Чак Чак – най-святото място за зороастрийците. Между 14-18 юни всяка година в храна на огъня се събират поклонници от Индия, Иран и други страни, за да проведат зороастрийските най-почитани религиозни церемонии. Историята разказва, че Чак Чак се намира на същото място, където през 640 г. Навлязлата в Персия арабска армия обкръжила Никбана- втората дъщеря на Иездигерд III /от династията на сасанидите/. Девойката отправила молба към Ахура Мазда да я защити от враговете и в отговор планината са разтворила и защитила момичето. Над храма има воден източник, от който капка по капка тече постоянно вода, която според легендата са сълзите на Никбана. Пристигаме в Язд и настаняване в Dad Hotel **** (http://en.dadhotel.com ). Вечеря в подбран местен ресторант. Нощувка.
7
7 ден - Язд
Закуска. Язд се намира на пътя за централна Азия, между Исфахан и Керман и има дълга история на адаптиране на архитектурата към пустията около града. Язд се слави с занаятчиството си, копринените изделия, сладкишите, с акведукта- дълбоко под земята разположена мрежа от канали. За да се понасят по-леко летните горещини много от къщите имат подземни части и вятърни кули – уникален естествен климатик. Днес започваме с Кулата на мълчанието- погребалните кули на зороастрийците, които считат земята и огъня за свещени, поради което мъртвите тела не можели да се погребват или горят. Разходка в центъра на Язд- площада Амир Чакмак, джамията Джаме, музея на водата, старата част на града, градината Абад. Ще посетим зороастрийски храм, където огъня гори от 470 г. Вечеря в местен ресторант. Нощувка. По желание - посещение на зуркане- древен персийски спорт. Доплащане около 45 щ.долара.
8
8 ден - Язд – Шираз
След закуска потегляме за Шираз. Най-важният момент днес е посещението на Персеполис /в листата на ЮНЕСКО/ в превод „града на персийците”. Персеполис бил някога церемониална столица на първата Персийска Импария от 6 в. пр.н.ера. Дарий Велики започва строителството на Персеполис около 515 г.пр.н.ера, а неговите наследници добавят нови постройки и дворци до 330 г.пр.н.ера, когато Александър Македонски напада Персия и разрушава столицата. Персеполис се намира на 60 км. от Шираз в провинция Фарс на Иран. Следва още един уникален обект - Нагше Ростам /Некрополис/. Древният Некропол се намира само на 12 км. от Персеполис и е от епохата на ахамедините /550-330 г-пр.н.ера/. Известен е с четирите огромни гробници, изрязави високо в скалите. Под гробниците, ниско до земята се намират скални барелефи от епохата на сасанидите, изобразяващи царе срещащи богове или в битка, а най-известният е барелефа с Шапур I яздещ кон. Пристигане в Шираз, настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.
9
9 ден - Шираз
Закуска. Насладете се на целодневна обиколка на град Шираз, който е бил столица под управлението на Карим хан Занд през 18-ти век. Посетете красивата розова джамия "Насир ал Молк" и градините Наренжестан Кавам. Разходете се в големия двор и блестящият храм на Шах Черах, близо до номадския базар. Следобед се отправяме към Vakil bazzar преди да посетим ковчега на Карим хан.
Вечерта при гробницата на Хафез местните жители да скитат наоколо, седят и рецитират поезия в градините. Нощувка в Шираз.
10
10 ден - Шираз – отпътуване рано сутринта в 06.00 ч. за Доха и София
Отпътуване от Шираз и завръщане у дома.

Местоположение

Иран
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec viverra purus vitae venenatis laoreet. Phasellus tincidunt rhoncus rutrum. Mauris a eleifend nisl. Cras ac bibendum massa. Maecenas et pellentesque dui, vitae varius enim. Ut sit amet turpis lacus. Suspendisse interdum nunc et enim congue fermentum. Aliquam a turpis ac orci pulvinar venenatis. Ut tincidunt ante ex, tempus lobortis leo luctus non. Nulla mattis libero eu tincidunt fermentum. Vestibulum iaculis ac leo et dictum. Etiam porta faucibus orci, in auctor magna vehicula eu. Proin aliquam accumsan est. Sed mattis fringilla eros, ut viverra leo rhoncus id. Mauris vestibulum venenatis diam id pretium. Duis eu est efficitur, egestas nisl non, finibus arcu. Proin quis lorem in purus.
Sad naeos, mauris in erat justo. Nullam ac urna eu felis dapibus condimentum sit amet a augue. Sed non neque elit. Sed ut imperdiet nisi. Proin condimentum fermentum nunc. Etiam pharetra, erat sed fermentum feugiat, velit mauris egestas quam, ut aliquam massa nisl quis neque. Suspendisse in orci enim. Suspendisse in orci enim. Sed non mauris vitae erat consequat auctor eu in elit. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Mauris in erat justo. Nullam ac urna eu felis dapibus condimentum sit amet a augue. Sed non neque elit. Sed ut imperdiet nisi. Proin condimentum fermentum nunc. Etiam pharetra, erat sed fermentum feugiat, velit mauris egestas quam, ut aliquam massa nisl quis neque. Suspendisse in orci enim. Sed non mauris vitae erat consequat auctor eu in elit. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Mauris in erat justo. Nullam ac urna eu felis dapibus condimentum sit amet a augue. Sed non neque elit. Sed ut imperdiet nisi. Proin condimentum fermentum nunc. Etiam pharetra, erat sed fermentum feugiat, velit mauris egestas quam, ut aliquam massa nisl quis neque. Suspendisse in orci enim.