m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Суринам

Миниатюрната перла на Южна Америка

Най-малката държава на континента има територия от едва 163 820 кв.км. и е единствената в Южна Америка с официален език нидерландски.

Суринам (някогашна Холандска Гвиана) е част от т.наречените Гвиани- Гвиана или Британска Гвиана, Френска Гвиана- административен район на Франция и следователно единствената територия от ЕС на континента, щата Амапа в Бразилия- известен като Бразилска Гвиана и венецуелския район Гаяна известен още като испанска Гвиана. Петте Гвиани се простират от Атлантическия океан до Амазония и имат сходни флора и фауна, с малки особености и релеф.

Намира се на Гвианското плато- геоложко формирование от кварцови скали и минерали, което се простира на 1 500 000 кв.км. Граничи с Ориноко, Рио Негро и с Амазонка. На него се намира най-голямата джунгла и един от най-важните центрове на биоразнообразие в света. Статистиката посочва над 15000 вида растения, над 2000 вида гръбначни и от тях 282 млекопитаещи, 1000 вида птици, от които 50 са ендемични за района, около 300 вида влечуги.

Харизматичният Парамарибо е изпълнен с великолепна архитектура и  отлични ресторанти, а джунглата, която е само на няколко часа път с кола и лодка, е в пълен контраст с хаотичния трафик на Парамарибо. В града можете да откриете разкошна кухня от цял свят. Любимото ни място за похапване е на Kleine Waterstraat.

Историческият център на Парамарибо се счита за един от най-интересните културно-исторически райони в тази част на Южна Америка. Тук могат да се видят много сгради от колониалния период през седемнадесети и осемнадесети век. Оригиналната холандска архитектура се вижда по-силно в по-старите сгради, а местното влияние допълва холандския стил. Районът е обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Не пропускайте в Суринам: чаша ароматно Borgoe на брега на река Суринам, круиз по залез в компанията на розови делфини, парка Браунсбърг, наблюдаване на птиците в района на Никери и Биги Пан, влезте навътре в джунглата по горното течение на река Суринам, време за ленивци и маймуни.

Ако ваканцията ви е през март-юни, обадете ни се за най-идейния маршрут в трите Гвиани J

Галерия