m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP
Image Alt

Виетнам

Виетнам

МУИ НЕ и ФАН ТИЕТ

 

Само на 4 ч с кола от Сайгон, Муи Не е известен с дългите си пясъчни плажове и постоянен бриз, за щастие на почитателите на уиндсърфинга и кайтсърфинга. Не по-малко полулярни са и създадените от вятъра километри от червени, жълти и бели пясъчни дюни, идеални за страхотни снимки и екстремни спортове. Голф играчите могат да дадат начало на интересна партия в проектирания от Ник Фалдо голф курс „Океански дюни“. Освен криволичещи ручейчета, изобилстващи от риба и раци; планини, обсипани с бамбукови гори; и чисти водопади, тук ще откриете и дълбоки червени каньони, огласявани от песните на екзотични тропически птици. Столицата на сърфинга във Виетнам сравнително отскоро се нарежда сред туристическите райони на страната, и това я прави един от най-спокойните крайбрежни зони, къдете необезпокоявани от продавачи на дребно и местни артисти, ще се насладите на незабравима ваканция.

 

Фан Тиет е крайбрежен град с процъфтяваща риболовна индустрия. Не случайно името му се свързва с „nuoc mam“ – рибен сос, използван в повечето традиционни ястия. Реката, пресичаща центъра на града създава малко рибарско пристанище, интересно за любителите фотографи с изобилието от лодки по всяко време на деня. Тъй като районът в миналото е бил част от кралството Чам, в околността има интересни останки, най-забележителната от коитро е Кулата Чам, строена през 13 в. Разположена на пътя между града и плажа на Муи Не, за съжаление тя не е запазена в идеално състояние, но една по-дълга разходка (или кратко пътуване с автомобил) от Фан Тиет ще ви възнагради с прекрасни гледки и удивителен залез при безоблачно небе.

НА ТРАНГ

 

Легенда гласи, че преди много години в тази част на страната всички къщи са били направени от тръстика и кал от реката Нгок Хой. Единствената къща, изградена от тухли, е била тази на Д-р Йерсин – френски имунолог, установил се в града. Къщата, боядисана в бяло е била единствената, видима отдалече. Случайно преминаващ с кораба си капитан попитал преводача си къде се намират, и в недоумение за точното местоположение на кораба, преводачът промълвил На Транг (в превод „бяла къща“ на виетнамски). Капитанът чинно отбелязал наименованието на селището, което се е запазило и до днес.

 

Днес На Транг е безспорната плажна столица на Виетнам. Освен дългите пясъчни ивици в прегръдките на кристално чисти води, районът е обсипан с много островчета, всяко с отличителен характер. Тюркоазените води изобилстват от морски обитатели, което прави шнорхелингът и скуба дайвингът целогодишни фаворити. На Транг се гордее и с бурен нощен живот, исторически забележителности, кални бани…Но въпреки това любимото занимание за повечето посетители остава отмората на плажа с коктейл в ръка.

Галерия