m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Пътешествие в Узбекистан

Цена 1545 евро 17 - 26 септември 2021
На долу

Пътешествие в Узбекистан

1545 евро на човек

Полетна информация

Дата                      излита от            каца в                   излитане            кацане

17 септември      София                   Истанбул            21,30                     22,55

18 септември      Истанбул             Ташкент                00,55                     07,10

26 септември      Ташкент               Истанбул               02,40                     05,55

26 септември      Истанбул             София                   07,35                     08,45

 

Цена на човек в двойна стая (при група от минимум 6 човека) – 1 545 евро

Доплащане за единична стая – 150 евро

 

Цената е на човек в двойна стая и включва:

* самолетен билет с Турски авиолинии София – Ташкент – София, с включен багаж 40 кг

* 7 нощувки със закуски и вечери – 1 н. в Ташкент, 1 н. в Хива, 2 н. в Бухара и 3 н. в Самарканд

* екскурзии, описани в програмата

* трансфери между градовете с климатизиран микробус (18-25 места)

* трансфер летище хотел – жп гара-летище

* всички входни такси за посещаваните обекти и музеи, които са описани в програмата

* вечеря с фолклорна програма в Бухара в Надир Деван Беги Мадраса

* вода 0,5 л на ден на човек

* билет за бързия влак Самарканд – Ташкент;

* билет за вътрешен полет между Ташкент и Ургенч (65 USD, възможна е промяна)

*медицинска застраховка с покритие 20 000 евро, покриваща COVID-19

* водач от ТравълМакс

 

Цената не включва:

*PCR тест в Самарканд за връщането ни в България

*бакшиши за местния екскурзовод – около 25 USD на човек

*лични разходи

*хранене, извън включените ЗАКУСКА § ВЕЧЕРЯ

*Застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива заболяване от Корона-вирус и горещо препоръчваме

 

Задължителни документи за пътуване: задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на пътуване и 2 свободни страници за печат.

На този етап, Узбекистан приема туристи с отрицателен PCR тест за Корона-вирус, направен не повече от 72 часа преди отпътуване. На летище, при пристигане в Ташкент се прави задължителен антигенен тест, който се заплаща от пътника на място.

 

Важна информация:

Всеки турист е длъжен да носи маска и дезинфектанти, като е задължително използването им на борда на самолета и на места, където ще бъдете изрично предупредени. Използвайте дезинфектанти през целия ден, за да избегнете зараза.

Програмата не е подходяща за хора с ограничени възможности за движение.

 

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Мондиал Асистанс на Алианц. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
*Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност

*Здравни изисквания: няма специални изисквания за ваксинации

*Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им е отказана туристическа виза, където се изисква такава

*Туроператорът не носи отговорност за загубата на багаж по време на полетите.

*Паспортни и визови изисквания: За Узбекистан, българските граждани не се нуждаят от виза, но трябва да притежават  задграничен паспорт, с валидност минимум 6 месеца от датата на пътуване и поне една празна страница за полагане на печат.

*Застраховката, включена в туристическия пакет, покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.

Информация относно отпътуването (сборен час и място, важни контакти като водач , лице за контакт на място) ще получите до 7 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.

*Валута на страната: Узбекски сум 1 USD = 9542 UZS //1 BGN = 5412 UZS //1 EUR = 10 585 UZS

*Гарант на туроператора по смисъла на чл. 97 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗД Евроинс АД номер застрахователна полица 03700100002573 от дата 08.03.2020 г. С лимит на обезщетение 50 000 лв. по застраховка „Отговорност на туроператора”.

*Туроператорът предоставя възможността на клиента да сключи застраховка „Отмяна на пътуване“, застраховка за разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт със ЗАД „Армеец“ АД до 5 дни след сключване на договор.

17 - 26 септември 2021
-+ Age
 • Дестинация
 • Дати на пътуване
  17 - 26 септември 2021
 • Облекло
  Удобни дрехи и обувки
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  вътрешен полет
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуска и вечеря
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  закуски
  изхранване
  Обеди
1
17 септември София - Истанбул
Излитането от София е в 21:30 ч. от Терминал 2, а вие трябва да сте там 2 часа по-рано. Кацаме в Истанбул в 22:55 ч.
2
18 септември Истанбул - Ташкент
Полетът от Истанбул е 55 минути след полунощ и пристига в Узбекистан в 7.10 ч. Трансфер до хотел Grand Capital 4* https://www.grandcapitalhotel.uz/ru/ или подобен. Поради ранния час, ще оставим багажа в хотела и ще излезем на разходка в града за първи впечатления, да пием по кафе/чай и да закусим. Ще посетим комплекса Касти Имам - състои се от “Баркан Мадраса”, джамията “Шейх Тила” , “Муй Муборак” - ислямско религиозно училище, мавзолеят “Кафал Шаши”, джамията “Намозгох” и музея на “Куран.” Продължаваме към Музея на приложните изкуства. Връщане в хотела за регистриране и почивка. Привечер потегляме към площад Театър Навой и площада на Независимостта, паметника на Тимур. Вечеря и нощувка.
3
19 септември Ташкент -Ургенч- Хива закуска и вечеря
Закуска– сух пакет. Трансфер до летището за полет до Ургенч в 06:00 ч., пристига в 7:30 ч. Посрещане от шофьора и трансфер до Хива (20 км). Хива се състои от две части: Ичан Кала (вътрешен град) и  Дишан Кала (външен град). Впечатляваща е Цитаделата Куния- старата крепост, построена през 1680 от  хан Мухамад Аранг. Намира се в Ичан Кала, където е и резиденцията на хановете на Хива и техните семейства. Основите от Куния са най-старите оцелели останки в Хива и датират от 5 век. Дворецът Нурула-бай е построен от хан Мухамад Рахим II. Дворецът Таш Хаули, построен през 1830 за лятна резиденция на хан Алах Кули. Намира се във вътрешната крепост (Ичан Кала), а името се превежда като „каменна къща”, демонстрирайки градски модел на традиционните, крепостни селски къщи в Хорезм, познати като „хаули”. Палван Дарваза няма значението само на източни порти на Ичан-кала, но също и на голям Мол, в съвременния смисъл. През 17-18 век, това място е заето от древните порти със затвор. Продължаваме с посещение на училището на  хан Мухамад Рахим. Най-голямото  средновековно училище в Хива, училището на хан Мухамад Амин (1845-1855), се намира срещу Куния, до портите на Ата-Дарваза. Посещаваме и училището на  Кутлуг-Мурат-инаг и хан Абдула;училището на Хурдум и хан Алакули; училището на хан Араб и Мухамад Амин Инаг; училището на Амир Тура. Последното училище се намира в северната част на Ичан-Кала, сред частни къщи. Построено е през 1870 г. от брата на хан Мухамад Рахим II. Цитаделата Куния - старата крепост е вътрешната част на Ичан Кала. Основана е през 17 век от хан Мухамад Еренк. Формира се т.нар “град в града” – двете части са били разделени от висока стена в края на 18 век. Тук са се намирали джамията на хана, резиденция, върховен съд, конюшни, харем, кухни и други. Ще продължима с разглеждане на Петъчната джамия, минарето Калта и главната джамия в Хива, известна като Джума. Намира в Ичан-Кала, на пътя, водещ от  Палван-дарваза до Ата-даржаза. Нaстаняване, вечеря и нощувка в хотел Euroasia 3* http://www.hoteleuroasia.uz/ или подобен.  
4
20 септември Хива- Бухара закуска и вечеря
Закуска. Отпътуване за Бухара през пустинята Кизил Кум. Ще видим Амударя- една от двете реки в Централна Азия, която разделя Кизил Кум от Кара Кум в Туркменистан. Пристигане и настаняване в Old House 4 * https://hotel-old-house-hotel.business.site/ или подобен. Вечеря и нощувка.
5
21 септември Бухара закуска и вечеря
Добре дошли в Бухара- столица на Саманидската държава в периода IX - X век. Днешната обиколка започва с разходка в крепостта Арк (VI – XIX век), която някога е била цял град с къщи, джамии, институции, складови помещения и площад за публични екзекуции. Тук се намират джамията Боло Хауз от 1712, Мавзолеят на Саманид (IX – X век)- известен с неповторимата си архитектура, Мавзолеят  Чашма Аюб от XII век.  Не пропускаме и разходката в Поикалон (XII – XVI век), който включва няколко забележителни архитектурни паметници в центъра на стария град- главната джамия “Масджиди Калон”,  училището и най-високо минаре (46м) от времето на Ориента “Мири Араб”.  По време на розходката минаваме още покрай училището Улугбек- най-ранното /от 1417 година/ от трите училища, поръчани от владетеля Тимутид. Интересно е с това, че светското му влияние доминира над външния дизайн на религиозно училище. Продължаваме с разглеждането на Бухара като се отправяме към едно от най-известните места за търговия в миналото- хан Тим Абдула /от 1577 год./ . Тук някога са се продавали платове и стоки от коприна и вълна. Част от Хан Тим Абдула са Tok-i-Zargaron  (1570)  –  златарски базар,  Tok-i-Tilpak  Furushon  –  базар за изработка на шапки, Tok-i-Sarrafon – базар за размяна на валута. Завършваме деня с красиво фолклорно шоу при Мадраса Нодир Девон Беги. Нощувка в Бухара.
6
22 септември Бухара – Шахрисабз - Самарканд закуска и вечеря
След закуска потегляме към Шахрисабз, където през далечната 1336 година се ражда Амир Тимур или Тимур Велики, наричан още Тамерлан /куция/. Разходката в Шахрисабз вкючва най-важните забележителности на града: Ак Сарай (Белия дворец) – лятната резиденция на Тимур. Джамията Кук Гумбаз и комплексът Дорут Тиловат  – (1437) – тази голяма Петъчна джамия е построена от Улугбег, в чест на баща му Шахрух, Гумбази Сейдон – (куполът на семената), завършен от Улугбек през 1438 като мавзолей за собствените си потомци. Комплексът Сорус Саодат – комплексът е построен през 1392 от Тимур и означава „ мястото на силата и могъщество”. Продължаваме към Самарканд. Настаняване и нощувка в хотел Zilol Baxt 3* https://hotelzilolbaxt.uz/ или подобен. Вечеря и нощувка.
7
23 септември Самарканд закуска и вечеря
Закуска. Самарканд - раят на Древния Изток, най-ценната перла в ислямския свят. През вековете е бил нападан от войниците на Александър Велики, арабски нашественици, Чингиз Хан и Тамерлан. През годините Самарканд привлича всички велики предводители и все още е атрактивен с неговата изящна архитектура, история и поверия. Разглеждане на забележителностите на града: Мавзолея на Тимур – Гур Емир (XV в). Площад Реджистан (XV–XVII в) официален център на Тимурската империя, джамията Биби Ханъм (XIVв) – неповторима красота, изградена от Тимур за неговата съпруга. Следобяд - мавзолеят Шахи Зинда (XIV–XV в) - ‘Градът на мъртвите’ е комплекс от над 20 сгради от различни векове. Обсерваторията на Улугбек (XV в)- първата обсерватория в Ориента, построена от Улугбек, за да създаде по-точен астронимически каталог. Вечеря в местен ресторант и нощувка.
8
24 септември Самарканд закуска и вечеря
Още един цял ден в перлата по Пътя на коприната! След закуска се отправяме към джамията Хазрати Хизр(XIII – XIV в.) – една от най-старите мюсюлмански сгради в Самарканд. Сградата е построена на хълм на входа към града, според легендата. Посещение на археологическия комплекс Афразиаб – там ще получите максимално информация за историята на страната и как тя е изглеждала по времето на завладяването и от Александър Велики! Мавзолей „Св. Даниел“ (XIV в.) – това е може би единственото място в света, където евреи, мюсюлмани и християни се събират, за да се молят. Разположен е в покрайнините на селището Афразиаб, което е в североизточната част на Самарканд. На височината на хълма се простира 5-куполната сграда на мавзолея, а в подножието минава река Сиаб. Разположението на сградата е пряко свързано с гробницата, чиято дължина е равна на 18 метра. С този гроб са свързани много легенди и хипотези. Някои твърдят, че останките на светеца са донесени тук от ранните християни, а други смятат че самият Амир Тимур (Тамерлан) е заповядал да бъдат пренесени тук. Обяд в местен ресторант и продължаваме с разходката. Този път ще видим ориенталския базар „Сиаб“ – най-старият базар в Самарканд, където спирали каравани за покупко-продажба, пътувайки по Пътя на коприната. Продължаваме до занаятчийския център Мерос, където ще видим как се е правела хартиятана узбеките, която става толкова популярна в света, както и да видим фабриката за хартия, реконструирана от специалистите в тази област. Там все още се произвежда хартия, както едно време! Вечеря в местен ресторант и нощувка.
9
25 септември Самарканд
Закуска. Днес е свободен ден за разходка и самостоятелно разглеждане на Самарканд. Стаите трябва да се освободят до обяд и целия ден е пред вас. Късно следобяд взимаме бързия влак до Ташкент (около 2 часа) и след пристигане ни трансферират до летището за полет до София след полунощ в 02:40 ч.
10
26 септември Истанбул – София
Кацаме в Истанбул в 0555 ч. Следващ полет в 0735. Отново в София в 0845 ч.

Местоположение

Узбекистан