m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Гаяна, Френска Гвиана и Суринам

Цена 5725 евро
На долу

Гаяна, Френска Гвиана и Суринам

5725 евро на човек

Суринам е най-малката страна в Южна Америка. В миналото се е наричала Холандска Гвиана. Днес официалният език е холандски, но в страната се говорят и много други езици. Въпреки че е най-малката държава на континента, това е и държавата с най-голямо етническо разнообразие на населението- потомци на избягали африкански роби, холандски и британски колонизатори, индийски, индонезийски и китайски работници, местни индианци. От Парамарибо, ирландската колониална столица на страната, до безкрайните джунгли във вътрешносста, Суринам предлага по нещо интересно за всеки, който реши да я посети.

Харизматичният Парамарибо е изпълнен с великолепна архитектура и  отлични ресторанти, докато джунглата, която е само на няколко часа път с кола или лодка, е в пълен контраст с хаотичния трафик на Парамарибо. В града можете да откриете разкошна кухня от цял свят. Историческият вътрешен град Парамарибо се счита за един от най-интересните културно-исторически райони в тази част на Южна Америка. Тук могат да се видят много сгради от колониалния период през седемнадесети и осемнадесети век. Оригиналната холандска архитектура се вижда по-силно в по-старите сгради, а местното влияние допълва холандския стил. Районът е обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Кралство от гори, реки и животни, Френска Гвиана е място, което привлича всички любители на природата. Разположена между Република Суринам и Бразилия, страната е единственият френски департамент на южноамериканския континент. Столицата Кайен съчетава френска, азиатска, африканска и бразилска култура. Пътуването из Гвиана ще ви позволи да откриете отблизо горите на Амазонка, както и удоволствието от това да се запознаете с културата и начина на живот на местните жители. Разположени в югозападната част на Кайен, блатистите райони на страната заемат територия от 100 000 хектара в дълбините на планината. Френска Гвиана има повече дървесни видове на 1 хектар, отколкото цяла континентална Европа. С шест пъти по-малка площ от Франция, Френска Гвиана има три пъти повече гръбначни животни, осем пъти повече сладководни риби (около 490 вида, сред които 35-40% се срещат само тук), пет пъти повече влечуги (около 170 местни видове) и три пъти повече прилепи. Тук се намират емблематични видове като ягуар, анаконда, както и най-големите насекоми в света – бръмбар титан, а също така и кожеста костенурка.

В превод името на Гвиана означава „Земя на много води.” Въпреки че е заобиколена от испаноговорящи страни, Гвиана запазва английския език като свой първи официален език. Счита се за част от Карибския регион, тъй като в културно отношение е по-скоро карибска, отколкото латиноамериканска. Страната е дом на един от най-впечатляващите водопади в света Kaieteur Falls- класиран на второ място в световната база данни на най-добрите водопади. Причина за това е големият размер на водопада. Водопадът е висок 225 метра, докато за сравнение този на Ниагара е само 51 метра.  70% от територията на страната е необитаема. Малко под три четвърти от Гвиана е съставена от гъста тропическа гора. Столицата на страната Джорджтаун е мястото, където живее по-голямата част от населението. Градът е заобиколен от тропически гори от едната страна , а от другата – от Атлантическия океан.

Полети

А/К                            Дата                от                    до                                излита в / каца в                  

България Ер              8 март             София Амстердам                07:00               09:00   23кг.

KLM                           9 март             Амстердам    Парамарибо              08:15               13:35   23 кг.

Air France                  21 март           Кайен             Орли                           17:50               06:25 на 22.03

България Ер              22 март           Де Гол             София            10:10               13:55   23 кг.

 

Цена на самолетния билет 1865 евро

Важно: задължително се изисква сертификат за поставената ваксина за жълта треска.

Цената включва:

 • 13 нощувки по програмата в Гаяна, Суринам и Френска Гвиана
 • 13 закуски в Суринам, Гаяна и Гвияна
 • 2 обяда
 • 2 вечери
 • 1 нощувка в Амстердам в хотел 3* в района на летището
 • Всички описани в програмата посещения и екскурзии
 • Тур за наблюдаване на птици в Никери
 • Програма в Парамарибо
 • Тур в Джорджтаун
 • Екскурзия до водопада Кейчър с полет от Джорджтаун
 • Ферибот билети Суринам-Гаяна-Суринам
 • Трансфер по суша от Суринам до Гаяна и обратно до Суринам
 • Трансфер с бус и с лодка до лоджата Kininipaati
 • Екскурзии и активности в джунглата
 • Трансфер с ван от Парамарибо до границата с Френска Гвиана
 • Ферибот билет от Суринам до Френска Гвиана
 • Трансфер от границата до Кайен
 • Екскурзия за наблюдаване на костенурки в Ялимапо
 • Тур за
 • Водач от ТравълМакс
 • Застраховка Помощ при пътуване

Цената не включва:

*виза за Суринам 60 долара

*виза за Гаяна 50 долара

Българските граждани нямат нужда от виза за Френска Гвияна.

Жълта треска: изисква се задължително за този маршрут.

Необходими документи за виза за Гаяна: 2 цветни снимки, формуляр /попълва се от агенцията, но са нужни данни- адрес и телефон, месторабота и служебен адрес, паспортни данни, цветно копие на паспорта предварително, а при явяването в посолството трябва да носим паспорта със себе си/.

Необходими документи за виза за Суринам: цветно сканиран паспорт, цветна снимка електронен фопмат – на бял фон, без очила, да е от последните 6 месеца. Визата се прави по електронен път и документите се прилагат към електронния формуляр.

По желание

ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване със застрахователна компания Евроинс.

Необходими документи за записване: цветно копие на паспорт /валиден минимум 6 месеца след датата на пътуването/ и цветна снимка.

1
9 март пристигане в Парамарибо
Пристигане в Суринам в 13,35 ч. Посрещане на летището и трансфер до хотел Queens http://www.queenshotelsuriname.com/. Настаняване и нощувка. Предложение: който иска може да подготви за пътуването до Никери и Биги Пан и Гаяна /общо 3 нощувки-4 дни/ отделна малка чанта с багаж и да остави в хотела основния си багаж на съхранение. Не забравяйте да носите репеленти, шапки за слънце, очила, удобни за ходене, затворени обувки за джунглата, дъждобран за всеки случай, лекарствата /ако ползвате такива/.
2
10 март Парамарибо-Речните канали парка Биги Пан –Никери 190 км. закуска
Рано сутринта потегляте към Nieuw Nickerie  речния район на Суринам- рай за любителите на птиците. Целта на пътуването днес е резервата Bigi Pan- най-западната част на страната, хабитат на червен ибис. Пристигане в Биги Пан за около 4 часа. В пейзажа на Никери преобладават оризовите полета, над 80% от работоспособните жители на района се занимават с отглеждане на ориз.   Тук се качвате на лодка и потегляте по каналите сред мангрови гори и плитчини, обиталище на над 120 вида птици. От тях постоянни са 72 вида, останалите мигрират в района. Тук дебнете червен ибис,  чапли, джакани, каймани. Нощувката е в GWHC hotel.
3
11 март Потегляне към Гаяна /200 кв около 6 часа/ закуска
С визите в паспортите в ръка, днес потегляте към пристанището South Drain, където се качвате на ферибота за Гаяна. Пресичате река Corantyne и пристигате в Moleson Creek, където сменяте превозното средство с местно за Джорджтаун. Пристигат в столицата и се настаняване в хотел Grand Coastal *** или подобен https://grandcoastal.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral.
4
12 март Джорджтаун – водопада KAIETEUR закуска
Ранна закуска и потегляне на обиколна програма /около 2 часа/ в столицата на Гаяна. Ще усетите духа на времето, ще се потопите в историята на града и в местните легенди. Екскурзията започва с катедралата Св. Георги – една от най-високите свободно стоящи дървени постройки в света! По същата улица ще видите исторически сгради като Обществената библиотека, кметството, съдилищата на Виктория и църквата Св. Андрюс. Трансфер до летището за полет от Джорджтаун до водопада Кейчър.     Около 13,00 ч. потегляме към летището за полет  над реките Демерара и Есекуибо и над хилядите мили от недокосната тропическа гора до мястото на водопада Kaieteur – най-високият свободно-падащ водопад в света! Той е около 4 пъти по-висок от Ниагарския водопад и около 2 пъти от водопада Виктория. Kaieteur за първи път е забелязан от европеец на 29април 1870 г. , намиращ се в сърцето на Гаяна. Водите падат от пясъчен конгломерат навътре в дълбока клисура, като височината на пада е 225 м. Легенда от американските индианци разказва, че вождът на племето Патамона – Кай (чието име носи водопада), извършва саможертва, спускайки се по водата, вярвайки, че така ще насърчи Великия Дух Маконаима да съхрани племето от разрушителната сила на дивака Карибиши. Националния парк Kaieteur поддържа една уникална микросреда, в която мъничката Златна жаба прекарва целия си живот, а рядко виждания гвиански скален петел гнезди в района. Ако имаме късмет може да зърнем и птиците кайетурски бързолет или Маконайма, които гнездят под огромния шелф от скали, издълбани в продължение на милиони години от черната вода на река Потаро. Полет обратно до Джорджтаун, нощувка.
5
13 март Джорджтаун – Суринам закуска
Денят започва с разходка в Джорджтаун. Едно от местата, които със сигурност няма да пропуснем е пазара Стаброек. Цветният пазар съществува от далечната 1700 г., а сегашната постройка е изградена през 1880 г. Той е определен като „странният пазар”. Следва посещение на Ботаническата градина и разходка в центъра на града със сградите на Парламента и на Общината. Трансфер към граничния град Corriverton, нощувка в хотел Classic International ***.
6
14 март пристигане в Парамарибо закуска
Закуска и отпътуване към пристанището за ферибот обратно към Суринам. Пристигане в Суринач късно следобед. Настаняване в хотел Queens, нощувка.
7
15 март Парамарибо – Атьони - Книнипаати закуска, обяд, вечеря
Днес се отправяте на около 190 км от Парамарибо, към селището Атьони. Предстои уникално пътешесгвие, защото се отправяте към Горен Суринам, родина на маронската култура и недокоснатата амазонска джунгла.  Мароните произлизат от избягали роби, настанили се навътре в дивата джунгла преди повече от 300 години. Тук те водят изолиран живот, западвайки непроменени традициите, културата и начина си на живот. На пристанището се качвате на моторизирано кану, с което продължавате по горното течение на река Суринам, забележителна в тази част със своите бързеи, които отвеждат до лоджата, разположена на реката. Моля да не снимате докато се движите по реката навътре към джунглата. Жените от селата край реката са в ежедневните са грижи /голи до кръста/ перат в реката, чистят посуда или децата. Пристигане в Книнипаати, настаняване и време за разходка край лоджата.
8
16 март Книнипаати закуска, обяд, вечеря
Денят започва с традиционна закуска и разходка в джунглата с местен водач марон, който ще ви покаже използваните от местните растения за лечение и храна.  Посещавате село на самаракани марони, където ще ви разкажат за културата на мароните. Нощувка в лоджата.
9
17 март Книнипаати – Парамарибо закуска и обяд
Днес се отправяте към бързея Фелоласи, където може да се отдадете на воден масаж или може да направите разходка с кану по ръкав на реката или да посветите свободните часове на плаж до лоджата и на почивка в хамак. Ранен обяд и потегляне за Парамарибо /около 200 км/. Пристигане в столицата, откъдето късно следобед се отправяте към Атлантическото крайбрежие за круиз за наблюдаване на делфини. Посрещане на залеза и връщане обратно в Парамарибо. Нощувка.
10
18 март Обиколка на Парамарибо закуска
Денят започва с разглеждане на столицата. Градът е столицата на Суринам и през 2002 г. е обявен за част от Световното наследство на ЮНЕСКО със списък от няколко исторически паметници. Разглеждаме Президенството отвън, площада на Независимостта, сградите около него са от колониалния период на Суринам. След разходка покрай Ватеркант, по брега на р. Суринам и през палмовите градини стигаме до джамията, която се издига точно до синагога. След това ще се насочите на север, където живее висшата-средна класа и ще минете през резиденцията на един от най-богатите суринамци. Днес ще научите много интересна информация за културата и как живеят хората в Суринам.                      Следобедът е свободен за разходки и покупки на сувенири или екскурзия по желание и с доплащане до остров, където снасят по това време костенурките. Цена за тази екскурзия- допълнително. Важно за тура за костенурки: тъмни дрехи и тъмни обувки, репеленти /пример Deet/, марка раница за нужните вещи, само червена светлина на камерите може да бъде използвана. Не са позволени джапанки. Около 15,30 ч. се потегля за Браамспунт /трансфер по суша и с лодка около час и половина/. Очаква ви красивия залез на брега на океана, където гнездят огромни морски костенурки. На плажа има време за разходка и залез, както и за суринамска вечеря  с чаша ром или бира. След залез започва тура с екскурзовода в търсене на костенурки. ТравълМакс следва указанията на Световния фонд за природата и групата ни няма да наруши начина им на живот. Връщане в хотела след полунощ 00,00-02,00 ч./. Нощувка в Queens ***.
11
19 март Парамарибо – Ялимапо Френска Гвиана закуска
Рано сутринта се потегля за Албина- град на източната граница, откъдето се качвате на ферибот /около 140 км/. Албина е граничният пункт с Френска Гвияна от страната на Суринам. Уреждане на митническите формалности. Фериботът пресича река Марони за Сен Лорен. Пристигане в Св. Лорен дю Марони. Френска Гвиана е департамент на Франция, така че Добре дошли в Европейски съюз! Доказателство за това са улиците, които са в почти идеално състояние, еспресото и шоколадовите кроасани, които се продават почти навсякъде, а официалната валута е евро. Продължаване за Ялимапо. В северозападния ъгъл на Френска Гвиана, Plage les Hattes в Awala - Yalimapo е най-важното място в света за гнездене за гигантските кожени костенурки. Яйцата им се излюпват между юли и септември. Този три-километров участък от плажа е също важно място за гнездене на зелени костенурки и, понякога, маслинови ридли и костенурки. Нощувка в Mana.  
12
20 март Ялимапо – Куру закуска
Днес потегляте за Космическия център на ракетите Ариана.  Ще научите за космическите пътувания, изстрелванията и тяхната специфика, ще посетите музея към центъра. Нощувка в хотел Hotel des Roches.   Важно: въпреки, че посещението в Космическия център е потвърдено, той може да бъде анулиран без причина!  
13
21 март полет за Париж
Закуска и потегляне за Кайен. Тур-разглеждане на Кайен Кайен – административен и комерсиален център на Френска Гвияна. Това е типичен креолски град с около 50 000 жители, половината от населението на цялата страна J Най-популярните места, които ще видите са форт Сеперу, площад Леополд Хедер, йезуитският хотел, площад на Гренобъл, площад на Палмистес, колониалната болница, музеят Франкони, кметството и центъра на града. Следобед трансфер до летището за полет за Париж /Орли/ в 17,50 ч.
14
22 март Париж – София
Кацане в Париж в 06,25 ч. Самостоятелен трансфер с шатъл до летище Де Гол, откъдето е полета за София в 10,10 ч. Отново на родна земя в 13,55 ч.

Местоположение