m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Бутан – красота и мистерия / 07-17.09.2024

Цена 3743 евро 9 нощи
На долу

Бутан – красота и мистерия / 07-17.09.2024

3743 евро на човек

Полетно разписание:

Полет: Дата: От: До: Излитане: Кацане:
ТК 1032 07 септември София Истанбул 15:45 17:25
ТК 726 07 септември Истанбул Катманду 20:15 06:05+1
KB401 09 септември Катманду Паро 09:10 10:30
KB400 16 септември Паро Катманду 07:10 08:10
ТК 727 17 септември Катманду Истанбул 07:35 13:05
ТК 1029 17 септември Истанбул София 19:00 20:20

Цена на самолетния билет (към дата 01.03.2024):         1465 (подлежи на актуализация в деня на записване)

 

Пакетна цена на човек в двойна стая  (без самолетен билет)  USD 2449  

Отстъпка за ранно записване до 30.04.2024 :                                    USD 100 

Доплащане за единична стая                                                                   USD 310

 

Цената включва: 

*2 нощувки със закуски в Катманду;
*целодневен тур на Катманду – площад Дърбар и Бактапур;
*трансфери летище – хотел- летище в Катманду;
*2 нощувки в Тимпу на база закуска и вечеря;
*3 нощувки в Пунака на база закуска и вечеря;
*2 нощувки в Паро на база закуска и вечеря;
*7 обяда в ресторанти предназначени за туристи;
*всички трансфери и входни такси за посещение на забележителнистите описани в програмата;
*англо-говорящ местен гид;
*еднократна бутанска виза;
*медицинска застраховка с покритие 15 000 евро;
*водач от Травълмакс.

 

Цената не включва:

*самолетни билети (дадени в началото);
*тур до Патанг;
*виза за Непал;
*алкохолни и безалкохолни напитки;
*лични разходи.

Хотели по програмата:

Катманду: Hotel Moonlight **** (https://www.hotelmoonlight.com/)
Тимпу: Thimphu tower ***  (https://www.thimphutowers.com/) или подобен
Пунака: Lobesa hotel *** (https://www.hotellobesa.com/) или подобен
Паро: Mandala resort *** ( https://www.bhutanmandalaresort.bt) или подобен

  • Облекло
    удобно
1
7 септември София - Истанбул
Полет за Истанбул в 15:45 ч. Кацане в 17:25 ч. Следващ полет за Катманду в 20:15 ч.
2
8 септември Истанбул - Катманду
Кацане в Катманду в 06:05 ч и посрещане на летището. Трансфер до хотел ***.   Започваме с целодневен тур на Катманду и Бактапур. Най-големият град и столица на Непал, Катманду някога е смятан за легендарния и недостижим Шангри Ла. Според една древна легенда долината на Катманду някога е била тюркоазено езеро, осеяно с красиви лотуси по брега. Долината Катманду обхваща трите древни града- Патан, Бактапур и Катманду. Всеки от тях си има собствени дворци и богато украсени площади. Калдъръмените улички са осеяни с множество храмове, капища и пазари. Сваямбхунат е  известен още като „Храма на маймуните” предлага уникална гледка от високо към Катманду. Това е една от най-свещените будистки постройки в Непал. Площадът Дърбар се намира в сърцето на стария град. В близост има около 50 храма. Нощувка.  
3
9 септември Катманду – Паро – Тимпу (2400 м надморска височина)
Полет до Паро в 09:10 ч. Кацане в 10:10 ч. и трансфер до Тимпу. Полетът до Паро е един от най- зрелищните в целите Хималаи. Независимо дали летите над Катманду или над подножието на Колката, пътуването предлага зашеметяващи гледки и вълнуващо спускане в Кралството. Първият подарък на Бутан, когато слезете от самолета, ще бъде хладен и свеж планински въздух. След уреждането на имиграционните формалности и вземането на багажа ще бъдете посрещнати от наш представител. Следва отпътуване за Тимпу, столицата на Бутан. По пътя ще спрем в Чузом, където се сливат реките Тимфа и Паро. Три различни стила ступи- тибетски, непалски и бутански украсяват това място. Настаняване в хотел в Тимпу- столицата на Бутан, както и център на управлението, религията и търговията на държавата. Тхимпху е уникален град с необичайна смесица от съвременно устройство и древни традиции. С население от около 90,000 души, това може би е единствената столица в света без нито един светофар. Вечерта ще можете да прекарате при местния занаятчийски базар. Тук можете да закупите ръчно тъкани текстилни изделия, маски, керамика, бижута и интересни предмети, изработени от местни материали. Нощувка в Тимпу.  
4
10 септември Тимпу
След закуска се отправяме към института Zorig Chusum, където студентите преминават 6-годишен курс на обучение в 13 традиционни художествени занаята. След това ще посетим Текстилният музей и Музеят на историческото наследство „ Просто Бутан“ очарователно свидетелство за живите традиции на Бутан. Следобяд потегляме към Pangi Zampa - манастир от 16 век , един от най-старите в страната, намиращ се на около 15 км от града. Тук монасите се учат на ламаизъм и астрология според будистката философия. Продължаваме с Buddha Point (Kuensel Phodrang). Разположен е близо до центъра на града и посетителите ще могат да се насладят на красива гледка към долината Тимфи. Можете да заплатите за вашето поклонение и да се помолите на най- голямата статуя на Буда в страната, след което да се разходите из долината. Следва посещение на King's Memorial Chorten, непрекъснато обитаван от хора, шепнещи молитви. Изграждането на тази забележителност е идея на третия крал на Бутан Jigme Dorji Wangchuk, известен още като „ бащата на съвременнния Бутан.” Желанието на краля е било да издигне паметник в символ на световния мир и просперитет. Последно за деня е Trashichhoedzong – лятната резиденция на главният абат и най-високопоставения монах. В тази впечатляваща крепост/манастир се помещава още сградата на секретариата, тронната зала на Негово Величество краля и различни правителствени служби. Вечеря и нощувка.
5
11 септември Тимпу- Пунака (71 км/ 1 ½ ч.)
След закуска се отправяме към Пунака през обширна гора от рододендрони и дъб. След настаняване в хотела се насочваме към Пунака Дзонг, разположен на кръстопътя на двете реки Почу (река Мали) и Мочуп, седалище през зимата на главния абат. Градът е бил столица до 1955 г. и все още служи за зимна резиденция на монарха. Това е мястото, където сегашния крал се жени за обикновена жена - настоящата кралица Джетсун Пема Вангчук. По-късно ще направим екскурзия до Чими Лаканг – на 15 минути с кола от хотела, след това тръгваме пеша през оризово поле и малки селища, общо около час и половина ходене в двете посоки. По време на разходката не се учудвайте, ако случайно видите в полята свободно растящи стръкове марихуана J. В цял Бутан марихуаната се е смятала за плевел дълги години и никой не си е правил труда да я изкоренява. С нея са хранели прасетата и чак след като са се появили първите телевизори през 1999 г. хората постепенно са разбрали какво могат да правят с нея, но не се лъжете. Марихуаната е абсолютно забранена, въпреки, че расте навсякъде. Ако ви хванат със сигурност ще си полежите в затвора. Това, което бутанците използват като лека дрога е т.н. „бетел”. При дъвчене зъбите и устата се оцветява в червено и ако се загледате в хората по улиците ще разберете колко разпространено е това. Всичко започва от един от най-почитаните светци в Бутан - Друкпа Кунли, който е известен като "лудият светец" или "божественият луд" за неортодоксалните си начини за преподаване на будизма чрез пеене, пиене и отношения с млади девойки. Неговите скандални и неприлични действия били провокация към хората да отхвърлят предубежденията си. Той също е светецът, който се е застъпил за използването на фалосни символи като картини на стени. Жителите на Бутан рисуват този символ на къщите, за да предпазят семействата си от зли духове и да възхвалят плодовитостта. В негова чест е построен храмът Чими Лаканг или „Храмът на плодовитостта”, в който и до ден днешен стотици бездетни семейства правят поклонение и биват благославяни. Вечеря и нощувка.
6
12 септември Фестивалът Wangdue Tshechu
Напускаме хотела и се отправяме към Wangdue, където ще се проведе ежегодния тридневен фестивал на маски и народни танци, основан от 4-ия временен владетел на Бутан Tenzing Rabgye (1638-1696), в чест на рождението на Гуру Падмасамбхаве. Tshechu включва танци от монаси и миряни, а в последния ден показването на огромната и цветна тханка, картина върху коприна с бродерия, разгръщана само веднъж годишно. Преди обяд ще разлгеаме града, местния пазар и ще се потовим в традиционната бутанска кухня. Привечер отиваме на цветната феерия на фестивала. Вечеря и нощувка.
7
13 септември Фестивалът Wangdue Tshechu
След закуска потегляме към близкото село Rinchengang, смятано за едно от най-старите в страната, известно с каменоделците си или ще се разходим наоколо в съседните села за да усетим селския начин на живот. Следобяд отиваме отново на фестивала за да се смесим с местните и да се насладим на традиционните танци на бутанците. Вечеря и нощувка.
8
14 септември Пунака – Паро (120 км/ 4 ½ ч)
Закуска в хотела, освобождаваме стаите и се връщаме обратно към Паро. По път ще посетим Симтока Дзонг, място за задълбочено тантрическо обучение. Тук днес има и училище за обучение по езика Дзонгка. Посещение на Та Дзонг, изграден като наблюдателна кула, а сега е национален музей. Колекцията включва антични рисунки, текстил, оръжие, предмети от бита и различни исторически артефакти. Продължаваме пеша до Ринпунг Дзонг (в превод „крепост на купчината със злато и скъпоценности”), която сграда има дълга и забележителна история. По дървените галерии, облицоващи вътрешния двор има илюстрации от будизма кaто четирима приятели,  старец, символизиращ дългия живот, колелото на живота, сцени от живота на Миларепа и планината Сумеру и други космически мандала. Вечеря и нощувка в Паро.  
9
15 септември Паро - Такцанг (2950 м) – Паро (2250 м)
Още един вълнуващ ден в Бутан посвещаваме на Манастира Такцанг /Тигрово гнездо/. Една от най-впечатляващите забележителности в Бутан. Това се прави само сутрин, когато е по-хладно и изкачването и по-лесно. Намира се на около 10 км. северно от Паро. За съжаление единствения начин да се стигне до него е с изкачване по хълма е около 4-5 часа път, в зависимост от пътуващите. Трудно подвижните пътници и тези, които нямат опит в теркинга могат да си наемат магаре, с което да се изкачат до някъде. Манастирът е едно от най-посещаваните от поклонниците места в Непал. Легендата за манастира е толкова впечатляваща и пленяваща, колкото забележително е и местоположението му високо на скалите над града /около 3000 м. над долината Паро/. Според легендата Гуру Римпоче идва на това място /от Тибет/ върху гърба на тигър. Тук той медитира 3 месеца в пещерата Такцанг. Гуру Римпоче се връща обратно в Тибет, за да разпространява учението. Един от неговите ученици Ланген Пелкии Сингие се връща в Такцанг, за да медитира през 853 година. Той нарича пещерата „Пещерата на Пелкии”. Смята се, че Пелкии отива в Непал, където умира. Тялото му мистериозно се връща в Такцанг. На 19 април 1998 г. пожар сериозно поврежда основната структура на сградата, но сега това бутанско бижу е възстановено до първоначалния си блясък. Местните смятат, че, когато погледнеш към манастира от долината, под определен ъгъл и определено осветление може да видиш образа на Гуру Римпоче изобразен на скалата. След това се отправяме към руините на Друкгиел Дзонг, който някога е бил исторически паметник, построен като символ на победата на Бутан срещу северните нашественици. Вечерна разходка до будисткия храм Kyichu Lhakhang един от 108-те построени от тибетския крал Songtsen Gampo. Нощувка.
10
16 септември Паро - Катманду
Закуска в пакет и отпътуване за летището за полет до Катманду в 07:10 ч. Кацаме в 08:10 ч. Настаняване в хотел след 14.00 ч. Свободен ден за активности на място. Нощувка. Опционално:  полуденвен тур до Патанг – USD 42  на човек
11
17 септември Катманду – Истанбул - София
Трансфер до летище за полет до Истанбул в 07:135 ч с кацане в 13:35 ч. Следващ полет за София в 19:00 ч. Кацаме в България в 20:20 ч.

Местоположение