m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Сирия и Ливан- пътешествие в Леванта

Цена 1585 евро 9 нощувки 1990 евро
На долу

Сирия и Ливан- пътешествие в Леванта

1585 евро на човек

17 септември   София                Истанбул           15:25                  16:50

17 септември   Истанбул           Бейрут               18:45                  20:35

26 септември   Бейрут               Истанбул           10:15                  12:15

26 септември   Истанбул           София                13:20                  14:35

Пакетна цена на човек в двойна стая само Сирия – 1585 евро. При този вариант се отпътува от Бейрут на 23 септември в 10,15 ч.

Пакетна цена на човек в двойна стая /Сирий и Ливан/, валидна при група от 10 човека-1 990 евро

Цената е на човек и включва:

*Самолетен билет София – Бейрут – София с включен 30 кг чекиран багаж

*Настаняване за 9 нощувки със закуски и обеди – 5 нощувки в Ливан и 4 нощувки в Сирия за комбинирания вариант и

2 нощувки в Ливан и 4 нощувки в Сирия за краткия вариант с акцент на Сирия

*Трансфери с местен бус

*Местен екскурзовод на английски език

*1 бутилкd вода на ден на човек

*водач от ТравълМакс

*входни такси за музеи и обекти в програмата

Цената не включва

*PCR тестове – ако се налагат такива

*разходи от личен характер

*бакшиши за екскурзовода – около 20 USD за цялото пътуване

Изисквания във връзка с Ковид:

*ваксинирани- всички ваксинирани с 2 дози и сертификат нямат нужда от PCR или Antigen тестове при влизане в Ливан и в Сирия.

*Неваксинирани туристи трябва да представят отрицателен PCR при влизане и в двете страни.

За пътуването до Ливан са ви необходими задграничен паспорт, валиден поне 6 месеца след преистигане в държавата, както и две свободни страници за печат-виза. Не трябва да имате входен печат от Израел в паспорта!! 

 

По желание предлагаме:

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

9 нощувки 1990 евро
-+ Age
 • Облекло
  Удобни дрехи и обувки
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуски
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  вътрешен полет
  закуска и вечеря
  изхранване
  Обеди
1
17 септември София – Истанбул – Бейрут
Излитаме в 15:25 ч. за Истанбул, прекачваме се и пристигаме в Бейрут в 20:35 ч. Посрещане и трансфер до хотел Gems **** https://gemshotel.com.lb/ . Настаняване, нощувка.
2
18 септември Бейрут-Баалбек-Сирия
След закуска ще се отправим към древния финикийски град Баалбек, разположен северно от Бейрут, в долината на р. Бекаа. Обитаван още през 9000 г. пр. Хр., Баалбек израства като важно място за поклонение на бога на небето Баал и неговата съпруга Астарта. Името Баалбек означава лорд Баал от долината на Бекаа. Центърът на града е бил грандиозен храм, посветен на Астарта и Баал, а руините на този ранен храм остават днес под по-късния римски храм на Юпитер Баал. Баалбек е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното наследство. Историци и археолози до днес не могат да разберат как са пренесени камъните, с които са строени основите на Баалбек. Ъгловите камъни тежат по около 100 тона, а монолитите на подпорната стена са по 300 т. всеки! Учудващо е също, че колоните на храма са изненадващо големи. По-късните преселници тук, римляните, са използвали същите монолити, като по никакъв начин не са могли да ги помръднат. Просто са им служели за основа. Възродили са се теории за извънземни дейности в Баалбек, както и че мястото е било площадка за космически кораби, но разбира се нито една теория не е научно издържана. Александър Велики завладява Баалбек през 332 г. пр. н. е. и го преименува на Хелиополис, „Град на слънцето“.  Римляните значително са подобрили обекта с масивни строителни проекти, пешеходни пътеки, акведукти и пътища. Градът е християнизиран по времето на Константин Велики (IV в.). Някои от езическите храмове (на Бакхус, Венера и Меркурий) са пощадени от разрушаване, като често са ги използвали като църкви. Храмовете продължават да изпълняват ролята си на християнски места за поклонение до идването на мюсюлманските араби през 637 г. н.е. След VII - VIII в., когато идват мюсюлманите, мястото е изоставено да се руши. Чак през 1898 г., когато германският император Вилхелм II посещава района и изпраща екип от археолози, за да започнат работа там. Техните усилия, заедно с по-късните международни екипи, са запазили Баалбек за бъдещите поколения. След Баалбек потегляме към Сирия. Обяд в местен ресторант. Първата ни екскурзи в Сирия е посветена на крепостта Крак де Шевалие- крепост на малтийския орден. Удивителната постройка е изградена в периода между 1142-1271 година. Тя съчетава в себе си стратегическо положение и най-доброто от средновековната фортификация, което я прави практически непревземаема, заради което пък от своя страна се смята, че това е една от най-удивителните постройки в цял свят за всички времена. Крак де Шевалие е една от най-добре запазените средновековни постройки, която може да даде почти пълна представа за това как точно е изглеждал по време на кръстоносците. Нещо, което не може да се види при европейските замъци, защото са или разрушени или превърнати във внушителни замъци. От 2006 година крепостта е в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Настаняване в хотел AL Wadi ****.  Хотелът се намира по средата между Хомс и Тартус /около 60 км/. Намира се и сравнително близо до граничния пункт с Ливан.
3
19 септември Хомс – Хама – Алепо
Слад закуска потегляме към Хомс, където ще посетим джамията Халид Ибн Ал Уалиид и църквата Светия Пояс. Джамията Халид Ибн Ал Уалиид в Хомс се намира в парка при улица Хама и площада Аш Шухада. Джамията е посветена на Халид Ибн Ал Уалид-  командващ мюсюлманското нашествие в Сирия през 7 век и битката при Ярмук, която поставя края на византийското управление в Сирия. Неговият куполен мавзолей се намира в ъгъла на молитвената зала и е център на поклонничество. Две високи минарета с тесни галерии, направени с хоризонтални редици от бели и черни камъни се намират в северозападната част на комплекса, изграден в традиционенния стил за Леванта. Църквата Ум Ал Зеннар (Дева Мария на Светия пояс) е историческа ортодоксална църква в Хомс. Тя е седалище на Сирийския Архиепископ на Хомс и Хама. Настоящата постройка датира от средата на 19 век, но е издигната върху древно христианско светилище 59 година. Според някои изследователи църквата лежи върху византийски основи. Продължаваме към Хама, където спираме при древните водни колела. Древният Хама е разположен на бреговете на река Оронтес. За времето на разцвета си през Желязната епоха бил известен земеделски и занаятчийски център. Икономиката на града винаги зивисила от земеделието, а прочутите водни колела са от времето на византийската епоха. Колелата са част от древна напоителна система, като водата изтласквана от тях се транспортирала по акведукти. Днес запазените колела са от края на 12 век – епохата на династия Аюбид. През епохата на мамлуците много колела били преправени и уголемени. По това време били създадени и инсталирани и допълнителни нови колела. Така в Хама имало над 30 водни колел. Продължаваме към Алепо, настаняване в хотел. Нощувка в Aleppo Palace. Хотелът се намира близо до центъра на града, на площад Садела пред градската градина. Около него има много ресторанти и магазини.
4
20 септември Алепо
Добре дошли в Халеб! Денят е посветен на Алепо. Започваме обиколката с посещение на Цитаделата. Следва разходка в стария град и Музея на Алепо. Ще отделим време и за джамията Умаяд /отвън/ и за стария сук и базар. Най-големият град в Сирия и център на едноименната мухафаза /област/ в страната. Разположен в планината Симеон /част от варовиковия масиф в западната част на платото Алепо/, градът има население около 2 млн.души и се счита за един от най-големите градове в Леванта. В продължение на много векове Алепо бил най-големият град във Велика Сирия. Градът бил заселен около 6 хилядолетие пр.н.ера. Разкопките в Тел-Ас-Сауда и Тел-Ал-Ансари в старата част на града показват останки от 3 хилядолетие пр.н.ера. Алепо се споменава в хетски надписи, в надписи от Мари на Ефрат. В надписи от Ебла /древен семитски град-държава от Древна Сирия/, разположен на запад от Ефрат, Алепо се описва като един от главните търговски и военни центрове. Градът се намирал на пътя на коприната, който минавал през Средна Азия и Месопотамия. Едва след 1869 г., когато е открит Суецкия канал, стоките започнали да се транспортират по вода и ролята на Алепо западнала. За сравнително кратък период от време преди началото на Гражданската война в Сирия, Алепо изживява нов икономически подем. През 2006 г. той е избран за столица на ислямската култура.
5
21 септември Алепо-Дамаск закуска, обяд
След закуска продължаваме към Дамаск, като пътьом спираме в Маалула- известен с църквите и манастирите си. Градът се намира на 56 км. североизточно от Дамаск, в планините, с надморска височина около 1500 м. Известен е като едно от четирите запазени селища, където се говори арамейски език- езикът на Исус Христос /западен Нео-арамейски/. Името на града от Арамейски означава вход и се свързва с легенда за Света Текла- последователка на апостол Павел. Някота арамейският език се говорил от християните в Сирия, Турция и Ирак. Продължаваме за Дамаск, където се отправяме първо на обиколна програма на града. Основан между десето и осмо хилядолетие пр.н.ера, Дамаск претендира да е най-старият постоянно населен град в света. През вековете той се оказвал в пределите на различни халифати и империи и всички те оставяли свои следи в града. Ще посетим джамията Умаяд, Виа Рикта, църквата Ханания, старите порти, двореца Азам. Джамията Умаяд е една от най-големите в света. Денят завършва с посещение на двореца Ал Азем. Построен от Асаад Паша- отоманския управител на Дамаск през средата на 18 век. Настаняване в хотел Al Wali ***** beitalwali.com, Нощувка.
6
22 септември Дамаск - Бейрут
След закуска се отправяме към Националния музея на Сирия. Най-големият музей на страната показва историята на страната за период от около 11 хилядолетия. Открит е през 1919 по времето на Крал Файдал, музеят е най-старата културна институция в Сирия. Показани са артефакти от праисторическата епоха, от бронзовата и желязната ера, гръко-римския период, византийския период. Интересни още са Златната зала и залата със съвременно изкуство. Следва разходка в стария покрит пазар и потегляне към Ливан. Пресичаме границата и обяд в кервансарай. Трансфер до Бейрут. Настаняване в хотел. Нощувка.
7
23 септември Бейрут обиколна програма
След закуска се отправяме на опознавателна обиколка на града, като тръгваме около 9 сутринта. Ще започнем от централния квартал на Бейрут, където ще видим площада на мъчениците и Синята джамия или джамията Мохамед Ал-Амин, която се превърна в един от символите на града. Въпреки че е съвременна сграда, открита едва през 2008 г., джамията е построена според типичните османски архитектурни стилове и напомня на Синята джамия в Истанбул. Бейрут е много контрастен, в него има по малко от християнството и повече от исляма. Ще чуете камбанен звън на църква, както и задължителни джамии и минарета. Ще посетим Маронитската катедрала Свети Георги, сграда в неокласически стил, вдъхновена от базиликата Санта Мария Маджоре в Рим. Продължаваме към площад Nejme, наричан още Place de'Étoile, древните римски бани, Градината на прошката и емблематичната часовникова кула Хамидии. Ще посетим Националния музей на Бейрут, дом на невероятна колекция от археологически артефакти от региона, датиращи от праисторията до Османската империя. Сред изложбите ще можете да се полюбувате на известните позлатени бронзови оброчни статуетки, открити в храма Обелиск в Библос и датиращи от 19-ти или 18-ти век пр.н.е.! За обяд ще хапнем нещо традиционно ливанско. Няма да сме на ресторант, а ще вземем храната си на улицата, като гледаме как се приготвя пред нас. Можем да опитаме ливанските сандвичи, фалафели,шаурма, която наподобява дюнер, традиционния хляб с мащерка (Манакиш), за десерт се предлага кафе с баклава! Задължително отиваме до скалната формация Гълъбови скали в района Рауче за снимки от брега. В района има свидетелства за съществуващ по-древен живот тук. Следобеда е свободен (единствения такъв!) за почивка и първи покупки на сувенири. Нощувка.  
8
24 септември Магдоуче-Сайда/Сидон-Тир
Днес се насочваме към град Магдоуче, на 50 км южно от Бейрут, на 3 км от брега на Средиземно море, с множество хълмове около 200-230 м.н.в. Тук най-популярния обект, който и ние ще видим е Дева Мария в Очакване или Дева Мария на Мантара. Заемайки видно място на входа на селото, се смята, че това е мястото, където Мария е чакала сина си Исус Христос, когато той е проповядвал в Сидон, Кана, Тир и Сарафанд. Пещерата, в която се е скрила Мария, е изоставена, само за да бъде преоткрита през 1721 г., когато овчар се опитва да спаси коза, която е паднала в дупка. Хората от Магдоуче построяват катедрала и модерна кула над пещерата през 1963 г. Днес тя е международно признато място за поклонение. След това се насочваме към гр. Сайда или, както са го наричали преди Сидон, който се намира на брега на Средиземно море. Той е древен финикийски град, населен още 4000 г. пр. Хр. През XIII в. кръстоносците построяват сидонския морски дворец като крепост на малък остров, свързан със сушата с един виещ се 80 м дълъг път. Островът е свързан с предишния храм на Мелкарт, отъждествяван от древните гърци с Херакъл. Днес замъкът се състои от две кули, свързани със стена. Вито стълбище води до покрива, където има малка куполна джамия от османската епоха. От покрива се открива гледка към стария град и рибарското пристанище. Насочваме се към Тир - един от най-древните населени градове в света, който никога не е бил изоставян или обезлюдяван. Ще видим тирския хиподрум, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно историческо наследство. Историкът Ърнест Ренан отбелязва, че „Човек може да нарече Тир град на руини, построен от руини“. Връщане обратно в Бейрут. Нощувка
9
25 септември Джейта, Хариса и Библос
И днес няма да пропуснем да видим нещо забележително - Джета Грото е място, с което Ливан е включен в 14-те забележителности в света и е предложено за едно от новите 7 чудеса на света. Ливан е страна с карстови зони, богата на планини, които предлагат невероятна природа и живописна гледка. На 18 км северно от Бейрут се намира пещерния комплекс Джейта Грото, скрит в планината, заобиколен от множество дървета и зеленина. Пещерата е разделена на две - Горен и Долен Грото, като до там се стига с лифт, който ви дава възможност да разгледате красивия район от птичи поглед.  Ще се качим на лодка, за да изследваме вътрешната красота на Долното Грото. Продължаваме към Светилището на Девата от Ливан или Девата от Хариса. Това е храм на Дева Мария и място за християнско поклонение в Хариса. Върху храмът е поставена бронзова статуя на майката на Христос, тежаща 15 тона. Висока е 8,5 м и с диаметър 5 м. Статуята простира ръце към гр. Бейрут. Скулптур е французин и е издигната през 1907 г. Папа Йоан Павел II посещава храма при официалната си визита в Ливан на 10 май 1997 г. Следващ обект е крайбрежния град Джуние, който е известен със своите морски курорти и нощния си живот, както и със старинния каменен пазар (сук), параглайдинг над залива, пристанището и приключенския телеферик, който всъщност ще ни доведе от Храма на Девата от Хариса до залива! Ще остане време да разгледаме още едно древно място в Ливан. Със своите 7000 години история, Библос - известен като Гибал в Библията - получи статут на ЮНЕСКО за световното наследство през 1984 г.  Това е най-важното пристанище в Ливан във времето около 3000 г. пр. Хр, като първите известни търговци тук са ханаанците. Те изнасяли дървото кедър в Египет в замяна на злато и платове. Вероятно тук финикийците, вдъхновени от египтяни, създали първата 22-буквена фонетична азбука. Тази азбука е приета от гърците ок. 800 г. пр. Хр., а по-късно става и основа на съвременната латинска азбука. Нашата цел е пристанището на града и местния пазар.  
10
26 септември Бейрут - Истанбул - София
Трансфер до летище за полет до Истанбул и връзка за София.

Местоположение

Ливан