m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Саудитска Арабия и Бахрейн 09.02-19.02.2024

Цена 9 нощувки
На долу

Саудитска Арабия и Бахрейн 09.02-19.02.2024

на човек

     

        Разписание на полетите с TURKISH AIRLINES § SAUDI ARABIAN AIRLINES:

Дата                               от                           до                    излита                каца

09 февруари                 София                Истанбул            15:55                      18:25
09 февруари                 Истанбул           Бахрейн               20:10                     00:15+1 на 10.02
11 февруари                  Бахрейн             Рияд                   19:50                      21:05
15 февруари                  Рияд                  Алула                 10:15                      12:10
19 февруари                 Джеда                Истанбул            14:15                      18:25
19 февруари                 Истанбул           София                 20:30                     20:45

Цена на самолетни билет (към дата 28.12.2023):  1150 евро с включен чекиран багаж.

(цената следва да се препотвърди при записване)

 

Цена на човек, настанен с двойна стая:      

при 7 туристи USD  3785
при 10 туристи USD  3590

 

Цената включва:

*2 нощувки със закуски в Бахрейн
*трансфери летище-хотел-летище в Бахрейн
*4 нощувки със закуски в Рияд;
*2 нощувки със закуски в Ал Ула;
*лека вечеря под звездите в Зимния парк;
*трансфер Алула -Медина;
*1 нощувка със закуска в Медина;
*1 нощувки със закуски в Джеда;
*билети за влака  Медина – Джеда;
*всички трансфери описани по програмата;
*входни такси по програмата;
*англо-говорящ гид в Рияд и Джеда;
*медицинска застраховка с покритие 15000 евро.
*представител на Травъл Макс.

 

Цената не включва:

*самолетни билети;
*неупоменати вечери и обеди;
*виза – 130 долара;
*тур до Ушайгър – около 270 $;
*тур до скалата „Края на света“ – около 290 $;
*турове в Бахрейн 2 дена – около 200 долара;
*бакшиши.

 

За влизане в Саудитска Арабия трябва да имате задграничен паспорт, валиден поне 6 месеца от датата на пътуване и поне 2 свободни страници в паспорта. Ще ни трябва снимка 600х600 мм за визата. Ще трябва да имате отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуване и да свалите приложение за Саудитска Арабия на телефона си с регистрация. Трябва задължително да сте ваксинирани с някоя от одобрените от Световната здравна организация!

 

По желание предлагаме:

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Мондиал Асистанс на Алианц. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

9 нощувки
-+ Age
 • Дестинация
 • Облекло
  Удобни дрехи и обувки
 • Цената включва
  входни такси за музеи
  вътрешен полет
  екскурзии по програмата
  екскурзовод
  закуски
  Застраховка
  настаняване
  самолетен билет
  трансфер/транспорт
 • Цената не включва
  бакшиши
  вечери
  визи
  закуска и вечеря
  изхранване
  Обеди
1
09 февруари СОФИЯ-ИСТАНБУЛ - МАНАМА
Полет за Истанбул в 15:55 ч. Кацане в 18:25 . Следващ полет за Бахрейн в 20:10 ч. Кацане в Манама в 00:15 след полунощ. Посрещане и трансфер до хотел Elite Resort & Spa или подобен. Настаняване и нощувка.
2
10 февруари МАНАМА, БАХРЕЙН
Закуска. Свободен ден за екскурзии по желание. Целодневен тур разглеждане на Манама - опционално.   ** Стартираме към 09:00 ч с посещение на Националния музей на Бахрейн най-големият и най-старият музей в страната. Продължаваме с джамията Ал-Фатех – една от най-големите в света с възможност да приеме над 7000 поклоници. Следва Калат ал Бахат, известна също като Бахрейнската крепост. Археологическите разкопки, проведени след 1954 г., са открили останки от изкуствена могила с височина 12 м, която съдържа седем стратифицирани слоя, създадени от различни обитатели от 2300 г. пр.н.е. до 16 век, включително каситигърципортугалци и перси. Вписан е като обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 г. Включен традиционен обяд и почивка. Тръгваме към камилска ферма и след нея ще посетим бахрейнската международна писта. Намира се на 30 км от Манама и на нея се провеждат състезанията за Голямата награда на Бахрейн - кръг от Формула 1. Следва първият петролен кладенец в арабската част на Персийския залив – First oil Well. На връщане към хотела ще видим и „дървото на живота“. Чудното дърво е с височина от 9 м. и е на повече от 400 г. Намира се на най-високата точка в Бахрей в безплодна зона на арабската пустиня и се смята за забележително природно чудо, защото продължава да расте въпреки екстремните температури, липсата на прясна вода и хранителни вещества. Връщане с хотела към 17:00 ч.
3
11 февруари БАХРЕЙН -РИЯД
Закуска. Свободна сутрин. Трансфер до летище за полет до Рияд в 19:50 ч. Кацане в 21:05 ч. Трансфер до хотел Myrtle Hotel Exit**** (http://myrtle.riyadh-hotels-sa.com/en/). Настаняване и нощувка.   ** Напускане на хотела към 12:00 ч с приготвен багаж. Започваме с Центърът за занаяти Al Jasra, в който се изработва керамика, тъкат се платове. Има дървообработване, тъкане на кошници и изработка на сада, които са създадени с помощта на традиционните методи. Центърът има за цел да представи на посетителите информация за местните занаяти, да акцентира върху естетическите елементи на продуктите и да даде възможност на публиката да види как работят занаятчиите в тяхната среда. Потегляме към мостта Крал Фахт – шосейна връзка между Саудитска Арабия и Бахрейн. Проектът и изпълнението са изцяло финансирани от правителството на Саудитска Арабия и струва 1 милиард и 200 милиона щатски долара. Официално е открит за пътуване на 25 ноември 1986 г. Съоръжението се състои от 5 свързани участъка, които са с обща дължина около 16 мили (26 км). Движението по моста става в 4 ленти – по 2 във всяка посока. Следва посещение на грънчарска работилница Aali Pottery и след това пешеходен тур на уличния пазар или така наречения по арабските земи „souq”. Включено е дегустация на местна храна.
4
12 февруари РИЯД
Закуска. Около 10:00 ч среща с гида. Имаме тур на Риад, в който за начало ще минем покрай традиционния пазар и ще продължим към крепостта Масмак – 150 годишна крепост в сърцето на стария град.  Построена през 1865 г, от глина и тухли от кал, крепостта е станала свидетел на раждането на кралството.  Ал Масмак – представлява висока и масивна сграда, която напомня за легендарната история на Саудитска Арабия.  Продължаваме с пазара Souk al-Zal , който се намира в южната част на стария Рияд. Името буквално се превежда като „пазар за килими“ или по-точно „пазар за ръчно изработени килими“. Това е най-старият и най-голям античен пазар в Рияд и е една от най-популярните туристически дестинации в града. Обуйте най-удобните си обувки за ходене и се пригответе да изследвате прекрасните му пътеки, независимо дали търсите евтина находка или конкретна антика. Изберете парфюми с мускус, ръчно изработени чехли от камилска кожа и традиционни артефакти като арабски саксии за кафе (dallahs). Продължаваме с района Ал Дирия, считан за родното място на нацията. Дирия е седалище на предците на династията Ал Сауд и дом на световното наследство на ЮНЕСКО. Следва района Turaif и парка Bujairi Heritage Park. По желание обяд в местен ресторант с традиционна кухня.  Продължаваме с двореца Мурабаа и Националния музей. Следва кулата на Кралството – най-високата сграда в Рияд.  Небостъргач с височина 302 м. Строителството му е започнало през 1999 г и продължило до 2004 г. Заема 4-то място по височина в страната. Ще се качим на високо, за да се насладим на прекрасната гледка от птичи поглед. Връщане в хотела и свободна вечер. Нощувка.
5
13 февруари РИЯД – опционално Ушайгър
След закуска, напускаме хотела и тръгваме към Ushayger Village (Ушайгър). На около 200 км от Рияд това селце е най-старото в този регион. Бедуините за първи път се заселват тук преди 1500 години и Ушайгър бързо се превръща в популярна спирка за поклонници, преминаващи към Мека, благодарение на изворите и ниските маслинови и палмови горички. Да се ​​разхождате по тесните му улички,  означава да влезете в жив музей, покрит със следи от древен живот. Преди да стигнем Ушайгър ще спрем за кратко при солените блата за да видим как се извлича сол от земята. По желание традиционен обяд в местна къща направена от кал. Следобяд – разходка в Ушайгър. Връщаме се в Рияд. Нощувка.
6
14 февруари РИЯД – опционално „На края на света“
Ако имаме късмет и забележителността „ На края на света“ е отворена ( в момента се обезопасява) ще можем по желание и на доплащане да посетим това толкова известно място. Тези скали се издигат драматично от пустинята, простирайки се към небето като голяма естествена стена. Когато застанете отгоре им и погледнете, имате страхотна гледка към хоризонта. Краят на света (Jebel Fihrayn) е геоложко чудо в скалистата пустиня северозападно от Рияд, Саудитска Арабия. Мястото спечелва прякора си, защото от върха на склона имате непрекъснат изглед към хоризонта. Докато стоите на скалите, ще забележите пресъхнали реки и ще видите движещи се камили в далечината. Тези камили и техните пастири следват добре утъпкана пътека, тъй като някога в сянката й е минавал древен кервански път.
7
15 февруари АЛУЛА
Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летище за полет до Алула в 10:15 ч. Кацане в Алула в 12:10 ч. Трансфер до хотел Sahary http://www.saharyalularesort.com/en/). Оставяме багажа и потегляме към „Зимен парк” – жив музей на запазени гробници, пясъчни разкрития, исторически жилища и паметници, както естествени, така и създадени от човека, които съхраняват 200 000 години почти неизследвана човешка история. Правим много бърз стоп пред зала Марая предимно за снимки (само отвън). Тя държи световния рекорд на Гинес за най-голямата огледална сграда на земята. Построена само за два месеца и половина през 2019 г. Съставена от общо 3000 предварително темперирани панела , които са произведени на местно ниво от Guardian Glass, така че да издържат на сурови условия като вятър, пясъчни бури и екстремни температурни колебания. Леката извивка на фасадата означава, че от разстояние сградата изглежда като блестящ мираж на заобикалящата панорама,  но когато посетителите се приближат, те виждат перфектно отражение на себе си. Продължаваме с град Дадан, столицата на царствата Дадан и Лихян. Градът, който е построен от камък и над оазиса на долината, датира между края на 9-ти и началото на 8-ми век пр.н.е. (Царство Дадан) и 5-2 век пр.н.е. (Царство Лихян). Продължаваме с един от най-значимите обекти за арабския свят – Джабал Икма. Включва повече от 450 ранни арабски надписа. Следва- Слонската скала, извисяваща се на 52 метра в небето, най-емблематичното геоложко чудо на AlUla. Мигновено разпознаваемата форма с отличителното си  тяло, оформено от вятърна и водна ерозия в течение на милиони години. Връщане в хотела. Нощувка.
8
16 февруари АЛУЛА
Закуска. Потегляме към Зимният парк. Първа спирка – Хегра, обявена като Световно –културно наследство на Юнеско. Ще разгледаме 110 добре запазени гробници датиращи от 1-во хилядолетие преди новата ера. Обяд по желание. Продължаваме със Стария град в Зимния парк. Нашият гид ще ни преведе през местата, където където поклонници, пътешественици и постоянни заселници са се събирали през вековете. Обитаван от преди 12-ти век до началото на 80-те години на миналия век, Старият град на АлУла предлага на изследователите уникални истории и жива памет, каквито другите обекти в района не могат. С 900 къщи, 500 магазина и 5 градски площада можете да изследвате лабиринт от останки от оригинални каменни и тухлени сгради и да се насладите на гледка към замък АлУла, датиращ от 10-ти век. Лека барбекю вечеря, проготвена на лагерния огън, под уникалното звездно небе, далеч от светлините на града. Към 23:00 ч трансфер до града и нощувка.
9
17 февруари МЕДИНА
След закуска потеляме с джипове към Медина (330 кв-около 4/5 ч). Пристигаме към 13:30 ч. Обяд по желание. Потегляме към Jabal Uhod или Хълма на стрелците. Този хълм е малка планина, разположена пред планината Ухуд. Хълмът е известен също като Jabal al-Rumah и Jabal Ainain. Голяма част от ислямската история е свързана с известната битка при Ухуд, която се е състояла тук през 7 век. В битката 50 стрелци, които са били поставени на Хълма се противопоставят на заповедта на Пророка Мохамед, което довело до загубата на битката. Пророкът Мохамед им наредил да останат на хълма, където трябвало да защитават мюсюлманската армия от атаката на противниците. Пророкът Мохамед дал на стрелците строги инструкции да мърдат от поста си. По време на битката, мислейки, че битката е приключила те отишли да съберат плячката от войната. В същото време меканската армия, водена от Халид ибн ал-Уалид, атакувала мюсюлманите, което довело до загуба на животи и наранявания на Пророка Мохамед. Мъчениците от битката при Ухуд са погребани близо до хълма. Посещението му е свещено за мюсюлманите не само заради военната му история, но и защото напомня за тежките последици от неподчинението на любимия Пророк. Продължаваме към Отоманската железопътна гара, която е била от железопътната линия Хиджаз, която е водела поклонници до Медина дори от Дамаск в Сирия. Построена е по заповед на османския султан Абдул Хамид II и настоящем прекрасно реставрирана. След това ще посетим музеят на Медина, фокусиран върху историята на града. Последната ни спирка ще бъде Старият пазар. Връщане в хотел Le Meridien *** (https://shorturl.at/bgow6/).  Нощувка.
10
18 февруари ДЖЕДА
Ранно ставане и среща с екскурзовода в 06:20 ч. Трансфер до ж.п. гарата за влака до Джеда в 08:00 ч. Пристигаме в 09:54 ч. Започва обиколкота ни на града. Първата ни спирка е Рибният пазар. След това продължаваме към историческия град на Джеда, който попада в списъка на Юнеско заради уникалната си архитектура от къщи – кули построени през 19 век от богати търговци. Около 12:00 ч. обяд по желание. Продължаваме с посещение на частен музей Абдул Рауф. Музеят на Абдул Рауф Халил е част от Международния град на науката и знаниетоТайебат и е място, което трябва да се посети. Музеят е град сам по себе си, който оживява предислямската и ислямската история в 300 стаи в 12 сгради. Включва къщата на саудитското наследство, къщата на ислямското наследство, къщата на международното наследство и общественото наследство. Към 18:00 ч -разходка по красивия крайбрежен булевард на Джеда и връщане в хотела. Нощувка в хотел Frontel Jeddah Hotel ***
11
19 февруари ДЖЕДА – ИСТАНБУЛ
Закуска и освобождаване на хотела. 11:00 ч трансфер до летище за полет до Истанбул в 14:15 ч. Кацане в 18:25 ч. Следващ полет до София в 20:30 ч. Отново в България в 20:45 ч.

Местоположение

Saudi Arabia