m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Пакистан 12-23 октомври

Цена 2755 евро
На долу

Пакистан 12-23 октомври

2755 евро на човек

Полети

12 октомври София Истанбул 15:25 16:50 1:15
12 октомври Истанбул Исламабад 20:15 03:35 +1 5:20
23 октомври Лахор Истанбул 05:45 10:00 5:55
23 октомври Истанбул София 13:20 14:35 1:20

Цена на човек в двойна стая, при група от минимум 8 човека: 2755 евро

Доплащане за единична стая: 545 евро

Цената е на човек и включва:
* Самолетен билет София – Исламабад // Лахор – София с включен багаж;
* Настаняване в 3/4/5 * хотели на база само закуска:
– 4 нощувки в Исламабад
– 2 нощувки в Гилгит
– 2 нощувки в Каримабад
– 3 нощувки в Лахор
* Всички трансфери по земя с 26-местен автобус
* Двупосочен билет за вътрешен полет до Гилгит;
* Всички входни такси за посещаваните обекти, описани в програмата;
* Местен англо-говорящ екскурзовод;
* Медицинска застраховка, покриваща КОВИД-19;
* Водач-преводач от ТравълМакс.

Цената не включва:
* Виза за Пакистан – 35 USD, прави се онлайн
* Тестове, ако се налагат в този период
* бакшиши за екскурзовод – ок. 40 USD
* всички хранения, извън упоменатите в програмата

Към момента 17.08.2022 г., Пакистан приема туристи след положена виза и със завършен пълен курс на ваксинация!

Условия за записване:
*Снимка и копие на задграничен паспорт за виза. Ако се изискат от посолството други документи, ще се обърнем към вас за съдействие.
* Депозит, в размер на 1000 евро, платим при сключване на договор и доплащане до 30 дни преди отпътуване.

!! Програмата не е подходяща за хора с ограничени двигателни възможности, както и за хора, на които не им понася голяма надморска височина!!

 

По желание предлагаме:

Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.

COVID-19 при отмяна на пътуване
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

COVID-19 по време на пътуване: Разширено медицинско покритие, прекратяване на пътуването и отделно връщане
Разширено медицинско покритие. Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 по време на пътуване в чужбина, то ще получи пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка за чужбина, включена в застрахователния пакет. Това включва 24/7 спешен асистанс, както и покриване на възникналите медицински разходи.

Покритие “Отделно връщане”  и покритие „Прекъсване на пътуването“ (сключва се допълнително по желание на клиента): Покрито е също така прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината поради заболяване или подозрения за COVID-19, при условие че това е в съответствие с инструкциите и разпоредбите на местните власти и при условие, че това е включено като покритие по избрания застрахователен пакет. В случай на заболяване на съпруг/а или близък роднина у дома, който има животозастрашаващо състояние поради COVID-19, ще се съдейства за връщането до родината и ще се възстановят разходите за пътуването. Това включва такси за презаверяване и разходи за неизползвани туристически услуги.

Покритие „Закъсняло връщане/пристигане“ (сключва се допълнително по желание на клиента):  Застраховката също покрива разходите за закъсняло пристигане в чужбина или закъсняло връщане в родината, ако на пътуващия е отказан бординг поради съмнение за COVID-19.

  • Облекло
    Удобни дрехи и обувки
1
12/13 октомври - Пристигане в Исламабад
Кацане в 03:35 ч. Трансфер и настаняване в хотел Islamabad **** http://islamabadhotel.com.pk/ . Почивка от нощните полети. Следобяд ще разгледаме столицата и ще посетим основни туристически обекти: джамията Файсал, правителствените сгради на булевард Конституция, музейно наследство Лок Вирса, село Саидпур и Даман, откъдето ще погледнете към градовете близнаци Исламабад и Равалпинди. Със своето население от 2 милиона души, това е десетият по големина град в Пакистан. На няколко километра от него е разположен Равалпинди- третият най-голям град в страната. Заедно двата града сформират агломерация с население от над 5 милиона души. Исламабад е построен през 60-те години на 20 век, за да замени Карачи като столица на Пакистан. Според основния план, градът е разделен на 8 зони- административна, дипломатична, жилищна, образователна, индустриална, търговска, провинциална и зелени площи. Исламабад е известен със своите гори и паркове, сред които Национален парк хълмовете Маргала и парка Шакарпариан. В града има и много забележителности- Джамията Фаисал- eдна от най-големите в Южна Азия и четвъртата най-голяма в света. Други забележителности са Националния паметник и Площада на демокрацията. Селището Саидпур - едно необикновено съчетание на традиционна култура и съвременен начин на живот. Тук ще откриете ресторанти и кафенета, които смесват модерното с традиционното и автентичното. Лок Вирса - исторически център в Исламабад, който изобразява разнообразния начин на живот на жителите на Пакистан. Нощувка в хотел Islamabad **** http://islamabadhotel.com.pk/
2
14 октомври - Исламабад - Гилгит
Закуска. Пожелаваме си хубаво време, за да има полет до Гилгит, иначе ще се наложи да направим трансфер по земя, което е около 12-14 часа (ок. 300 км). Голяма част от пътя е магистрала, но останалата е второкласен път и се кара бавно. Ако стигнем със самолет до Гилгит, ще се насочим към пазара, който е доста популярен със своите пресни и сушени плодове и ядки. Ще минем и през висящият мост, един от най-забележителните в света! Мостът е с дължина 155 м. и е само за пешеходци и мотористи. Мостът свързва Даниор със сградата на Каракорумския университет през река Хунза. Продължаваме към китайския пазар и археологическия обект Буда Карга - това е издълбано изображение на голям изправен Буда, висок около 15 м, в скалата в Карга Нала. Смята се, че скалният релеф датира от 7 век, а около него има множество дупки, за които се предполага, че са за дървени греди, които биха представлявали къща на Буда. Настаняване в хотел Serena *** https://www.serenahotels.com/gilgit и нощувка.
3
15 октомври - Гилгит – Каримабад
След закуска потегляме през долината Хунза, като по път ще спрем на Ракапоши за чай и снимки, тъй като се разкрива неповторима гледка към връх Ракапоши (7788 м). Следобед пристигаме в село Ганиш, където ще посетим Каримабадски пазар и ще се настаним в хотел Darbar ***. Селото е разположено на плодородна почва в равнината край река Хунза и едно от най-старите в района (поне от 1000 години). Оттук е минавал древният път на коприната. Общността на Ганиш получава 2 награди на ЮНЕСКО - 2002 и 2009 г. за опазване на културното наследство в Азиатско-Тихоокеанския регион. Историята показва, че Ганиш е построен първоначално като укрепена крепост, като до делото е имало висока скала, която откривала широк изглед към реката. Но поради свлачищна дейност или други природни бедствия, коритото на реката е изместено и не минава оттам. Имало е 14 наблюдателни кули, а сега са останали само няколко. Хората от района на Хунза са популярни със своя дълъг живот, макар и много хора да подлагат на съмнение този факт. Дали е и щастлив – всеки има своята версия. Средната продължителност на живота им е 100 г., но много от тях надхвърлят 120 г.! Междувременно средната продължителност на живота в Пакистан е само 67 години. Факт е, че тяхната изолация и качество на живот имат някои интересни характеристики, които със сигурност биха направили човек по-здрав. Твърди се, че хунза могат да раждат деца по-късно от обикновено, никога не се разболяват и са непроницаеми за рак. Има твърдения, че жените там могат да забременеят на възраст между 60 и 90 години. Има поверие, което гласи, че те са потомци на хората, които Александър Велики оставя, тъй като са стари, болни или недъги, за да продължат неговия поход през планините през 4 в. пр. Хр. Тяхната долина се намира в отдалечен на север регион, където няма преработена храна, а водата е от ледника. Оцеляват предимно от сурови плодове и зеленчуци и по-малко месо. Основен продукт са кайсии, праскови, круши и грозде.
4
16 октомври - Каримабад
Днес ще посетим крепостта Балтит представлява огромен интерес. В продължение на много години крепостта е служила като административен щаб и дом на бившите управители на Хунза. Стилът на строителство произхожда от Ладак. Крепостта е стратегически разположена и дава широк обсег на наблюдение към долината. В момента той служи като музей с богата колекция от експонати, артефакти и музикални инструменти от Хунза. Сега тя се управлява от Културен съвет „Хан Ага“, която се зае с реконструкцията и възстановяването на своето оригинално величие. На залез слънце ще отидем до Дуикар, от където се разкрива шеметна гледка към планините. При желаещи, вечерта може да се организира барбекю-вечеря с местна музика и танци (на доплащане).
5
17 октомври - Каримабад – Гюлмит – Гилгит
След закуска отпътуваме за Гюлмит през новопостроеното шосе покрай езерото Атабад (което през последните няколко години се преминаваше с лодка, тъй като е образувано, вследствие от масивно свлачище през 2010 г., което помете цяло село, както и главния път), ще отидем за разглеждане на селото и околностите: Музей Гюлмит, игрище за поло, Стара къща, център за килими ръчна изработка, висящ мост Хюсейни и прекрасно място, от което се вижда ледника Пасу. В края на следобеда се връщаме в Гилгит, за да нощуваме в хотел Serena ***. Гюлмит е селище, познато още като Горен Хунза и е на височина 2700 м.н.в. в Каракорум. Мястото е изключително живописно, с множество заснежени върхове, мрежа от напоителни канали в района и глетчери. Селото е турисическо място с магазини, музей, исто рически обекти и хотели. Крепостта Андра е разположена върху хълм над старото селище Гюлмит, а руините там говорят, че крепостта е разполагала с отбранителни съоръжения. Тя е от 17 век, когато войните между Хунза и Нагар са били често срещано явление. Музей Гюлмит: Уникална колекция от историята на Хунза се намира в местна къща. Той е пълен с интересни етнически артефакти, дървени купи, лъжици и селскостопански инструменти, вълнени палта бродирани шапки, шалове и дори гоблен от Тайната вечеря. Стара къща: Тя е собственост на старо аристократично семейство. Старата къща Гюлмит е на северния край на терена за поло. Тук ще видим лятната резиденция на управителя на Хунза Мир, което вече не се използва. Някога старата къща е била използвана като зимна резиденция, а днес е Център за обучение по килимарство за жени. По време на британската експедиция в района на Хунза, британските офицери са били богато нагостени тук.
6
18 октомври - Гилгит – Исламабад
Днес ще летим от Гилгит за Исламабад. В случай, че няма полет, поради лоши метеорологични условия, ще пътуваме с климатизиран бус. Разстоянието е около 480 км, но се взима за окло 7 ч. Настаняване и нощувка в Islamabad **** http://islamabadhotel.com.pk/.
7
19 октомври – Исламабад – Таксила – Исламабад
Закуска и тур до Таксила. Пътуваме с климатизиран автобус около 40 мин. (30 км). Таксила- археологическа забележителност и дом на някои от най-важните останки от цивилизацията в Гандхара. Разкопките в Таксила ще ви върнат 2500 години назад във времето на Буда. Тук ще откриете множество изображения на Буда. Ще ги видите върху различни камъни и мазилки. По множеството открити тук дъски са изобразени важни събития от живота на Буда. Този велик човек на мира е изобразен и върху изящно изработени скулптури и статуи, които възхваляват него и целия му живот. Всяка една от тези скулптури е с колекционерска стойност. В края на 1980 г. Таксила е обявен за обект на ЮНЕСКО със световно значение. Исторически, Таксила е изграден на кръстопът, който води до 3 различни града: 1. Утарапата – северния или кралския път, който свързва Гандахара на запад с кралствоМагадха и неговата столица Паталипутра, в долината на Ганг на изток. 2. Северозападният път през Бактрия, Капиша и Пускалавати. 3. Синду (англ. река Индус), път, който свързва Кашмир и Централна Азия през Шри Нагара, Маншехра и долината Харипур от другата страна. В края на деня се връщаме в Исламабад. Предложението ни е да отидем на ресторант на хълма Маргала, откъдето се открива прекрасна гледка към двата града Исламабад и Равалпинди (на доплащане). Връщане в хотела и нощувка.
8
20 октомври – Исламабад – солна мина Хевра – Лахор
След закуска потегляме към Лахор (380 км около 4 ½ ч)), който е столицата на пакистанската провинция Пенджаб и вторият по големина град в страната. Това е градът с най-голямо население на местните пенджаби и е важен исторически център на Южна Азия. С богатата си история, датираща от хилядолетия, Лахор е основен културен център за Пенджаб и Пакистан. Един от най-гъсто населените градове в света, Лахор е икономически, политически, транспортен, развлекателен и образователен център. Наричан е „Моголският град на градините“ поради големия брой градини в и около града, датиращи още от периода на Моголската империя. Лахор е столица на кралствата на Шахите през 11 век, на газнавидите през 12 век, част от щата Гурид през 12 и 13 век и част от Моголската империя през 16 век. От 1802 до 1849 г. Лахор е бил столица на Сикхската държава. В средата на 19-ти и началото на 20-ти век градът е бил столица на щата Пенджаб, част от Британска Индия. Лахор е културен център на северната част на Индийския субконтинент, който се простира от източното крайбрежие на река Инд до Ню Делхи. Моголските архитектурни паметници, като джамията Badshahi, крепостта Лахор, градините Shalimar, мавзолеят на Jehangir и Nur Jehan, Chauburji Gate и крепостният град са част от главните забележителности на града. Лахор е дом и на много британски архитектурни паметници, построени в индо-сарацински стил, като например федералния съд, пощата, жп гарата, множество университети и колежи, включително University of the Punjab, Govt College и King Edward Medical College. Градският зоопарк, който е четвъртият най-стар зоопарк в света, се счита за културното сърце на Пакистан, тъй като тук се провеждат кулинарни и музикални фестивали, снимат се филми, организират се изложби. Преди да стигнем Лахор, ще се отбием през солната мина Хевра, тя се намира в гр. Хевра и е най-голямата и най-стара в Пакистан и втора по големина в света! Открита е по времето на Александър Велики 320 г. пр. Хр., но започва активно да се търгува по времето на Моголската империя. Добива се розова сол, често предлагана като хималайска сол в магазините. Ако остане време, ще минем през Лахор, за да добием първи впечатления. Ще видим основни места, като най-известното пакистанско минаре, кметството, пощата и правителствената сграда. Настаняване в хотел Luxus Grand Hotel ***** https://www.luxusgrandhotel.com/ . Нощувка.
9
21 октомври – Лахор
Днес целият ден ще ни бъде запълнен с разглеждане и дори наблюдение на смяната на караула на границата с Индия! Първо ще посетим музеят – богата колекция на музейни експонати от моголите и сикхите, като музикални инструменти, древни бижута, текстил, картини, керамика и оръдия. Следва джамията Бадшахи или „Кралската джамия“, изградена по поръчка на крал Аурангзеб през 1671 г. и завършена 1673 г. Дизайнът е повлиян от ислямски, персийски, централноазиатски и индийски стилове. Тя е втората по големина джамия в Пакистан и Южна Азия и петата в света! Насочваме се към крепостта в Лахор, простираща се върху над 20 хектара. В себе си е приютила над 21 паметника, някои от които са от времето на император Акбар (16-17 в.), но има и една, за която се твърди, че е от 11 в., изградена от кал и тухли. Допълненията от периода на Шах Джахан се характеризират с луксозен мрамор с инкрустирани персийски флорални орнаменти. Грандиозната и емблематична порта Аламгири е построена от последния от великите моголски императори Аурангзеб, и се изправя срещу известната джамия Бадшахи. През 1981 г. крепостта е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Ще наблюдаваме церемонията по спускане на знамената на границата между двете държави, на граничен пункт Вага-Атари. Това е военна церемония, която двете страни следват от 1959 г. насетне. Тя започва с шумен парад от двете страни на границата, както и подвиквания на наблюдателите, докато се свалят знамената и граничарите се сменят. Парадът започва веднага след залез слънце, като железните порти на границата се отварят и двете знамена се спускат едновременно. После знамената се прибират и церемонията завършва с отдръпване на граничарите, което включва грубо ръкостискане между войници от двете страни, последвано от затваряне на портите отново. Връщане в хотела и нощувка.
10
22 октомври – Лахор
Днес имаме отново цял ден в посещения в Лахор. Започваме с джамията на хан Вазир, известна с обширната си фаянсова плочка. Тя съдържа някои от най-добрите примери за работа с плочки Кашани от периода на Моголите. Посещение на хамама Шахи – обществена баня, на площ от 1050 кв.м., изградена по модела на турски и ирански бани. Представлява свързани помежду си 21 помещения и е единствената баня в този район от това време, която все още се ползва! Посещение на градините Шалимар, от времето на шах Джахан, около 1642 г. Градините лежат на объл паралелограм, заобиколен от висока тухлена стена, известна със своята сложна резба. Посещение на гробницата на шах Джахангир (1605 до 1627 г.). Във вътрешността на мавзолея е издигнат саркофаг от бял мрамор, страните на който са ковани с цветя от мозайка в същия елегантен стил като гробниците в Тадж Махал в Агра, Индия. Връщане към хотела и последна нощувка.
11
23 октомври – Лахор – София
Ранен трансфер за летището и полет за Истанбул в 05:45 ч. Кацане в София 14:35 ч.

Местоположение