m

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ

Последвайте ни

Последвайте ни:

Пишете ни

GO UP

Индонезийски острови-Суматра, Ява, Комодо

Цена 4732 евро
На долу

Индонезийски острови-Суматра, Ява, Комодо

4732 евро на човек

Остров Суматра е разположен в най-западната част на Малайския архипелаг, в групата на големите Зондски острови. Простира се от северозапад на югоизток от двете страни на Екватора на протежение от 1800 км и ширина до 435 км. На югозапад се мие от водите на Индийския океан, а на север – от водите на Андаманско море. На североизток и изток бреговете му се мият съответно от Южнокитайско и Яванско море.

Климатът на острова е екваториален, постоянно влажен, със средногодишна температура на въздуха в равнините 25–27°С и годишна сума на валежите 1 500–3 000 mm (в планината на места над 4000 mm). Речната мрежа е гъста и пълноводна. Най-големите реки са: МусиХариИндрагири, Кампар и др. Най-голямото езеро е Тоба.По цялото югозападно крайбрежие на Суматра се простира система от планински вериги: Барисан (вулкан Керинчи 3805 м), плато Батак (2457 м), хребета Алас (3012 м).

На север Малакския проток (един от най-важните морски търговски пътища в света) отделя Суматра от полуостров Малака, а на югоизток Зондския проток – от остров Ява. Бреговата му линия е слабо разчленена, на места по югозападното крайбрежие с дюни, а в близост до крайбрежието – с гирлянди от коралови рифове.

Полетно разписание:

дата                    от                         до                                       излитане           кацане

14 април            София                 Доха                                 13:35                   18:15

14 април            Доха                    Куала Лумпур                  02:40                   13:45+1 на 15.04

19 април            Силангит           Джакарта                       12:10                   14:20

19 април            Джакарта          Джогякарта                     15:30                   16:45

22 април            Сурабая             Бали                                  16:55                   18:55

24 април            Бали                    Лабуан Баджо                 08:05                   09:20

24 април            Лабуан Баджо Енде                                    13:20                   14:10

26 април            Енде                    Лабуан Баджо                  09:05                   09:55

28 април            Лабуан               Баджо  Бали                    13:45                   15:00

29 април            Бали                    Доха                                  01:05                   05:40

29 април            Доха                    София                              07:35                   12:30

 

Цена на самолетните билети (към дата 02.02.2024):                 1670

 

******** Подлежи на препотвърждение в момента на записване ********

 

 

Пакетна цена на човек:       USD 3355  /при група от минимум 7 участника и 1 водач /

Пакетната цена за наземните услуги в Индонезия включва:

* 13 нощувки в Индонезия – настаняване в хотели/лоджове по програмата или подобни

* изхранване на база посочена в програмата

* трансфери по програмата с шофьор-екскурзовод на английски

* всички входни такси

* водач от ТравълМакс /присъединява се на място в Джогякарта/

* застраховка за медицински разходи, с покритие до 15 000 евро

* бакшиши

 

Пакетната цена не включва:

* самолетни билети описани в началото на програмата – 1670 евро (цената е дадена допълнително)
* разходи от личен характер

* хранене, което не е упоменато
* индонезийска виза при пристигане – $ 35

 

Необходими документи: паспорт, с валидност минимум 6 месеца и поне 2 свободни страници за печат.

Важно: Изисква се пълен курс на ваксинация за влизане в Индонезия!

1
14 април СОФИЯ –ДЖАКАРТА
Полет за Доха и Медан.
2
15 април ПРИСТИГАНЕ В МЕДАН, остров Суматра
Пристигане в Медан в 13:45. Посрещане на летището и отпътуване към Бинджай на север, по основна магистрала (3-4 ч). Минаваме покрай няколко малки селца с провинциален пейзаж, с плантации за каучук и палмово масло, от двете страни на магистралата. Продължаваме до дъждовните гори на Тангкахан, който е един от входовете в Националния парк Гунунг Леузер. След пристигането в Тангкахан, се настаняваме в лоджа.
3
16 април ТАНГКАНАН – БАХОРОК/БУКИТ ЛАВАНГ
След закуска, ще се видим ежедневното къпане на слончетата в реката в парка Лунунг Леузер, след което в 11:00 ч напускаме хотела и продължаваме с автобус/минибус до Букит Лаванг (около 1 ч), където се настаняваме в лоджа. След обяд, продължаваме с три часова разходка в околната дъждовна гора, която е разположена в източната част на Националния парк Гунунг Леузер, като по пътя ще разгледаме различни специфични за района растителни видове. Надяваме се на късмет и за орангутани. Връщаме се в лоджиите за вечеря.   Националнията парк Гунунг Леузер заема територия с размери около 150 на 100 км (най-големият в Югоизточна Азия), като половината от територия е планинска. Най-високият връх е Tanpa Nama (3 466 m). Районът е предпочитано място за трекинг. Паркът е един от двата останали хабитата на Суматренския орангутан. Освен това, той се обитава от характерните за Суматра видове слонове, тигри, носорози, гибони, серау (кози, които приличат на антилопи, елени и леопарди.
4
17 април БУКИТ ЛАВАНГ/БОХОРОК – БЕРАСТАГИ – ОСТРОВ САМОСИР закуска, обяд, вечеря
След закуска рано сутринта, продължаваме през Берастаги до Самосир, като по пътя спираме до плантации за каучук, палмово масло и ферма за крокодили. Фермата за крокодили е най-голямата в Индонезия с над 1 000 влечуги. След това продължаваме до гористото подножие на Букит Барисан, от където се открива панорамна гледка към околността и спираме на пазар за местни плодове. След като обядваме, се насочваме към зеленото плато, което е най-големият район за производство на зеленчуци в Северна Суматра. Насочваме се към село Докан, където ще видим част от всекидневния живот на племето Каро Батак. В типичните за селото къщи живеят до осем роднински семейства. Продължаваме към хълма Тонгинг в Северната част на езерото Тоба, от където се открива панорамна гледка към водопада Сиписо писо с височина 120 м. Той е един от най-високите в Индонезия. След това по панорамния път стигаме до Парапат, където отиваме на пристанището за да се насочим към остров Самосир. Остров Самосир е голям вулканичен остров в езерото Тоба. Езерото и острова са се образували след изригването на супервулкан преди 75 000 години. Първоначално островът е бил полуостров, свързан с калдерата, който през 1907 чрез канал е отделен от него. Площта на Самосир е 630 кв. км., което го прави най-голеният „остров в остров“; той е и петият най-голям остров в езеро в света.
5
18 април КРУИЗ ПО ЕЗЕРОТО ТОБА ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ
След закуска в хотела, ни очаква еднодневен круиз с лодка по езерото Тоба. Посещаваме селото Амбарита, което е важно археологическо място. Следващата спирка е селото Симаниндо, което е разположено в северната част на острова. То е прочуто с традиционните си къщи и особено тази на крал Сидаурук, която е превърната в музей. При възможност ще наблюдаваме характерните танци на местните жители. Обяд по пътя. Продължаваме с лодка до следващото селище Томок, като ще се разходим из него. По улиците са разположени много магазини за сувенири. В селото се намира и най-голямата забележителност на острова – 200 годишния саркофаг под формата на лодка на крал Сидабутар. Следва криуз по езерото Тоба и връщане в хотела за вечеря.
6
19 април ЛЕТИЩЕ СИЛАНГИТ – ЙОГЯКАРТА ЗАКУСКА, ОБЯД
След закуска в хотела, пътуваме до международното летище Куаланаму, от където летим за Джокякарта със стоп в Джакарта (12:10- 16:45 ч). При пристигането в Джогякарта ни очакват местните водачи, които ще ни отведат в хотел в център на града. След чекирането в хотела, следва свободно време.
7
20 април ДЖОГЯКАРТА
След закуска започваме с посещение на султанския дворец Кратон в Джогякарта, където ще се запознаем с културата и историята на Джогякарта. След Кратон, посещаваме храма Прамбанан, който представлява комплекс от хиндуиски храмове от 9-ти век (един от най-големите в Югоизточна Азия).   Дворцовият комплекс е център на културата на Ява и съдържа музей с кралски артефакти. Комплексът е построен през 1755-1756 от първия султан на Йогякарта, Мястото е подбрано в близост до две реки. През 1812, англичаните атакуват и превземат града и опожаряват двореца. Султаната остава под британски контрол до връщането на Индонезия под контрола на Холандия. По-голямата част от сега съществуващия дворец е построен наново след разрушителните земетресения през 1876 и 2006.   Насочваме се към храма Боробудур – една от най-големите световни археологически забележителности, който ще разгледаме основно. Привечер се прибираме в хотела. Борободур е будиски монумент, изграден през IX век в Централна Ява. Комплексът обхваща шест квадратни и три кръгли платформи, разположени една върху друга. Те са украсени с 2 672 релефни пана и 504 статуи на Буда. Главният купол, намиращ се на най-горната платформа е заобиколен от 72 статуи на Буда, поставени във вътрешността на ступи.
8
21 април ДЖОГЯКАРТА – МОДЖОКЕРТО (С ВЛАК) – МАЛАНГ ЗАКУСКА
След закуска, вземаме влак за пътуване до Моджокерто. По пътя ще видим няколко живописни индонезийски селища. След пристигането, следва кратко пътуване до Тровулан – средището на Империята Маджапахит. Там посещаваме археологическите забележителности и местния музей. Следва пътуване до Маланг и настаняване в хотел.
9
22 април МАЛАНГ – БРОМО ТУР – СУРАБАЯ ЗАКУСКА
Закуска и напускане на хотела в Маланг. Следва един от най-популярните за туристите турове до вулкана Бромо, от който се разкриват впечатляващи гледки към околностите. След обиколката на района, продължаваме за Сурабая за полет до Бали в 16:55 ч. Кацаме в Денпасар в 18:55 ч.
10
23 април УБУД БАЛИ ЗАКУСКА
Закуска в хотела. Днес ще се разходим до оризовите тераси на Джатилуих – обект на културното наследство на Юнеско. След това продължаваме към пазара за пресни плодове Kandi Kuning, където може да пробваме някои екзотични и интересни неща. След това ще посетим храма Улун Дану – индуистки храм от 17 в. изграден във водите на езерото Бератан. Улун Дану е построен в знак на преклонение пред богинята Дану. Дану на балийски език означава езеро и богинята Дану е кралицата на водата, езерата и реките. Храмовият комплекс се състои от четири свещени сгради.
11
24 април УБУД – ЛЕТИЩЕ НГУРАХ РАЙ – КОТА ЕНДЕ ЗАКУСКА
Закуска, трансфер до летището за полет до Кота Енде. Посрещане и трансфер до Мони (около 2 ½ ч). Мони се намира на склона на планината Келимуту. Ще правим фото-спирки по пътя. Настаняване и нощувка в Келимуту Еко Лодж.  
12
25 април МОНИ-КЕЛИМУТУ-ЕНДЕ ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ
Ставаме много рано сутринта и потегляме към планината Келимуту в 04:00 ч за да видим изумителните гледки на трицветните езера (ако времето позволява). Връщане в хотела и закуска. Напускаме хотела и потегляме към Енде със стоп в Мони и традиционният му пазар, както и посещение на традиционно село Wologai. Обяд в Енде. Привечер ще се насладим на залеза на пристанището в Енде. Вечеря и нощувка.
13
26 април ЕНДЕ – ЛАБУАН БАДЖО ЗАКУСКА, ОБЯД
Закуска. Трансфер до летище за полет до Лабуан Баджо в 09:00 ч. След кратък полет от 45 мин кацаме в 09:45 ч. Ще ни посрещне нашият водач и директно ще ни заведе да видим пещерата Batu Cermin. Следва обяд. Преди настаняването в хотел ще видим прекрасни гледки на Bukit Sylvia. Нощувка.
14
27 април ПАДАР - КОМОДО ЗАКУСКА, ОБЯД
Закуска. Трансфер до пристанището и качване на бързоскоростна лодка за круиз до остров Падар. Ще слезем на острова за разходка изкачване до висока гледна точка за невероятни гледки. Продължаваме към Комодо и средно тежък тур за около 1 ½ ч. Ще минем покрай водоем, на който елени и диви прасета идват да утолят жаждата си. От време на време се появяват може да се забележат комодски варани, които се излежават в очакване на плячка. Ще изкачим хълмoвете Sulphurea и Frigate от където ще ни се разкрият вълшебни гледки на съседните острови, заливи и плажове. Връщаме се в лодката и продължаваме към Розовият плаж. Характерният цвят се дължи на пясъка от червени корали. Подходящо място да се разходим и починем или да се гмурнем в подводния свят около острова. Връщане  в хотела. Нощувка.
15
28 април ЛАБУАН БАДЖО- ДЕНПАСАР ЗАКУСКА
Закуска. Трансфер до летище за полет до Денпасар в 13:45 ч. Кацаме в 15:00 ч. Пречекираме багажа за следващия ни полет до Доха и София.
16
29 април пристигане в София
Отново на родна земя м 12,30 ч.

Местоположение